Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Σχετικά με τη δυσαρέσκεια της UNESCO για την Ακρόπολη 30.7.21

0 σχόλια
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Σχετικά με τη δυσαρέσκεια της UNESCO για την Ακρόπολη 30.7.21

Δήλωση της τομεάχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία σχετικά με το μπαράζ της διεθνούς κριτικής για τις τσιμεντοστρώσεις στην Ακρόπολη και τη δυσαρέσκεια της UNESCO

Το μπαράζ της διεθνούς κριτικής για τις τσιμεντοστρώσεις της κ. Μενδώνη στην Ακρόπολη συνεχίζεται. Αυτή τη φορά έχουμε νέο κόλαφο από ρεπορτάζ του αμερικάνικου PBS που αποκαλύπτει ότι η UNESCO είναι δυσαρεστημένη για τον τρόπο με τον οποίο έχει συμπεριφερθεί η κυβέρνηση και για το γεγονός ότι έπρεπε να μάθει για την κατάσταση από τρίτους, καθώς δεν είχε καμία πληροφόρηση από το υπουργείο Πολιτισμού. Και εμείς, όμως, στην Ελλάδα πληροφορούμαστε για τόσο σημαντικές εξελίξεις από τα Μέσα του εξωτερικού, κάτι που μας θυμίζει μαύρες περιόδους της ιστορίας μας.

Εφόσον το ρεπορτάζ ισχύει και το υπουργείο Πολιτισμού δεν το διαψεύδει, η κ. Μενδώνη, που διαβεβαιώνει ότι δήθεν όλα είναι καλώς καμωμένα, για μία ακόμα φορά είναι τρομερά εκτεθειμένη. Συλλαμβάνεται «επ’ αυτοφώρω» να αποκρύπτει την πραγματικότητα και να επιχειρεί να παραπλανήσει τη διεθνή κοινή γνώμη. Το ίδιο έχει κάνει και απέναντι στους Έλληνες πολίτες στη Βουλή στις ερωτήσεις που της έχουμε απευθύνει.

Αντιλαμβάνεται ο κ. Μητσοτάκης την τεραστίων διαστάσεων δυσφήμιση της χώρας διεθνώς από τους χειρισμούς της υπουργού του;

Η Ακρόπολη δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, ανήκει στην ανθρωπότητα και την αιωνιότητα. Είναι το κορυφαίο μνημείο της χώρας και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, ένα μνημείο του μέτρου και της αρμονίας, αλλά και παγκόσμιο σύμβολο της Δημοκρατίας. Να σταματήσουν άμεσα όλες οι διαμορφώσεις που κακοποιούν το τοπίο της και με νηφαλιότητα να γίνει ευρεία επιστημονική διαβούλευση στην Ελλάδα και διεθνώς, όπως ζητά η UNESCO, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή διεπιστημονική και κοινωνική συναίνεση, αποδοχή και καταξίωση.

Αυτό είναι που πρέπει να γίνει και αυτό θα συνεχίζουμε να θέτουμε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
30.7.2021

Η κ. Μενδώνη αντί να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ, ας απαντήσει σε δύο απλά ερωτήματα:
Πρώτον: Διαψεύδει το ρεπορτάζ των δημοσιογράφων Μάλκολμ Μπράμπαντ και Τζούντι Γούντραφ για τον αμερικάνικο ραδιοτηλεοπτικό φορέα PBS, το οποίο αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι της UNESCO δεν είχαν ενημερωθεί για τους τσιμεντένιους διαδρόμους στην Ακρόπολη και θα προτιμούσαν τα έργα να σταματήσουν μέχρι να υπάρξει ενημέρωση; Η Υπουργός δεν απαντά ευθέως, άρα επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ.
Δεύτερον: Είχε προηγηθεί ενημέρωση της UNESCO για τους τσιμεντένιους διαδρόμους της Ακρόπολης που διαστρώθηκαν τον χειμώνα του 2020; Ούτε σε αυτό απαντά ευθέως η Υπουργός, άρα είναι σαφές ότι και εδώ επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του PBS.
Η Υπουργός Πολιτισμού είναι πολλαπλά εκτεθειμένη. Κυρίως, όμως, μετά από αυτές τις εξελίξεις και τη δυσαρέσκεια της UNESCO, η Υπουργός πρέπει να δεσμευτεί ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη φάση των τσιμεντένιων διαδρομών στην Ακρόπολη.
Η Λίνα Μενδώνη είναι υπόλογη για την εμμονή της σε πράξεις που πληγώνουν το κορυφαίο μνημείο της χώρας και εκθέτουν την Ελλάδα διεθνώς.

Σχετικά Αρθρα:

Ανακοίνωση ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΥΠΠΟΑ για την Πολιτιστική κληρονομιά Ιούνιος 2021