Συμβασιούχοι: 3.000 διαδηλωτές έξω από τον Άρειο Πάγο

Έξω από τον Άρειο Πάγο, επί της Λ. Αλεξάνδρας, βρίσκονται συγκεντρωμένοι από τις 09:00 το πρωί σήμερα εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα (συμβασιούχοι, απολυμένοι, stage), καθώς σήμερα στην Ολομέλεια συζητείται το αν οι καθαρίστριες του Ο.Π.Α.Π., οι οποίες και προσέφυγαν στα δικαστήρια πριν από πολλά χρόνια και ζητούν τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου – καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες – θα καταφέρουν να κερδίσουν τη δίκη, ανατρέποντας τα δεδομένα και ανοίγοντας τον δρόμο για χιλιάδες συμβασιούχους.
Οι διαδηλωτές λίγο πριν από τις 11:00 κατέβασαν συμβολικά μεσίστια τη σημαία της Ε.Ε. που βρίσκεται στην είσοδο του κτηρίου. Στις 12:00 ξεκίνησε η συζήτηση της υπόθεσης στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
Η απόφαση της δίκης αυτής αναμένεται να βγει σε δύο μήνες.
Τετράωρη στάση εργασίας από τις 08:30 μέχρι και τις 12:30 πραγματοποίησαν σήμερα η Γ.Σ.Ε.Ε. και η Α.Δ.Ε.Δ.Υ..
Οι συγκεντρωμένοι, που φθάνουν τις 3.000, φωνάζουν συνθήματα, ενώ ο νομικός εκπρόσωπος της Γ.Σ.Ε.Ε., Χρήστος Νικολιτσόπουλος, που μίλησε στη συγκέντρωση, είπε: «Να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να νομίζει πως μπορεί να αποφασίζει για μας χωρίς εμάς. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη, όμως και η ίδια θα πρέπει να έχει μεγάλη εμπιστοσύνη σε εκείνον στον οποίο ορκίστηκε: στον ελληνικό λαό».
Σήμερα ο αρεοπαγίτης Ανδρέας Δουλγεράκης, ακολουθώντας παλαιότερες αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου (επί προεδρίας Ρ. Κεδίκογλου), αναμένεται να εισηγηθεί την απόρριψη των αιτήσεων των συμβασιούχων για μονιμοποίηση. Συγκεκριμένα, η εισήγηση θα είναι αρνητική για τη μη μονιμοποίηση συμβασιούχων καθαριστριών του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου που εργάστηκαν στον Ο.Π.Α.Π. από το 1991 έως του 1998.
Η υπόθεση αυτή αρχικά είχε οριστεί να συζητηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου 2010, αλλά η Γ.Σ.Ε.Ε. η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. συμβασιούχοι πυροσβέστες κ.τ.λ. άσκησαν παρέμβαση υπέρ των καθαριστριών του Ο.Π.Α.Π. και για τον λόγο αυτό συζήτησαν και έλαβαν αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης. Νέα δικάσιμος ορίστηκε η 20η Ιανουαρίου 2011.
Ο κ. Δουλγεράκης, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, θα υποστηρίξει ότι μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος και εν όψει της διατύπωσης του άρθρου 103 απαγορεύεται η μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, όπως και η μετατροπή των απασχολουμένων με σύμβαση έργου.
Ο αρεοπαγίτης θα αναφέρει, επίσης, ότι οι συμβασιούχοι δεν καλύπτονται από την ευρωπαϊκή οδηγία 1999/170/ΕΚ, καθώς δεν θεσπίζει διατάξεις άμεσης εφαρμογής, ενώ σε άλλο σημείο θα αναφέρει ότι εν όψει των συνταγματικών επιταγών και «της προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας προς την οδηγία 1999/170/ΕΚ, η οποία δεν επιβάλλει τον χαρακτηρισμό των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, έστω και αν αυτές καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ως συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου, η διάταξη του άρθρου 8 του Ν. 2112/1920 ούτε κατά επιταγή της οδηγίας αυτής έχει εφαρμογή κατά το χρονικό διάστημα από 10.7.2002 μέχρι την έναρξη ισχύος του ΠΔ 164/2004, αλλά βεβαίως μετά την έναρξη της ισχύος του ΠΔ αυτού».
Καταλήγοντας, ο κ. Δουλγεράκης θα προτείνει την απόρριψη των αιτήσεων των συμβασιούχων. Πάντως, νομικοί παρατηρούσαν ότι ο αρεοπαγίτης στην εισήγησή του που έχει καταθέσει προτείνει να απορριφθούν οι αιτήσεις των συμβασιούχων, επικαλούμενος το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001, ενώ η υπόθεση που απασχολεί τον Άρειο Πάγο αφορά σε συμβασιούχους που εργάστηκαν πριν από τη συνταγματική αναθεώρηση, δηλαδή από το 1991 έως το 1998.
Η διαφορά είναι ότι μετά το 2001 το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, ενώ με το παλαιό νομοθετικό πλαίσιο, ήταν στην ευχέρεια των δικαστηρίων να κρίνουν το είδος της σύμβασης (ορισμένου ή αορίστου χρόνου).
Πηγή: www.zougla.gr