Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Πρόστιμα – φωτιά για τους επίορκους

Comments Off on Πρόστιμα – φωτιά για τους επίορκους
Πρόστιμα – φωτιά για τους επίορκους
50 ΦΟΡΕΣ ΤΟ «ΦΑΚΕΛΑΚΙ»

Εξοντωτικές ποινές για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι χρηματίζονται. Διαδικασίες-εξπρές για όσους κατηγορούνται για κακουργηματικές πράξεις

Διάταξη-καταπέλτης του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία προβλέπει την καταβολή υποχρεωτικής χρηματικής ποινής στο 50πλάσιο του ωφελήματος που αποκόμισε ο δημόσιος λειτουργός εκμεταλλευόμενος τη θέση του και την ανάγκη του πολίτη σε οποιανδήποτε έκφανση, είναι έτοιμη προς προώθηση στη Βουλή.

Εκτός από τις ταχύτατες διαδικασίες (σ.σ.: στο στάδιο αξιολόγησης, ανάκρισης και εκδίκασης) για τις περιπτώσεις των επίορκων δημόσιων λειτουργών που κατηγορούνται για διάπραξη κακουργηματικών πράξεων, προβλέπεται πλέον και υποχρεωτική επιβολή χρηματικής ποινής στο 50πλάσιο του ωφελήματος για όσους διαπράττουν αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος. Δηλαδή, αν ένας γιατρός έλαβε «φακελάκι» 1.000 ευρώ, πλέον καλείται να πληρώσει 50.000 ευρώ, αν ένας μηχανικός έλαβε «δωράκι» 2.000 ευρώ, θα πληρώσει 100.000 ευρώ, πέραν της ποινής φυλάκισης που θα του επιβληθεί από τα δικαστήρια.

Για τις περιπτώσεις επίορκων δημοσίων υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δηλαδή και τραπεζικών υπαλλήλων και υπαλλήλων ΔΕΚΟ, οι οποίοι διώκονται σε βαθμό κακουργήματος, αυτές θα υπάγονται σε ταχύτατη διαδικασία εκδίκασης, όπως συμβαίνει σήμερα για υποθέσεις διαφθοράς σε επίπεδο κεντρικής διαχείρισης εξουσίας (π.χ. περίπτωση Τσοχατζόπουλου).

Το «βραχιολάκι»
Εν τω μεταξύ, έντονο προβληματισμό στο υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προκαλέσει η «εξαφάνιση» του βαρυποινίτη Μιχάλη Μακρυγιάννη, ο οποίος δεν επέστρεψε στις φυλακές Λάρισας, μετά την πενθήμερη άδεια που είχε λάβει με ομόφωνη έγκριση από το τριμελές συμβούλιο της φυλακής.

Μιλώντας χθες το πρωί στην εκπομπή «Πρωινό Mega» για το θέμα της χορήγησης αδειών στους κρατουμένους, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης υποστήριξε ότι υπάρχουν σκέψεις για παρακολούθηση των κρατουμένων κατά την άδειά τους με βραχιολάκι ή με μηχάνημα γεωεντοπισμού, ενώ αναφέρθηκε στον θεσμό της κοινωφελούς εργασίας ως εναλλακτική μορφή έκτισης ποινών, ώστε να αποσυμφορηθούν οι φυλακές.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές λόγω της μείωσης των δαπανών και προσέθεσε ότι το θέμα είναι σύνθετο, λόγω της έξαρσης της εγκληματικότητας και του μεταναστευτικού ρεύματος, ενώ τόνισε και τη σημασία του ανοίγματος των αγροτικών φυλακών.

ΜΑΙΡΗ MΠENEA