Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών για προσλήψεις στο Δημόσιο

0 σχόλια
Συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών για προσλήψεις στο Δημόσιο

Σε συμφωνία για το θέμα των προσλήψεων στο Δημόσιο κατάληξαν κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χριστόφορος Βερναρδάκης με τους επικεφαλής των κλιμακίων. Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα πρέπει να τεθεί ως στόχος σε βάθος χρόνου η σταδιακή κατάργηση της αναλογίας προσλήψεων-αποχωρήσεων και γι’ αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληρφορίες, κατέληξαν ότι:

  • Για φέτος παραμένει σε ισχύ ο κανόνας της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ότι υπάρχει η δυνατότητα για περίπου 6.500 προσλήψεις από αυτές που δεν έγιναν τα προηγούμενα έτη.
  • Το 2017 συνεχίζεται, η αναλογία αυτή πέφτει στο 1  προς 4
  • Το 2018 γίνεται μία πρόσληψη για κάθε τρεις αποχωρήσεις
  • Το 2019 1 προς 2 και
  • Το 2020 1 πρόσληψη για μία αποχώρηση

Παράλληλα εξαιρούνται οι προσλήψεις που γίνονται με αμετάκλητη δικαστική απόφαση (για παράδειγμα οι 1.500 υπάλληλοι που επαναπροσλήφθηκαν μετά τη δικαίωσή τους δικαστικά το 2015, δεν θεωρούνται προσλήψεις) ή λόγω ευρωπαϊκής οδηγίας, π.χ. γιατροί κ.α.

Να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε να εξαιρούνται από τον περιορισμό αυτόν ο προσλήψεις σε Παιδεία, Υγεία ή όπου αλλού υπάρχει επιμέρους ανάγκη, αλλά σε περιορισμένο αριθμό, ωστόσο δεν έχει λάβει ακόμη σαφή απάντηση από τους δανειστές.

Μειώσεις μισθών ζητούν οι δανειστές

Όσον αφορά τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, οι δανειστές επιμένουν σε μειώσεις της τάξης του 0,25% του ΑΕπ, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 450 εκ. ευρώ. Η κυβέρνηση ωστόσο απαντά ότι δεν θα υπάρξουν μισθολογικές μειώσεις και ότι το ποσό θα εξοικονομηθεί μέσω της μείωσης των αμυντικών δαπανών.

Υπενθυμίζεται ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι αναμένεται να δουν μειώσεις περίπου 40 ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο αναμένεται να μειωθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων από 1η Ιανουαρίου 2017 με εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Νέα συνάντηση

Να σημειωθεί ότι νέα συνάντηση θα έχουν σήμερα, στις 15:00, οι υπουργοί της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων, καθώς, όπως προέκυψε από τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν στις 06:50 σήμερα, υπήρξε πρόοδος, αλλά δεν επετεύχθη συμφωνία.

Εξάλλου, στον χώρο της υγείας οι ευρωπαϊκές αποφάσεις προσφέρουν δυνατότητες για προσλήψεις. Χαρακτηριστικά, ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι οι ώρες εργασίας των γιατρών πρέπει να είναι 45 εβδομαδιαίως αντί για 75 και αυτό οδηγεί αναπόφευκτα σε νέες προσλήψεις. Επιπλέον, συμφωνήθηκε να υπάρξει ξεχωριστό κονδύλι, το οποίο η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν για τους τομείς της υγείας και της παιδείας. Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε, παράλληλα, ότι τα ειδικά μισθολόγια στο Δημόσιο θα συζητηθούν στη δεύτερη αξιολόγηση, προσθέτοντας ότι «είμαστε έτοιμοι για τα μισθολόγια των πανεπιστημιακών».