Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Στουρνάρας: Δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτε πριν επαναφέρουμε το πρόγραμμα

Comments Off on Στουρνάρας: Δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτε πριν επαναφέρουμε το πρόγραμμα
ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΥΣ FINANCIAL TIMES

«To πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί και δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτε από τους πιστωτές μας προτού το επαναφέρουμε σε τροχιά». Με αυτή του τη δήλωσή στους Financial Times, ο Γιάννης Στουρνάρας πιστοποίησε, χθες, την απότομη «προσγείωση» της ελληνικής πλευράς ύστερα από την επάνοδο της τρόικας και τις αστοχίες που διαπίστωσε αυτή στην εκτέλεση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η βρετανική εφημερίδα τιτλοφορεί το ρεπορτάζ της «Η Ελλάδα εγκαταλείπει τις απαιτήσεις για χαλάρωση των όρων της διάσωσης» ενώ φιλοξενεί και εκτίμηση αξιωματούχου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με την οποία, «επί του παρόντος δεν μπορεί να γίνει κανένα σχόλιο για το κλίμα των συζητήσεων στην Αθήνα».

Χθες το μεσημέρι, και μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με τους επικεφαλής της τρόικας ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, δίνοντας το στίγμα των συζητήσεων δήλωσε: «Μας περιμένουν δύσκολα χρόνια, μπορεί να φαίνεται… φως, αλλά πρέπει να κάνουμε υπομονή γιατί το τούνελ είναι πολύ μακρύ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Π. Τόμσεν, Μ. Μορς και Κ. Μαζούχ μπήκαν επιθετικά στην πρώτη συνάντηση με τον νέο υπουργό.

Κράτησαν εξαρχής σκληρή στάση, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ένα οικονομικό πρόγραμμα το οποίο έχει συμφωνηθεί τον Φεβρουάριο, αλλά βρίσκεται στο μεγαλύτερο μέρος του εκτός στόχων.

Τόνισαν πως το πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστεί και πως δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να μιλήσουν για αλλαγές σε αυτό.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο κ. Στουρνάρας, χαριτολογώντας, του είπαν ότι «στο Eurogroup της Δευτέρας δεν θα περάσει καλά» και τους απάντησε «το ξέρω».

Το σκεπτικό της τρόικας είναι πως η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεκινήσει κύκλο διαπραγματεύσεων υποβάλλοντας αιτήματα πριν δείξει στους εταίρους της ότι εφαρμόζει τις πολιτικές που περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο Eurogroup η ελληνική πλευρά δεν θα υποβάλει αίτημα για την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια, αλλά θα δεσμευτεί διά του υπουργού Οικονομικών ότι θα επιχειρήσει να επαναφέρει το πρόγραμμα εντός στόχων.

Ο κ. Στουρνάρας, άλλωστε, παραδέχθηκε χθες ότι η τρόικα διαπίστωσε από τις πρώτες επαφές της στην Αθήνα ότι το πρόγραμμα είναι εκτός πλαισίου.

Δεν τους βλέπουμε ως κατακτητές
Σημείωσε ότι οι επικεφαλής δεν είναι εξουσιοδοτημένοι για συζητήσεις επί του προγράμματος πριν ολοκληρώσουν την έκθεσή τους προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Eurogroup και το ΔΝΤ.

«Το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι θα δουλέψουμε σκληρά», είπε ο υπουργός και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, διευκρίνισε ότι τους εκπροσώπους της τρόικας δεν τους βλέπουμε ως κατακτητές, αλλά ως συναδέλφους με τους οποίους πρέπει να συνυπάρξουμε.

Τόνισε παράλληλα ότι «αναλαμβάνουμε στη δυσκολότερη ίσως στιγμή της ελληνικής οικονομίας».

Σύμφωνα, επίσης, με τον κ. Στουρνάρα, η τρόικα «τα γνωρίζει όλα» για το έως πότε επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, όπως έχει ενημερωθεί και για τη διακήρυξη των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση.

Ο κ. Στουρνάρας θα συναντήσει εκ νέου τους Π. Τόμσεν , Μ. Μορς και Κ. Μαζούχ το πρωί της Κυριακής.

Οι σημαντικότερες αστοχίες που εντόπισε η τρόικα:

1. Η μεγάλη υστέρηση των φορολογικών εσόδων, που θα κυμανθεί για το σύνολο του έτους μεταξύ 1,5 και 2 δισ. ευρώ. Ηδη στο πρώτο εξάμηνο η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα υπολογίζεται στα 720 εκατ. ευρώ. Δεν έχει γίνει ουσιαστική προεργασία για το φορολογικό νομοσχέδιο και δεν έχει περιοριστεί η φοροδιαφυγή.

2. Η τραγική οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων και του ΟΑΕΔ. Τα έσοδά τους έχουν πέσει στο ναδίρ, από το πεντάμηνο έχουν απορροφήσει το 60% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης, και σύντομα θα χρειαστούν πρόσθετη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό προκειμένου να είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους ασφαλισμένους.

3. Οι ιατροφαρμακευτικές δαπάνες δεν έχουν περιοριστεί στο επιθυμητό επίπεδο. Υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν πρόσθετα κονδύλια της τάξης των 500 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Γίνεται αντιληπτό πως η υστέρηση των εσόδων και η υπέρβαση των δαπανών σε κοινωνική ασφάλιση, υγεία «φουσκώνουν» το έλλειμμα, το οποίο εκτιμάται ότι θα κλείσει το έτος στην περιοχή του 8% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 6,7% του ΑΕΠ.

4. Το οικονομικό επιτελείο προβάλλει ως βασικό ανασταλτικό παράγοντα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων τη βαθιά ύφεση που για το 2012 υπολογίζεται στην περιοχή του 6,5%.

5. Το «πάγωμα» των αποκρατικοποιήσεων και η απουσία παρεμβάσεων για το άνοιγμα αγορών-επαγγελμάτων. Στο μεταρρυθμιστικό μέτωπο η τρόικα βάζει στην Ελλάδα βαθμό κάτω από τη… βάση.