Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Συνέντευξη Παπασπύρου

Comments Off on Συνέντευξη Παπασπύρου
Συνέντευξη Παπασπύρου

Βασικός μισθός στα 1300 ευρώ για τους δημοσίους υπαλλήλους

Τα €1300 ως βάση του ενιαίου μισθολογίου προτείνει ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ μιλώντας στο Εθνος. Παραδέχεται ότι τα συνδικάτα πολλές φορές υποβάθμισαν εκφυλιστικά φαινόμενα στο χώρο του Δημοσίου.

Σημαντική  ευκαιρία για τη διαμόρφωση του Ενιαίου Μισθολογίου, χαρακτήρισε την σημερινή συγκυρία ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σ. Παπασπύρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ethnosonline. O κ. Παπασπύρος επισήμανε πως η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί βασικό μισθό 1.300 ευρώ με ενσωμάτωση επιδομάτων και διαφοροποίηση των αμοιβών με συγκεκριμένα κριτήρια που θα περιγράφονται στα περιγράμματα θέσεων εργασίας.

Για τις ευθύνες των δημοσίων υπαλλήλων και των συνδικάτων για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το κράτος, ο κ. Παπασπύρος επισημαίνει ότι έστω και μία περίπτωση δημοσίου υπαλλήλου να υπάρχει -που δεν κάνει σωστά τη δουλειά του- τότε η ευθύνη μας είναι μεγάλη. «Υπάρχουν ευθύνες των διοικήσεων αλλά και των συνδικάτων που βλέπουν τις παρατυπίες αλλά δεν επιχειρούν να αλλάξουν τις αρνητικές πρακτικές και νοοτροπίες. Τα συνδικάτα, για παράδειγμα, διαπίστωναν καταστάσεις εκφυλιστικές αλλά μέχρι τώρα ήταν στο περιθώριο της ενασχόλησης τους, γιατί είχαν περιοριστεί στην διεκδίκηση καλύτερων μισθών, συντάξεων και συνθηκών εργασίας», υπογραμμίζει.

Σημειώνει επίσης ότι οι περικοπές στο  13ο και 14ο μισθό αποτελούν μείζον θέμα για τη λειτουργία του Ενιαίου Μισθολογίου. «Εμείς επιδιώκουμε ένα σύστημα αποδοχών που θα χαρακτηρίζεται από κανόνες διαφάνειας, αξιοκρατίας και δικαιοσύνης. Δεν θα πετύχουμε την αύξηση της ανταγωνιστικότητας με όρους εργασίας και μισθούς Ασίας», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ. Ο κ. Παπασπύρος αναφέρει ότι το 90% των μέσων αμοιβών στους δημοσίους υπαλλήλους είναι 1.300 ευρώ και μετά από 35 χρόνια  φτάνουν τα 1.700 ευρώ.

Προτείνει τα 1.300 ευρώ να αποτελέσουν τη βάση του Ενιαίου Μισθολογίου με τα ενσωματωμένα επιδόματα και αναφέρει ότι το 90% των υπαλλήλων παίρνουν επιδόματα μέχρι 500 ευρώ, ένας μικρός αριθμός υπαλλήλων λαμβάνει επιδόματα από 500-800 ευρώ και υπάρχει μία μικρότερη κατηγορία που λαμβάνει επιδόματα πάνω από 800 ευρώ. «Οι υπάλληλοι που λαμβάνουν επιδόματα από 500 ευρώ και πάνω είναι 40.000 περίπου. Αν από τους 15.000 υπαλλήλους που έχουν υψηλές αποδοχές  πάρουμε από 1.000 ευρώ για να τα δώσουμε στους χαμηλόμισθους τότε η αύξηση θα είναι της τάξης του 0,0005%, δηλαδή δεν θα προκύψει αύξηση ουσιαστικά», δήλωσε ο κ. Παπασπύρος.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ το νέο μισθολόγιο πέρα από το βασικό μισθό θα πρέπει να έχει τρία «κλαδιά» διαφοροποίησης:

  • Τη θέση ευθύνης
  • Τις ιδιαιτερότητες στα αντικείμενα (π.χ. συμμετοχή σε ελέγχους)
  • Την ιδιαιτερότητα των συνθηκών εργασίας (π.χ. νοσηλεύτριες)


Επίσης η διαφοροποίηση των αμοιβών πρέπει να γίνεται με βάση

  • Το επίπεδο γνώσης
  • Τα περιγράμματα θέσεων εργασίας που θα υπολογίζουν όχι μόνο τα τυπικά αλλά και τα ουσιαστικά προσόντα των υπαλλήλων.

Παράλληλα επισήμανε ότι η ΑΔΕΔΥ θα ζητήσει την εξίσωση των αμοιβών των συμβασιούχων.

Σημειώνει πως είναι αναγκαία η αξιοποίηση της αντικειμενικής συνέντευξης με επιστημονική μεθοδολογία για την αξιολόγηση των προϊσταμένων.

Για την αύξηση του ωραρίου κατά μισή ώρα καθώς και για την απογευματινή λειτουργία συγκεκριμένων δημοσίων υπηρεσιών, προτάσεις που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ δήλωσε ότι δημιουργείται ένας μύθος ότι είναι άγνωστη για το δημόσιο η απογευματινή εργασία αφού ένα μεγάλο μέρος των υπαλλήλων απασχολούνται σε 24ωρες υπηρεσίες. «Να μην έχουμε γενικεύσεις και λαϊκισμούς», υπογράμμισε και πρότεινε να αξιοποιηθεί και να διευρυνθεί το «κεφάλαιο» των ΚΕΠ.

Πηγή: Έθνος