Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Παράταση των συμβάσεων των αρχαιοφυλάκων των αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

0 σχόλια
Παράταση των συμβάσεων των αρχαιοφυλάκων  των αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Την παράταση των συμβάσεων των εποχικά εργαζόμενων ημερησίων φυλάκων και νυχτοφυλάκων των αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων, έως το τέλος του επόμενου έτους, ζητούν  50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που κατέθεσαν για τους υπουργούς Πολιτισμού και Εσωτερικών.

Οι βουλευτές ζητούν, επίσης, να προχωρήσουν οι απαιτούμενες διαγωνισμός για την στελέχωση των εν λόγω χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς με μόνιμο προσωπικό.

Οι 50 βουλευτές επισημαίνουν ότι έχουν ανακύψει ιδιαίτερα προβλήματα από την έλλειψη προσωπικού σε αρχαιολογικούς χώρους στους περισσότερους νομούς της χώρας, ακόμη και σε αρχαιολογικά μουσεία που βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών.

Πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕ 23.11.2016

Το κείμενο της ερώτησης:

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

  • Εσωτερικών
  • Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα : «Στελέχωση Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων»

Ιδιαίτερα προβλήματα ανακύπτουν από την έλλειψη προσωπικού σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία στους περισσότερους νομούς της χώρας. Μάλιστα, οι ανησυχίες που εκφράζονται από φορείς αλλά και εργαζόμενους μετά την λήξη των εποχιακών συμβάσεων ημερήσιων φυλάκων και νυχτοφυλάκων, είναι ιδιαίτερα έντονες. Το υπάρχον προσωπικό μόνιμο και εποχιακό που στελεχώνει την φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, είναι εξαιρετικά περιορισμένο αριθμητικά και σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί, λαμβανομένων υπόψη των αυξημένων αναγκών.

Συνεπώς, παρά το γεγονός ότι πολλά από τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Χώρας μας βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις επισκεπτών και παρά το γεγονός ότι πληθώρα τουριστών, μεταξύ των οποίων και επισκέπτες κρουαζιέρας, μαθητές και μεμονωμένοι επισκέπτες συνεχίζουν να τα επισκέπτονται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, θα κλείσουν για τους χειμερινούς μήνες πολλές από τις αίθουσές τους.

Αντίστοιχα προβλήματα, με κλειστά τμήματα αλλά και μεγάλο κίνδυνο από την ελλιπή φύλαξη, αντιμετωπίζουν και οι αρχαιολογικοί χώροι. Χώροι ύψιστης πολιτισμικής αξίας που χαρακτηρίζονται από μεγάλη επισκεψιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και στους οποίους το μόνιμο προσωπικό που απασχολείται για την φύλαξη δεν επαρκεί ούτε στο ελάχιστο. Η ανασφάλεια από την μη επαρκή φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων και τους πιθανούς κινδύνους εκφράζεται έντονα από τοπικούς φορείς αλλά και τους εργαζόμενους.

Με δεδομένη την ανάγκη αποτελεσματικής φύλαξης και λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων και την προβολή και διασύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τον τομέα του τουρισμού.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  • Προτίθενται να παρατείνουν τις συμβάσεις των εποχιακά εργαζόμενων ημερησίων φυλάκων και νυχτοφυλάκων των αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων μέχρι το τέλος του επόμενου έτους;
  • Προτίθενται να προβούν σε ενέργειες ώστε να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την στελέχωση των εν λόγω χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς με μόνιμο προσωπικό;».

 Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Σωκράτης Βαρδάκης, Σία Αναγνωστοπούλου, Χρήστος Αντωνίου, Σταύρος Αραχωβίτης, Ελένη Αυλωνίτου, Γεωργία Γεννιά, Ευστάθιος Γιαννακίδης, Αναστασία Γκαρά, Ιωάννης Δέδες, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Νικόλαος Ηγουμενίδης, Μαρία Θελερίτη, Ιωάννης Θεοφύλακτος, Μανόλης Θραψανιώτης, Αννέτα Καββαδία, Ιωάννης Καραγιάννης, Χρήστος Καραγιαννίδης, Ευαγγελία Καρακώστα, Ευφροσύνη Καρασαρλίδου, Ειρήνη Κασιμάτη, Αστέριος Καστόρης, Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου, Χαρούλα Καφαντάρη, Γιώργος Κυρίτσης, Ηλίας Κωστοπαναγιώτου, Ζωή Λιβανίου, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Αθανάσιος Μιχελής, Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Θεμιστοκλής Μουμουλίδης, Γεράσιμος Μπαλαούρας, Κωνσταντίνος Μπάρκας, Γεώργιος Ντζιμάνης, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Νικόλαος Παπαδόπουλος, Γεώργιος Παπαφιλίππου, Ανδρέας Ριζούλης, Δημήτρης Ρίζος, Ιωάννης Σαρακιώτης, Δημήτρης Σεβαστάκης, Παναγιώτης Σκουρολιάκος, Ελισσάβετ Σκούφα, Ελένη Σταματάκη, Γρηγόρης Στογιαννίδης, Νικόλαος Συρμαλένιος, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Χαρίλαος Τζαμακλής, Γεώργιος Τσόγκας, Γεώργιος Ψυχογιός.