Συλλαλητήρια με πλήθος και πάθος

Χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές και συνταξιούχοι πλημμύρισαν τους δρόμους της Αθήνας, διαδηλώντας κατά του νέου πακέτου λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν χθες την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας, διατρανώνοντας την αντίθεση και την οργή τους για το νέο, επώδυνο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης.
Στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιήθηκε ένα από τα ογκωδέστερα συλλαλητήρια των τελευταίων ετών, με τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ να κάνουν λόγο για 100.000 διαδηλωτές, ενώ η Αστυνομία μιλούσε για 35.000 συγκεντρωμένους.
Εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, γιατροί, νοσηλευτές, δάσκαλοι, καθηγητές, επαγγελματοβιοτέχνες, ένστολοι από την ΕΛ.ΑΣ., την Πυροσβεστική και το Λιμενικό, εργαζόμενοι στους δήμους και στις συγκοινωνίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί, συνταξιούχοι, φοιτητές, άνεργοι «κατέλαβαν» τους κεντρικούς δρόμους σε μια μεγαλειώδη διαδήλωση, με παλμό, δυναμισμό και κεντρικό σύνθημα: «STOP! Φθάνει πια»!

Ο κόσμος ήταν τόσος ώστε όταν η κεφαλή της πορείας έφθανε στη Βουλή, η ουρά της βρισκόταν ακόμη στο Πολυτεχνείο. Ενδιάμεσα η Σταδίου, η Πατησίων και οι γύρω δρόμοι ήταν γεμάτοι από διαδηλωτές που συνέρρεαν για μία ώρα και πλέον στο Σύνταγμα. Μαζική ήταν και η διαδήλωση του ΠΑΜΕ, που ολοκληρώθηκε νωρίτερα, πριν τα μπλοκ των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, πρωτοβάθμιων σωματείων και εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς ξεκινήσουν πορεία προς τη Βουλή.
Το «παρών» στις συγκεντρώσεις έδωσαν ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, και η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
Τα συνδικάτα ανακοίνωσαν κλιμάκωση των αντιδράσεων, «με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλες δράσεις στο προσεχές διάστημα και εν όψει της ψήφισης των νέων αντεργατικών μέτρων».
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η απεργία ήταν καθολική (100%) σε πολλούς χώρους, όπως στα ναυπηγεία, στις μεταφορές, στα πλοία και στα διυλιστήρια, ενώ από 80-90% κυμάνθηκε η συμμετοχή στα λιμάνια, στο μέταλλο, στην οικοδομή, στο εμπόριο, στις τράπεζες, στα ξενοδοχεία και στις ΔΕΚΟ.
Ηχηρό μήνυμα συμπαράστασης στους Ελληνες εργαζομένους έστειλε η Συνδικαλιστική Συνάντηση Κορυφής της Μαδρίτης. Το κείμενο-διακήρυξη «κατά των βάναυσων μέτρων στην Ελλάδα» συνυπογράφουν συνδικαλιστικά στελέχη από 11 χώρες της ΕΕ.
Την ίδια στιγμή επιστολή συμπαράστασης απέστειλε και η Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων, τονίζοντας ότι τα μέτρα που επιβάλλονται οδηγούν στη φτώχεια την ελληνική κοινωνία.
ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΑΤ – ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΩΝ
Αυλαία με μολότοφ
Επεισόδια σχετικά περιορισμένης έκτασης εκδηλώθηκαν όταν τα πολυπληθή μπλοκ των αντιεξουσιαστών έφτασαν στο Σύνταγμα.
Οι πρώτες μολότοφ έπεσαν μαζί με πέτρες και ξύλα μπροστά στο ξενοδοχείο Athens Plaza, όπου εκδηλώθηκε και μικρή πυρκαγιά, ενώ οι συγκρούσεις με τα ΜΑΤ συνεχίστηκαν πάνω και γύρω από την πλατεία, στην Οθωνος και στην Αμαλίας. Κάποια δέντρα του Εθνικού Κήπου πήραν φωτιά, αλλά γρήγορα έσβησαν από την Πυροσβεστική.
Τα ΜΑΤ απώθησαν με γκλομπ και χημικά τους διαδηλωτές προς την Πανεπιστημίου και η ένταση μεταφέρθηκε στην περιοχή της Ομόνοιας και των Εξαρχείων. Ενα περίπτερο από το «Χαμόγελο του Παιδιού» παραδόθηκε στο Σύνταγμα στις φλόγες.
Η Αστυνομία προχώρησε σε 105 προσαγωγές (είχαν προηγηθεί από το πρωί «προληπτικές» προσαγωγές σε γειτονιές, όπως η Δάφνη και του Ζωγράφου) και 21 συλλήψεις, ενώ τραυματίστηκαν 8 αστυνομικοί και 4 πολίτες.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ειρηνικές συγκεντρώσεις
Περίπου 15.000 Θεσσαλονικείς συμμετείχαν στις τρεις συγκεντρώσεις και πορείες που πραγματοποιήθηκαν χθες στην πόλη και ολοκληρώθηκαν ειρηνικά, χωρίς το παραμικρό επεισόδιο. Στην κεντρική συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, συνταξιούχοι κρατούσαν αυτοσχέδιες κρεμάλες με ομοιώματα ανθρώπων που αυτοκτόνησαν λυγίζοντας από την κρίση. Η πορεία που ακολούθησε είχε κατάληξη το υπ. Μακεδονίας-Θράκης. Λίγες δεκάδες μέτρα νοτιότερα από την κεντρική συγκέντρωση, στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, έδωσαν ραντεβού τα μέλη του ΠΑΜΕ. Η πορεία, που ήταν εξίσου μαζική, είχε κατάληξη τα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδος.
ΛΑΡΙΣΑ
Στην κεφαλή ο περιφερειάρχης
Τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό είχε επικεφαλής η μαζική σε όγκο και παλμό πορεία που διοργάνωσαν το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, ο Εμπορικός Σύλλογος και άλλοι φορείς χθες το πρωί στη Λάρισα. Είχε προηγηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Ταχυδρομείου, όπου την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο πρόεδρος του τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Δημ. Παπαποστόλου. Χωριστή συγκέντρωση έκαναν στην κεντρική πλατεία το Εργατικό Κέντρο και το ΠΑΜΕ, με ομιλητή τον πρόεδρος του ΕΚΛ, Τ. Τσιαπλέ. Εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές και σπουδαστές, φώναξαν συνθήματα κατά του Μνημονίου και των νέων μέτρων και ζήτησαν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για ένα καλύτερο αύριο.
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Πορεία με… τρακτέρ
Δυναμικές σε όγκο και παλμό κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κρήτης και σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία ξεπέρασε το 95% στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Στο Ηράκλειο, πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με τους οργανωτές, μια ανεπανάληπτη συγκέντρωση «λαοθάλασσα» με χιλιάδες διαδηλωτές, που διέσχισαν, κάνοντας πορεία, τους κεντρικούς δρόμους. Στη συγκέντρωση, κυριάρχησαν οι μαύρες σημαίες και τα πανό με αντιμνημονιακά συνθήματα, ενώ ξεχωριστό τόνο έδωσαν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι με τα τρακτέρ τους, που «όργωναν» τους κεντρικούς δρόμους.
ΠΑΤΡΑ
Συνθήματα και… καφές
«Ρολά» κατέβασε χθες η Πάτρα και περισσότερα από 10.000 άτομα συμμετείχαν στα δύο συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν. Σύμφωνα με τους Πατρινούς συνδικαλιστές, η συγκέντρωση ήταν ημεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων. Και οι δύο πορείες έληξαν χωρίς παρατράγουδα. Κλειστά παρέμειναν χθες τα εμπορικά καταστήματα αλλά και οι καφετέριες της πόλης, με τους ιδιοκτήτες τους να έχουν στήσει πάγκους σε κεντρικά σημεία και να προσφέρουν δωρεάν καφέ στους απεργούς.
Σπύρος Μπαρούτας – άνεργος
«Οταν ζήτησα υπερωρίες με απέλυσαν»
«Είμαι μηχανικός αυτοκινήτων και άνεργος ενάμιση χρόνο. Η μόνη δουλειά που βρήκα ήταν με ωράριο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ. Οταν ζήτησα υπερωρίες, μου απάντησαν: δεν μας κάνεις. Σκέφτομαι να φύγω στο εξωτερικό. Η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα είναι απελπιστική. Μέχρι τώρα ζούμε από τα έτοιμα. Αλλά πόσο ακόμη;».
Αγγελική Αντωνέα – δικηγόρος
«Μας έχουν ρίξει μέσα σε έναν λάκκο…»
«Το νέο πακέτο μέτρων που έρχεται είναι απαράδεκτο και αλλάζει τη ζωή όλων των Ελλήνων. Είμαι εδώ για να μην περάσουν αυτά τα μέτρα. Μας έχουν ρίξει σε έναν βαθύ λάκκο, τώρα κλείνουν το καπάκι κι όποιος μπορέσει να επιβιώσει. Διαλύεται η κοινωνία. Δυστυχώς έτσι όπως είναι σήμερα η κατάσταση δεν υπάρχει καμία ελπίδα».
Λίνα Καμπούρογλου – φοιτήτρια
«Οι φίλοι μου έφυγαν στο εξωτερικό»
«Τα συνεχή μέτρα κατέστρεψαν την κοινωνία. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για εμάς τους νέους. Πολλοί φίλοι μου έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Βρίσκουμε μόνο ανασφάλιστη δουλειά με μισθούς πείνας. Ο μόνος τρόπος να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα που μας κλέβουν είναι να κατέβουμε στους δρόμους και να διαδηλώσουμε».
Ανδρέας Τσούκαλης – συνταξιούχος
«Χτυπάνε εμάς που δεν μπορούμε να αντιδράσουμε»
«Δυστυχώς, εμείς οι συνταξιούχοι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Γι’ αυτό χτυπάνε εμάς. Επειδή δεν μπορούμε να αντιδράσουμε. Δούλευα μια ζωή για ποιο λόγο; Εχω 11.500 βαρέα ένσημα. Κατάφερα να πάρω μια σύνταξη από το ΙΚΑ και τώρα μου την κόβουν διαρκώς. Είμαι πάρα πολύ οργισμένος από την αναλγησία όσων μας κυβερνούν».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ – ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ – ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ – ΛΙΝΑ ΜΠΑΣΤΑ