Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Πρώτα το PSI, μετά το δάνειο

Comments Off on Πρώτα το PSI, μετά το δάνειο
Πρώτα το PSI, μετά το δάνειο

Πρώτα θα υπάρξει συμφωνία με τους ιδιώτες για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και μετά θα υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας.

Την προϋπόθεση αυτή βάζει η Κομισιόν, η οποία διά του εκπροσώπου της κ. Ολιβιέ Μπαγί κατέστησε χθες σαφές ότι μόνο αν υπάρξει συμφωνία με τους ιδιώτες για την απομείωση της αξίας των ομολόγων, θα προχωρήσει η νέα δανειακή σύμβαση.

Ακόμα ο κ. Μπαγί τόνισε ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας θα επαναληφθούν μέσα στον Ιανουάριο και εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει «πρόθεση ή σχέδιο» κάποιο κράτος-μέλος της Ευρωζώνης να εγκαταλείψει το ευρώ το 2012 ή αργότερα.

Οι νέες εκδόσεις
«Το δίκαιο που θα διέπει τα νέα ομόλογα μετά την ολοκλήρωση του PSI, αν δηλαδή οι νέες εκδόσεις θα διέπονται από το ελληνικό ή το βρετανικό δίκαιο, αποτελεί μία από τις παραμέτρους της διαπραγμάτευσης», σημείωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Γ. Ανατολάκη.

Ο Φ. Σαχινίδης είπε ότι το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων θα αφορά σχεδόν το σύνολο των ομολογιακών εκδόσεων του ελληνικού Δημοσίου, συνολικής αξίας 200 δισ. ευρώ

Ο Φ. Σαχινίδης είπε ότι το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων θα αφορά σχεδόν το σύνολο των ομολογιακών εκδόσεων του ελληνικού Δημοσίου, συνολικής αξίας 200 δισ. ευρώ

Και ακόμα ο Φ. Σαχινίδης ανέφερε ότι το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων θα αφορά σχεδόν το σύνολο των ομολογιακών εκδόσεων του ελληνικού Δημοσίου, συνολικής ονομαστικής αξίας ύψους περίπου 200 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται το σκληρό παζάρι ανάμεσα στους ιδιώτες πιστωτές και την ελληνική κυβέρνηση.

Το ΔΝΤ, η γερμανική πλευρά και η ελληνική κυβέρνηση έχουν δηλώσει στους ιδιώτες κατόχους των ομολόγων ότι εφόσον η συμμετοχή στο εθελοντικό πρόγραμμα της απομείωσης των ομολόγων είναι μικρότερη του 90%, θα προχωρήσουν σε υποχρεωτικό «κούρεμα» του χρέους κατά 80%.

Ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο θα βάλει σε καθεστώς αβεβαιότητας και αστάθειας τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρωζώνη για μεγάλο χρονικό διάστημα, εξαιτίας της δικαστικής διαμάχης από τους ομολογιούχους που δεν θα αποδεχθούν το υποχρεωτικό «κούρεμα», υπογραμμίζουν τραπεζικά στελέχη.

Εφη Καραγεώργου
efikar@pegasus.gr