Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Σταθμός Βενιζέλου / Η καταστροφή των αρχαιοτήτων του Μετρό Θεσσαλονίκης προ των πυλών

0 σχόλια
Σταθμός Βενιζέλου / Η καταστροφή των αρχαιοτήτων του Μετρό Θεσσαλονίκης προ των πυλών

Άνοιξε ο δρόμος για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των  αρχαιοτήτων του μετρό Θεσσαλονίκης στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου το οποίο τα χαράματα γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της σχετικής μελέτης της Αττικό Μετρό που παρουσίασε στα μέλη του ο μηχανικός Δημήτρης Κορρές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η απόσπαση των αρχαιοτήτων από το σταθμό Βενιζέλου θα γίνει σε διάστημα πέντε μηνών με τη χρήση μιας νέας μεθόδου, ενώ το διαμελισμένο μνημείο θα μεταφερθεί στο Καλοχώρι.

Οι συνδικαλιστικοί και άλλοι φορείς, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών, η Ελληνική  Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης, η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, στις παραστάσεις τους  επαναβεβαίωσαν την αντίθεση τους με την απόσπαση και επανατοποθέτηση του μοναδικού αρχιτεκτονικού συνόλου της Decumanus Maximus, εξ αιτίας της οποίας άλλωστε έχουν προσφύγει στο ΣτΕ που εκδικάζει την υπόθεση στις 6 Νοεμβρίου.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, στην παρέμβασή τους υποστήριξαν ότι η μελέτη έχει τα χαρακτηριστικά προμελέτης, αφού διαπιστώνεται ότι “δεν είναι αυτό που ορίζει η σχετική Υπουργική Απόφαση στον όρο 2, δηλαδή «οριστική μελέτη εφαρμογής για την απόσπαση και την επανατοποθέτηση στην αυτή θέση των αρχαιοτήτων, η οποία θα εκπονηθεί βάσει τρισδιάστατης αποτύπωσης, προκειμένου να εισαχθεί στο ΚΑΣ για την κατά νόμο γνωμοδότηση». Επίσης υπογράμμισαν ότι η μελέτη «δεν παρουσιάζει χαρακτηριστικά ακρίβειας» αφού “δεν υπάρχει συγκεκριμένη μεθοδολογία απόσπασης για κάθε τμήμα που θα αποσπαστεί, θα μεταφερθεί και επανατοποθετηθεί. Δεν εφαρμόζεται σε καμία περίπτωση αυτό που ορίζει η ίδια η Υπουργική Απόφαση για την τρισδιάστατη αποτύπωση.

Αντιθέτως, στην μελέτη απλά παρουσιάζεται η χωροθέτηση των υπό απόσπαση αρχαιοτήτων σε ένα τοπογραφικό σχέδιο». Αξιοσημείωτες είναι οι παρατηρήσεις τους για τη μελέτη τη μελέτη επανατοποθέτησης που παρουσιάστηκε στο ΚΑΣ. Όπως σημειώνουν «παρουσιάζει την όλη διαδικασία απλά ως μία αντίστροφη πράξη της απόσπασης. Ωστόσο, από αυτό απουσιάζει η παρουσίαση και ανάλυση βασικών δεδομένων, όπως π.χ. το ζήτημα της στατικής μελέτης ή του χρονοδιαγράμματος. Αυτή η απλούστευση μας φαίνεται απόλυτα ανησυχητική, καθώς υπονομεύεται ξεκάθαρα η επανατοποθέτηση ως αναπόσπαστο μέρος ενός έργου, για το οποίο προωθείται συστηματικά η αρχή του, δηλαδή η απομάκρυνση των αρχαιοτήτων, ενώ η συνέχειά του παραμένει εντελώς έωλη».

Υπέρ της μελέτης τάχθηκαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Χθες έγινε ένα ακόμα καταστροφικό  βήμα για τις μοναδικές αρχαιότητες του σταθμού Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης που. Ο διαμελισμός του μοναδικού αρχιτεκτονικού συμπλέγματος της Decumanus Maximus αλλοιώνει καθοριστικά τον χαρακτήρα του μνημείου, καταστρέφοντας ουσιαστικά μια μοναδική ιστορική αποτύπωση της βυζαντινής Θεσσαλονίκης.

ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης: Οι πολίτες να αντισταθούν στα σχέδια κυβέρνησης και εργολάβων

«Ολοκλήρωση ενός προμελετημένου εγκλήματος» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) υπέρ της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό. «Πρόκειται για μια απόφαση, η οποία αφενός θέτει σε κίνδυνο τις ίδιες τις αρχαιότητες, απειλώντας τες με καταστροφή κι αφετέρου καθυστερεί την ολοκλήρωση του έργου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Παράλληλα επισημαίνει πως αν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε ανατρέψει τον προγραμματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα θα γίνονταν τα δοκιμαστικά δρομολόγια του Μετρό, ενώ τώρα η ολοκλήρωσή του μετατίθεται τουλάχιστον για το 2023. Καταγγέλλει ότι «κατά παράβαση κάθε έννοιας δεοντολογίας, ο άνθρωπος ο οποίος κατέθεσε τη νέα μελέτη είναι αδελφός μέλους του ΚΑΣ, συγκεκριμένα του κ. Εμμανουήλ Κορρέ» και καλεί τους πολίτες: «Να αντισταθούν στα σχέδια και τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και των εργολάβων που εξυπηρετεί, να πουν ένα βροντερό ΟΧΙ στην καταστροφή και ένα ακόμη πιο βροντερό ΝΑΙ στη διάσωση της ιστορίας, της μνήμης και του πολιτισμού».

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στρέφει την προσοχή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο θα εκδικαστούν στις 6 Νοεμβρίου οι προσφυγές του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, της Κίνησης Πολιτών και άλλων φορέων κατά της απόσπασης των αρχαίων.

Αλέκα Αλεξοπούλου: Η ευθύνη για την έγκριση της απόσπασης των αρχαίων θα βαραίνει ατομικά όσους αποφάσισαν στο ΚΑΣ

Το κεντρικό επιχείρημά τους υπέρ της απόσπασης των αρχαιοτήτων κατέρρευσε, δήλωσε η Αλέκα Αλεξοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια στο ΑΠΘ που τοποθετήθηκε χθες εκ μέρους της Κίνησης Διάσωσης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη συνεδρίαση του ΚΑΣ που ομόφωνα αποφάσισε να εγκρίνει την μελέτη της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης.

«Η μελέτη δεν μιλάει καθόλου για την επαναφορά των αρχαιοτήτων. Έχει πολλά κενά που δεν μπορούν να περιγραφούν. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι δείχνει με καθαρό τρόπο πως το πλεονέκτημα που θα είχε μια τέτοια λύση, δηλαδή η ταχύτητα, δεν μπορεί η μελέτη να το στοιχειοθετήσει. Η μελέτη υποστηρίζει ότι σε 21 εβδομάδες θα γίνει η απόσπαση, για το πόσες εβδομάδες χρειάζονται για τη μεταφορά των αρχαιοτήτων δε γίνεται κουβέντα» σημείωσε μεταξύ άλλων μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και την εκπομπή «Ορθά-Κοφτά» και πρόσθεσε:«Προϋπόθεση για να γίνουν οι μετακινήσεις είναι να γίνουν εργασίες για να επιτρέψουν στον τεχνικό να μπει κάτω από τα αντικείμενα αυτά και να μπορέσει να τα σηκώσει. Δεν υπολογίζεται, όμως, ο χρόνος αυτός, γιατί είναι χρόνος αρχαιολογικός. Γύρω από αυτά τα αντικείμενα πρέπει να γίνει ανασκαφή. Η υπηρεσία ζητάει εύλογα να γίνει ανασκαφή μέχρι το βάθος. Αυτό σημαίνει ότι η απόσπαση θα χρειαστεί χρόνο που δεν μπορεί να υπολογιστεί».

Σύμφωνα με την ίδια, ο χρόνος που χρειάζονται οι αρχαιολόγοι για τις ανασκαφές δεν αποτελεί το μόνο που δημιουργεί εμπλοκή στο ζήτημα της απόσπασης. Υπενθύμισε, ακόμη, τον αναγκαίο χρόνο καθαρισμού του χώρου από τον υδράργυρο. «Όσο αποσπάς κομμάτια πρέπει να κάνεις καθαρισμό του υδραργύρου».

Τέλος, σημείωσε πως ούτε ο χρόνος για την επαναφορά των αρχαιοτήτων δε μπορεί να υπολογιστεί, και έτσι «εκλείπει τον κεντρικό επιχείρημα με το οποίο απέρριψαν τις μελέτες που προχωρούσαν και θα μας επέτρεπαν με τα αρχαία στη θέση τους να κάνουμε τον σταθμό».

«Αποκαλύπτεται ότι τα επιχειρήματα δεν είναι πραγματικά και ήδη έχει χαθεί ένας χρόνος. Η περιγραφή της απόσπασης και της επανατοποθέτησης δημιουργεί ένα αίσθημα απαξίωσης απέναντι στις αρχαιότητες. Η απόφαση να εγκριθεί η μελέτη της απόσπασης αποτελεί μία ευθύνη που την παίρνουν ατομικά ο καθένας που αποφάσισε σήμερα στο ΚΑΣ και είναι κάτι που θα τους βαραίνει».

Πηγή: Η Αυγή

Σχετικά Άρθρα:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ  ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Roman city emerges from Sofia metro excavations