Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Σε στενό κλοιό τα ειδικά μισθολόγια

Comments Off on Σε στενό κλοιό τα ειδικά μισθολόγια
Σε στενό κλοιό τα ειδικά μισθολόγια
ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 2013

Στο τραπέζι οι περικοπές των «δώρων» στους υπαλλήλους και η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης

Δυσκολότερο γίνεται για την κυβέρνηση το εγχείρημα διάσωσης των ειδικών μισθολογίων λόγω της «μαύρης τρύπας» στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ και πλέον στην καλύτερη των περιπτώσεων προβάλλει ορατό το ενδεχόμενο οι μειώσεις αποδοχών των 250.000 εργαζομένων (ένστολοι, γιατροί, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί κ.ά.) να μετατεθούν για την 1-1-2013.

Την ίδια ώρα υπό την πίεση των αυξημένων αναγκών για τις περιστολές δημοσίων δαπανών, αναθεωρούνται επί το σκληρότερο τα σενάρια για τις περικοπές στις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές καθώς και για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, ενώ στο τραπέζι παραμένουν η κατάργηση των «δώρων» στο Δημόσιο και τις συντάξεις.

Το ρευστό σκηνικό που διαμορφώνεται με τα ειδικά μισθολόγια -δεδομένου ότι τα ισοδύναμα για φέτος μέτρα τελούν υπό την έγκριση της τρόικας και για το 2013 τα ποσά που αναζητούνται είναι υπερδιπλάσια- περιέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας.

Σε στενό κλοιό τα ειδικά μισθολόγια

Ο αναπληρωτής υπουργός άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθούν οι περικοπές τουλάχιστον το 2013.

Ειδικότερα ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε «ότι αυτή τη στιγμή τα ισοδύναμα που έχουμε είναι από κωδικούς ελαστικών δαπανών, και από την πρόσθετη περικοπή του 0,5% των λειτουργικών δαπανών των επόμενων μηνών. Τα ποσά καλύπτουν πλήρως τα ειδικά μισθολόγια για φέτος.

Από του χρόνου και μετά όμως θα πρέπει τα αντίστοιχα ισοδύναμα να είναι πολλαπλάσια της τάξης των 600 εκατ. ευρώ, και αυτό διότι η ωφέλεια είναι πολύ μικρότερη όταν κόβεις μισθό και σύνταξη, καθώς αφαιρείται εισόδημα», ανέφερε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι περικοπές από το 2013 θα γίνουν, αλλά αναζητείται το εύρος.

Παράλληλα ο υπουργός είπε ότι παραμένουν στο τραπέζι των συζητήσεων για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ η κατάργηση των επιδομάτων συνολικού ύψους 1.000 ευρώ τον χρόνο που απόμειναν από τις περικοπές των «δώρων» στους υπαλλήλους του Δημοσίου, καθώς και η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης. Αντίθετα όπως είπε, έχει βγει από το πακέτο η μείωση κατά 30 ευρώ τον μήνα των κατώτατων συντάξεων του ΟΓΑ.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη άφησε να εννοηθεί ότι ο πήχης για τις περικοπές στις συντάξεις ενδέχεται να κατέβει χαμηλότερα από τα 1.000 ευρώ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι λύσεις θα είναι δύσκολες. Θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε το θέμα των χαμηλοσυνταξιούχων και εκεί είναι όλη μας η προσπάθεια? Θα προσπαθήσουμε μέσα στη δύσκολη εξίσωση που έχουμε να βρούμε τρόπους μέσα από τους οποίους να μην ακουμπήσουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους».

Περικοπές
Τα νέα σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Εργασίας προς αναζήτηση ποσού 2,6 δισ. ευρώ από τις μειώσεις στις συντάξεις προβλέπουν κλιμακωτές περικοπές από 3% μέχρι και 15% στις συντάξεις που θα αρχίζουν από τα 700 ευρώ και πάνω. Μάλιστα για τη μεγιστοποίηση του δημοσιονομικού οφέλους προτείνεται οι περικοπές να ξεκινούν από το πρώτο ευρώ και όχι το υπερβάλλον ποσό.

Τέλος ο υπουργός Εργασίας άφησε ανοιχτό και το θέμα της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σημειώνοντας ότι «δεν θέλω να προδικάσω τίποτα. Ολα είναι ανοιχτά στο τραπέζι. Ολα είναι σενάρια που υπάρχουν».

Πηγή:Έθνος