Σταθμός πολιτισμού φιλοδοξεί να γίνει τα επόμενα χρόνια ο Πειραιάς
«Κύµα πολιτισµού» χτυπά τον Πειραιά που ετοιµάζεται να αποκτήσει τέσσερα νέα µουσεία και τρεις νέους αρχαιολογικούς χώρους και από υποβαθµισµένος πολιτιστικά να υποδέχεται µε αξιώσεις τους χιλιάδες τουρίστες, οι οποίοι φτάνουν στο λιµάνι του.
Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, Εθνικό Ναυτικό Μουσείο, Μουσείο Μετανάστευσης και σηµαντικά σκαριά που άντεξαν στον χρόνο και έχουν κηρυχθεί µνηµεία «συναντώνται» στη Δραπετσώνα, στον λόφο Καστράκι, δίπλα στην Ηετιώνεια Πύλη. Εκεί όπου σήµερα βρίσκονται εγκαταλελειµµένα κτίρια του Οργανισµού Λιµένος Πειραιώς θα δηµιουργηθεί ένας νέος πυρήνας πολιτισµού για την υποδοχή των χιλιάδων τουριστών που φτάνουν απέναντι στο λιµάνι, χάρη στη συνεργασία του υπουργού Πολιτισµού και Τουρισµού Παύλου Γερουλάνου και του Οργανισµού Λιµένος Πειραιώς διά του προέδρου και διευθύνοντος συµβούλου του Γιώργου Ανωµερίτη.
«Πρόκειται για ένα σχέδιο που θα ολοκληρωθεί σε ορίζοντα 15ετίας, αλλά θα αλλάξει το πρόσωπο που παρουσιάζει ο Πειραιάς στους τουρίστες» λέει στην εφημερίδα Τα Νέα η γενική γραµµατέας του ΥΠΠΟΤ Λίνα Μενδώνη, αν και διευκρινίζει πως ήδη έχει αρχίσει η αποτύπωση των χώρων, ενώ για τη συνολική διαµόρφωση δεν αποκλείεται να κηρυχθεί διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισµός.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στην Πολιτιστική Ακτή Πειραιά, όπως ονοµάζεται το αναπτυξιακό σχέδιο, θα έχει το κτίριο του Silo (γνωστό ως Ρολόι). Χτισµένο το 1929, σώζει στο εσωτερικό του τον εξοπλισµό του και ενώ θα λειτουργεί ως χαρακτηριστικό δείγµα βιοµηχανικής αρχαιολογίας, στους χώρους του προβλέπεται να στεγαστεί το Εθνικό Ναυτικό Μουσείο, το οποίο «θα καλύψει ένα µεγάλο παράδοξο», όπως λέει η Λίνα Μενδώνη. Το γεγονός ότι η Ελλάδα µε τη µεγάλη ναυτική ιστορία και έναν από τους µεγαλύτερους εµπορικούς στόλους παγκοσµίως δεν διαθέτει κρατικό ναυτικό µουσείο.
Εκεί θα βρουν στέγη συλλογές τουλάχιστον τεσσάρων γενεών από µεγάλες ναυτικές οικογένειες της Ελλάδας, τις οποίες ο ΟΛΠ µπορεί να εξασφαλίσει (υπολογίζονται σε έξι).
Τα 16.000 τµ του όµως είναι αρκετά για να υλοποιηθεί και ένα πρότζεκτ που από το 2002 έχει µείνει στο συρτάρι: η ίδρυση Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων και Υποβρύχιας Αρχαιολογίας, ώστε να εκτεθούν οι περισσότερες από 10.000 αρχαιότητες, οι οποίες σήµερα στοιβάζονται σε αποθήκες.
Πάνω από 3.000 τµ εκθεσιακών χώρων θα κερδίσει το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, καθώς από τα 1.700 τµ που διαθέτει σήµερα θα απλωθεί σε επιφάνεια 5.000 τµ. Το κτίριο που προγραµµατίζεται να φιλοξενήσει το µουσείο -το σηµερινό και προσφάτως ανακαινισµένο έχει περιορισµένη επισκεψιµότητα καθώς δεν διαθέτει πάρκινγκ- θα απαλλαγεί από το υπερβολικό πανωσήκωµα που πνίγει τον γειτονικό αρχαιολογικό χώρο, µε τον οποίο σχεδιάζεται να επικοινωνεί µε γέφυρα, ενώ δεν αποκλείεται και η κατάργηση της ενδιάµεσης οδού. Όσο για το υπάρχον µουσείο, θα λειτουργήσει ως εκθεσιακός χώρος.
Τρίτη στάση στο νέο πολιτιστικό πάρκο θα αποτελεί η Πέτρινη Αποθήκη επιφάνειας 2.000 τ.µ. που θα µετατραπεί σε Μουσείο Μετανάστευσης. «Θα δηµιουργήσουµε έναν χώρο ώσµωσης που θα µιλά όχι µόνο για τους µετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα και τον πολιτισµό τους, αλλά και για εκείνους που έφυγαν» δίνει το στίγµα του χώρου η Λίνα Μενδώνη.
Λιµάνι χωρίς πλοία όµως δεν γίνεται. Γι’ αυτό και στην πέτρινη δεξαµενή για επισκευές πλοίων θα φιλοξενηθούν µερικά από τα περίπου 10 κηρυγµένα µνηµεία σκαριά, τα οποία όχι απλώς θα αποτελούν συµπλήρωµα των γειτονικών µουσείων, αλλά πιθανόν να κάνουν µικρές βόλτες και να λειτουργούν ως εστιατόρια.
Παραπονεµένοι δεν θα µείνουν ούτε οι κινηµατογραφιστές και οι φωτογράφοι από την Πολιτιστική Ακτή Πειραιά, δεδοµένου πως ένα από τα δύο κτίρια που αποµένουν στην ακτή θα αξιοποιηθεί ως χώρος υποδοµών για γυρίσµατα και φωτογραφίσεις.
Το πρόσωπο του Πειραιά όµως θα αλλάξει και στην περιοχή της Πειραϊκής, όπου ήδη έχουν ξεκινήσει από τις αρχές Σεπτεµβρίου οι αποχωµατώσεις και ο καθαρισµός του Κονώνειου Τείχους, εκεί όπου κάποτε απλώνονταν τραπεζάκια από γειτονικά εστιατόρια.
Εκτιµάται δε, σύµφωνα µε την προϊσταµένη της ΚΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Εφη Λυγκούρη, πως ώς τον Δεκέµβριο θα έχει αποκαλυφθεί σηµαντικό κοµµάτι (άνω των 100 µ.) των τειχών, ενώ ο τρίτος αρχαιολογικός χώρος που έχει αναδειχθεί είναι η Διαµέσου Πύλη η οποία αναµένεται να ενοποιηθεί δηµιουργώντας ένα νέο αρχαιολογικό πάρκο µε τον Αστικό Πυλώνα, δίπλα στη βασική αρτηρία εξόδου του Πειραιά, εκεί όπου βρισκόταν το κέντρο «Βαρελάδικο».
Πηγή: Τα Νέα