Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Πυρ ομαδόν κατά της Μενδώνη για την απαξίωση του καλλιτεχνικού κόσμου

0 σχόλια
Πυρ ομαδόν κατά της Μενδώνη για την απαξίωση του καλλιτεχνικού κόσμου

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν μέρα τη μέρα και ώρα την ώρα οι οργισμένες αντιδράσεις σύσσωμου του καλλιτεχνικού κόσμου ενάντια στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για την απαξιωτική της στάση απέναντι στα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν λόγω πανδημίας χιλιάδες εργαζόμενοι στο χώρο του θεάματος-ακροάματος.

Μετά τη δραματική έκκληση που υπέγραψαν εκατοντάδες άνθρωποι του χώρου (σκηνοθέτες, μουσικοί, συγγραφείς, ηθοποιοί, χορευτές, τεχνικοί, συνθέτες, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, μουσικοί, εικαστικοί, σεναριογράφοι, τραγουδιστές, εκδότες, μεταφραστές, επιμελητές, στιχουργοί, κινηματογραφιστές, ηχολήπτες, πολιτιστικοί διαχειριστές, διοργανωτές συναυλιών, χορευτές, χορογράφοι, φωτογράφοι, φωτιστές, παραγωγοί), επισημαίνοντας την ανυπαρξία οποιουδήποτε σχεδιασμού και μετά τις δεκάδες χιλιάδες υπογραφές συμπαράστασης προς τον καλλιτεχνικό χώρο που συγκέντρωσε μέσα σε λίγες μέρες το ψήφισμα της ομάδας Support Art Workers, η Λίνα Μενδώνη επέλεξε να απαντήσει, όχι μέσα από κάποια θεσμική πρωτοβουλία επίλυσης των θεμάτων που έχουν τεθεί, αλλά με μια απολογητικού τύπου συνέντευξη στο iefimerida.gr.

“Άνευ ουσίας, άκρως τεχνοκρατική και δυσκοίλια” χαρακτήρισε τη συνέντευξη αυτή ο Σταύρος Ξαρχάκος, μιλώντας σήμερα στην εκπομπή του Νίκου Ξυδάκη στον ραδιοσταθμό “105.5 Στο Κόκκινο”. “Αυτή η κυρία διακατέχεται από ένα σύνδρομο, το σύνδρομο της βλαπτικής έπαρσης. Δικαίωμα στην έπαρση έχει μόνο η σημαία”, συνέχισε ο γνωστός μουσικοσυνθέτης και πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ, για να συνοψίσει αυτό που όλοι πια αντιλαμβάνονται με τη φράση: “η κ. Μενδώνη υπήρξε και είναι μια πολύ αποτελεσματική Γενική Γραμματέας. Τον Υπουργό αναζητάμε!”.

Πράγματι, η υπουργός Πολιτισμού, δείχνει τις τελευταίες μέρες να μην αντιλαμβάνεται καν τι συμβαίνει γύρω της, επαναλαμβάνοντας εμμονικά βαρύγδουπες “εξαγγελίες” για μέτρα δίχως κανένα αντίκρισμα. Φορώντας τη μάσκα της ανησυχίας για την υγεία των ανθρώπων, που έτσι και αλλιώς πολύ αργά θυμήθηκε, η Λίνα Μενδώνη επιμένει σε βαρετές και ανούσιες δηλώσεις τεχνοκρατικού χαρακτήρα, χωρίς καμιά ευαισθησία για τα προβλήματα του σύγχρονου πολιτισμού και των ανθρώπων του, αλλά και χωρίς καμιά αντίληψη των πολιτικών διαστάσεων του ζητήματος.

Τα πολιτικά ζητήματα λύνονται με πολιτικές πρωτοβουλίες και όχι με… αυτοψίες για την πορεία εργασιών στο… αναβατόριο της Ακρόπολης, ούτε με αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος για… τα έργα στο Τατόι. Αυτά είναι καλά για Γενικούς Γραμματείς, αλλά όχι για υπουργούς που έχουν πολιτικές και όχι διαχειριστικές ευθύνες για τα επίδικα.

Ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο (δεν) αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα είναι πως ακόμη και σήμερα Τρίτη, σε έκτακτη τηλεοπτική της εμφάνιση στον SKAI, η Λίνα Μενδώνη, πέρα από το αναμάσημα επιχειρημάτων περί “ειδικών μελετών” που πρέπει να γίνουν και “ιδιαιτεροτήτων” του κλάδου που πρέπει να ληφθούν υπόψη, συνέχισε να προσπαθεί να μεταθέσει τις πολιτικές ευθύνες της σε άλλους υπουργούς ή στην Υγειονομική Επιτροπή του υπουργείου Υγείας, να μιλάει για έλλειψη μητρώου καλλιτεχνών, για “υποπεριπτώσεις των υποπεριπτώσεων” που δεν έχουν καλυφθεί οικονομικά, αλλά και για μουσικούς που απασχολούνται στα… πανηγύρια, οι οποίοι, κατά την υπουργό, δεν έχουν ανάγκη να κάνουν πρόβες και που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα μουσικών εκδηλώσεων που θα φιλοξενηθούν το καλοκαίρι… σε αρχαιολογικούς χώρους!

Όμως, η κ. Μενδώνη δύσκολα μπορούσε πια να κρύψει τον εκνευρισμό της για το κίνημα αμφισβήτησης των κινήσεων και τοποθετήσεών της για το θέμα και αυτό. Έγινε αντιληπτό ειδικά από την αμηχανία της να σχολιάσει την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής και πρώην υπουργός της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη ζητώντας να μάθει από τη Λίνα Μενδώνη “Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την άμεση αλλά και την μακροπρόθεσμη στήριξη των καλλιτεχνών της χώρας που πλήττονται από τις επικρατούσες συνθήκες λόγω της πανδημίας”.

Μάλιστα, η Όλγα Κεφαλογιάννη ζητά με ερώτησή της που κατέθεσε στη Βουλή να μάθει “Σε ποια φάση βρίσκεται ο διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς πολιτισμού και ποια τα συμπεράσματα για την ουσιαστική αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας”. Τι απάντηση μπορεί να δώσει σε αυτό η υπουργός Πολιτισμού που δεν έχει καν καταδεχτεί να συναντήσει τους εκπροσώπους του καλλιτεχνικού χώρου; Ότι συνομιλεί για το επίδικο ζήτημα μόνο με τα Ιδρύματα Πολιτισμού και με επιχειρηματίες; Ότι επιστράτευσε για τον άχαρο ρόλο του συνομιλητή με τα σωματεία του καλλιτεχνικού κόσμου τον χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, Γιώργο Γιατρομανωλάκη;

Ο τελευταίος, όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των καλλιτεχνών και των σωματείων του που συναντήθηκαν χτες μαζί του, “δεν είχε να αντιτάξει μία καθολική λύση, ούτε και θέλησε να δεσμευτεί για τίποτε από όσα έπεσαν στο τραπέζι ως προτάσεις”.

Και πώς να δεσμευτεί σε οτιδήποτε, άλλωστε, ένας άνθρωπος που διαφημίστηκε πολύ για τις γνώσεις και την αποτελεσματικότητά του όταν ανέλαβε τη θέση του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, αλλά στην πορεία κατέληξε χωρίς πραγματικές αρμοδιότητες, ενώ από την Λίνα Μενδώνη του επιφυλάχθηκε απλώς ο ρόλος του project manager σε υποθέσεις που κατά το μάλλον ή ήττον ήσαν χαμένες από χέρι και έπρεπε κάποιος να κάνει τη λάντζα και να χρεωθεί, ίσως, και την αποτυχία ή τα πενιχρά αποτελέσματα (βλ. Ελευσίνα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης κ.ο.κ); Πάντως, σύμφωνα με την ενημέρωση του προέδρου της ΠΟΘΑ, “Ο κ. Γιατρομανωλάκης παραδέχτηκε ότι μόλις προ δύο εβδομάδων το Υπουργείο Πολιτισμού ζήτησε από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας να εξετάσουν την δυνατότητα τροποποίησης και διεύρυνσης των υφισταμένων ρυθμίσεων, ώστε, σε δεύτερη φάση, να καταστεί δυνατή η ένταξη στα μέτρα στήριξης περισσότερων επαγγελματικών κατηγοριών και περιπτώσεων εργαζόμενων”. Τραγωδία.

Οι επόμενες ώρες και μέρες φαίνεται πως θα είναι κρίσιμες για το ζήτημα των μέτρων ενίσχυσης του καλλιτεχνικού κόσμου και των ανθρώπων του. Δεν είναι μόνο η κατακραυγή των επωνύμων από όλο το πολιτικό φάσμα που γενικεύεται. Ούτε μόνο το ψηφιακό κίνημα για την υποστήριξη των καλλιτεχνών που γιγαντώνεται στο Facebook, καθώς χιλιάδες άνθρωποι του πολιτισμού και όχι μόνο επιλέγουν για την εικόνα του προφίλ τους το frame  που έχει δημιουργήσει ο illustrator Μιχάλης Βαλάσογλου. Ούτε μόνο η νέα μεγάλη κινητοποίηση που ετοιμάζουν για την Πέμπτη 7 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι, έξω από τη Βουλή ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, και τα Σωματεία Ελλήνων Ηθοποιών, Εργαζομένων στο Θέαμα Ακρόαμα και Τραγουδιστών, καλώντας σε συμμετοχή και όλους τους χώρους των καλλιτεχνών – δημιουργών, τους εικαστικούς, τους λογοτέχνες, τους χορευτές και χορογράφους, τους τεχνικούς.

Είναι και η ενόχληση πλέον του Μαξίμου που βλέπει την κατάσταση να ξεφεύγει, με την γενίκευση των αντιδράσεων απέναντι στην ανάλγητη πολιτική που εφαρμόζει η αρμόδια υπουργός. Και αυτό ενδέχεται να αποβεί κρίσιμο και για το (πολιτικό) μέλλον της ίδια της Λίνας Μενδώνη.

Ηχηρή παρέμβαση Ξαρχάκου για τους ανθρώπους του πολιτισμού

 Κόλαφος για την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αποτελούν τα όσα είπε ο Σταύρος Ξαρχάκος σήμερα (Τρίτη) το πρωί στον Νίκο Ξυδάκη και στη ραδιοφωνική εκπομπή για τους ανθρώπους του πολιτισμού που διοργανώνει ο «105.5 Στο Κόκκινο» και η «Αυγή».

Με σχόλια όπως «αυτή η κυρία (σ.σ. υπουργός Πολιτισμού) διακατέχεται από ένα σύνδρομο που εγώ το λέω “βλαπτική έπαρση”. Και ξέρετε κάτι; Δικαίωμα στην έπαρση έχει μόνο η σημαία». Ο συνθέτης στάθηκε απέναντι στην κυβερνητική πολιτική που έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τον καλλιτεχνικό κόσμο και έστειλε δύο μηνύματα στον πρωθυπουργό:

«Tην άμεση δημιουργία Ταμείου Ανεργίας» και «Να προσέχει. Διότι η Τέχνη είναι σαν το κάρβουνο που όταν είναι αναμμένο και το πιάνεις καίγεσαι κι όταν είναι σβηστό και το πιάνεις μουτζουρώνεσαι».

Η τοποθέτηση του πρώην ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας υπήρξε ιδιαίτερα ηχηρή με χαρακτηριστική τη δήλωσή του: «Ως υπουργός και μάλιστα σ’ αυτό το ταλαίπωρο υπουργείο, πρέπει κάποιος να είναι και λίγο υπερβατικός. Διότι για να λύσει θέματα που αφορούν την τέχνη α)πρέπει να έχει πλήρη αντίληψη του φαινομένου Τέχνη και β να μπορεί να κάνει υπερβάσεις. Όλα τα άλλα μπορούν να τα κάνουν κάλλιστα οι γενικοί γραμματείς και φαρισαίοι. Η κυρία Μενδώνη οφείλω να ομολογήσω ότι υπήρξε και είναι μια πολύ αποτελεσματική Γενική Γραμματέας. Αλλά, τον υπουργό αναζητάμε. Τον εμπνευσμένο υπουργό αναζητάμε».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Έλληνα συνθέτη: 

316291-17

Σχεδόν τις 30 χιλιάδες έφτασαν οι υπογραφές των καλλιτεχνών που απαιτούν  από την πολιτεία να τους ανταποδώσει τον σεβασμό, ανακοινώνοντας  μέτρα που θα ανακουφίσουν όλο τον κόσμο του θεάματος ο οποίος μετά το τελευταίο διάγγελμα του πρωθυπουργού, παραμένει ακινητοποιημένος, άγνωστο για πόσο. Η μεγάλη ανταπόκριση στο χθεσινό ψήφισμα μέσω fb της ομάδας Art Workers, οδήγησε τους καλλιτέχνες να κάνουν συλλογή υπογραφών μέσω Avaaz

Στο ψήφισμα της σελίδας με τον τίτλο «ArtWorkers» και υπογραφή «Εμείς»,βρίσκουμε μεταξύ άλλων τις υπογραφές των: Μ. Δούκα, Ρ. Γαλανάκη, Γ. Κιμούλη, Γ. Τσεμπερόπουλου, Χρ. Σαπουτζή, Γ. Αγγελάκα, Ιωάν. Καρυστιάνη,Γ. Νταλάρα,  Ν. Κυπουργού, Κ. Αρζόγλου, Λ. Παπαληγούρα, Π. Παυλίδη, Σ. Μάλαμα, Μ. Μητσιάς, Γ. Νέγκα, Μ. Σάττι, Π. Τσαρούχα, Φ. Δεληβοριά, Γ. Αναστασάκη, Ρ. Πιττακή, Θ. Καραμουρατίδη, Τάνιας Τσανακλίδου, Ά. Σακελλαρίου, Σ. Τζουμέρκα, Άν. Μαρία Παπαχαραλάμπους, Π. Δεντάκη, Στ. Γουλιώτη κ.α.

«Η κυβέρνηση μας αγνοεί ως εργαζόμενους, επαγγελματίες και σημαντικό κλάδο της οικονομίας που πλήττεται βάναυσα. Δεν έχει κάνει ως τώρα τίποτε για να μας στηρίξει πραγματικά και δεν έχει παρουσιάσει ένα στοιχειώδες σχέδιο για την επόμενη μέρα, που να μας περιλαμβάνει όλους, χωρίς εξαιρέσεις και μικροϋπολογισμούς», γράφει η ανακοίνωση των καλλιτεχνών που περιλαμβάνει έως τώρα πάνω από 700 υπογραφές προσωπικοτήτων από όλο το φάσμα των τεχνών.

Ολόκληρο το κείμενο των καλλιτεχνών

Οι καλλιτέχνες, δημιουργοί και όλοι οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού (σκηνοθέτες, μουσικοί, συγγραφείς, ηθοποιοί, χορευτές, τεχνικοί, συνθέτες, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, μουσικοί, εικαστικοί, σεναριογράφοι, τραγουδιστές, εκδότες, μεταφραστές, επιμελητές, στιχουργοί, κινηματογραφιστές, ηχολήπτες, πολιτιστικοί διαχειριστές, casting directors, location managers, διοργανωτές συναυλιών, χορευτές, χορογράφοι, φωτογράφοι, φωτιστές, κομμωτες, make up artists,παραγωγοί, βοηθητικοί ηθοποιοί, Υπεύθυνοι γραφείων Τύπου & Επικοινωνίας ) έχουμε αναγκαστεί να αναστείλουμε όλες τις εργασίες μας επ’ αόριστον.

 Η τέχνη, η καλλιτεχνική δημιουργία, ο πολιτισμός δεν είναι το χόμπι μας αλλά η δουλειά μας.  Η αλυσίδα του πολιτισμού έχει ανάγκη από τους κρίκους της, γι’ αυτό και υπερασπιζόμαστε όλοι μαζί τα θεμελιώδη δικαιώματά μας. Η κυβέρνηση μας αγνοεί ως εργαζόμενους, επαγγελματίες και σημαντικό κλάδο της οικονομίας που πλήττεται βάναυσα. Δεν έχει κάνει ως τώρα τίποτε για να μας στηρίξει πραγματικά και δεν έχει παρουσιάσει ένα στοιχειώδες σχέδιο για την επόμενη μέρα, που να μας περιλαμβάνει όλους, χωρίς εξαιρέσεις και μικροϋπολογισμούς.
 Η καθησυχαστική και ανέξοδη διαβεβαίωση για το πόσο σημαντικός είναι ο πολιτισμός όταν “Μένουμε σπίτι” είναι κατώτερη των περιστάσεων, όταν κινδυνεύουμε να καταστραφούμε ολοκληρωτικά και, μαζί μας, κινδυνεύει να υποβαθμιστεί κι άλλο και να ασθενήσει βαριά ο σύγχρονος πολιτισμός της χώρας. Το επίδομα των 800 ευρώ, ακόμα και μετά από τις κινητοποιήσεις μας, ακόμα δεν καλύπτει το σύνολο των συναδέλφων μας. Το ΥΠΠΟΑ, ασχολείται με ανακοινώσεις για το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων, τις εργασίες στο Τατόι, και υπόσχεται ελάχιστα ανεπαρκή χρήματα για διαγωνισμούς σεναρίου. Αλλά δεν έχει κάνει το πιο σημαντικό: δεν έλαβε μέτρα ανακούφισης και δεν επεξεργάστηκε ως τώρα έναν οδικό χάρτη, ένα  πραγματικό σχέδιο κι ένα χρονοδιάγραμμα για την μετά- καραντίνα εποχή.

Ματαίως, περιμέναμε στο διάγγελμα του πρωθυπουργού να ακούσουμε τι σχεδιάζει η κυβέρνηση, ποια είναι τα βήματα που θα γίνουν, τόσο για να μην βρεθούν χιλιάδες εργαζόμενοι άνεργοι και σε ένδεια, αλλά και για να συνεχίσει η καλλιτεχνική δραστηριότητα, που όλοι έχουμε μεγάλη ανάγκη, στις δύσκολες στιγμές μας.

Δηλώνουμε ότι το υπουργείο Πολιτισμού οφείλει:

  1. να ανακοινώσει άμεσα ένα σχέδιο υποστήριξης για το επόμενο εξάμηνο. Δεν θα επιτρέψουμε να μας μετατρέψει σε αδύναμο κρίκο οδηγώντας μας στην απόλυτη φτώχεια και δυστυχία.
  2. να αντιμετωπίσει άμεσα το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων, που παίρνει ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις κάτω από τις νέες συνθήκες.
  3. να ανακοινώσει σαφή και σταδιακό χάρτη επιστροφής για όλους εμάς, όπως συμβαίνει με όλους τους επαγγελματίες.

Η συνεπής συλλογική στάση μας να προσφέρουμε στην κοινωνία φάνηκε από τις πρώτες ημέρες του lockdown. Αυτή τη στιγμή, όμως, απαιτούμε την ανταπόδοση σεβασμού και υπευθυνότητας από την Πολιτεία και είμαστε έτοιμοι για συλλογικές πράξεις, με όλους τους συναδέλφους μας.