Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Πάλι κάποιος δεν διάβασε το μνημόνιο;

Comments Off on Πάλι κάποιος δεν διάβασε το μνημόνιο;
Πάλι κάποιος δεν διάβασε το μνημόνιο;
Από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας τα ΜΜΕ προβάλλουν διαρροές από το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με τις οποίες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρουσιάζεται να «τρελαίνεται» με τις εξωφρενικές απαιτήσεις της τρόικας. Ένα έργο που έχουμε ξαναδεί.
Της Βασιλικής Σιούτη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο, υποτίθεται ότι -σε αντίθεση με τον Α.Μανιτάκη που διαδέχθηκε- θα έτρεχε τις υποχρεώσεις του μνημονίου κι έδειχνε κατανόηση για τις απαιτήσεις της τρόικας.

Τι «τρέλανε» τον Μητσοτάκη;

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους: «Ο Κυρ. Μητσοτάκης εξεπλάγη δυσάρεστα όταν άκουσε από την τρόικα διάφορες ενστάσεις, με το επιχείρημα ότι οι συμβασιούχοι δεν θα πρέπει να είναι ούτως ή άλλως στο Δημόσιο, οπότε και να φύγουν σήμερα, δεν πρέπει να προσμετρηθούν στον συνολικό αριθμό απολύσεων που έχει συμφωνηθεί. «Μα τι λέτε;» διερωτήθηκε ο υπουργός μιλώντας σε σχετικά έντονο ύφος στους εκπροσώπους της τρόικας.«Πρόκειται για ανθρώπους που εργάζονται για το Ελληνικό Δημόσιο για πολλά χρόνια, για ανθρώπους που πληρώνονται από το Ελληνικό Δημόσιο και οι οποίοι αν δεν δικαιωθούν δικαστικά θα χάσουν τη δουλειά τους».
«Αυτό δεν είναι απόλυση; Θα τρελαθούμε;», κατέληξε εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αγανάκτησή του»».
Σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος αναφέρεται ότι η αντίδραση του κ. Μητσοτάκη «όταν ακούστηκαν από την τρόικα διάφορες ενστάσεις, με το επιχείρημα ότι οι συμβασιούχοι δεν θα πρέπει να είναι ούτως ή άλλως στο Δημόσιο, οπότε και να φύγουν σήμερα, δεν πρέπει να προσμετρηθούν στον συνολικό αριθμό απολύσεων που έχει συμφωνηθεί» ήταν : «Αυτό δεν είναι απόλυση; Θα τρελαθούμε;» Ενώ –σύμφωνα πάντα με το Έθνος «όταν ο απεσταλμένος του ΔΝΤ Π. Τόμσεν τόνισε πως, αν γίνουν απολύσεις από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, αυτές δεν θα συνυπολογιστούν στις προαπαιτούμενες απομακρύνσεις από το Δημόσιο, καθώς είναι ενταγμένα στο ΤΑΙΠΕΔ.» εκείνος απάντησε«Tι είναι αυτά που λέτε; Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται».

Αυτά διαρρέει το περιβάλλον του Μητσοτάκη, ο οποίος επιθυμεί κι αυτός τώρα να εμφανιστεί ως να πέφτει από τα σύννεφα.

Η πραγματικότητα

Η αλήθεια είναι πως όλες αυτές οι απαιτήσεις της τρόικας συμπεριλαμβάνονται στο μνημόνιο που ψήφισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και που ανέλαβε πολύ πρόθυμα να υλοποιήσει.
Πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 26 του Technical Memorandum of Understanding που υπογράψαμε τον Ιούλιο 2013 αναφέρονται τα εξής:
L. Floor on Entrants to the Mobility Scheme (Indicative Target)
26. Definition: Employees counted as transferred to the mobility scheme will originate from those that are employed by the general government (ESA95 definition) on a permanent employment contract or on a contract of indefinite duration. Entrance into the labor mobility scheme is defined when the employee’s payment is reduced to 75 percent of the remuneration in the case of “availability,” or to one-third of the remuneration in the case of “disciplinary suspension.” It does not include employees that belong to entities that are in the process of being privatized under the HRADF privatization program or that are part of a restructuring ahead of such privatization.
Ορισμός: Οι υπάλληλοι που υπολογίζονται ως μεταφερόμενοι στο πρόγραμμα κινητικότητας θα προέρχονται από εκείνους που απασχολούνται από τη γενική κυβέρνηση (ορισμός ESA95) με σύμβαση εργασίας δημοσίου δικαίου ή με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Είσοδος στο σχήμα κινητικότητας νοείται όταν η πληρωμή του υπαλλήλου έχει μειωθεί στο 75 τοις εκατό των αποδοχών στην περίπτωση της «διαθεσιμότητας», ή στο ένα τρίτο των αποδοχών στην περίπτωση της «πειθαρχικής αργίας». Δεν περιλαμβάνονται υπάλληλοι που ανήκουν σε φορείς που βρίσκονται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης στα πλαίσια του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ ή σε διαδικασία αναδιάρθρωσης πριν από την ιδιωτικοποίηση.
Συμπέρασμα: Εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να θέσει σε κινητικότητα το προσωπικό π.χ των Βιομηχανιών Αμυντικών Συστημάτων, είτε δεν έχει διαβάσει το μνημόνιοπου ψήφισε (γεγονός που λέει πολλά για την επάρκειά του) ή μας κοροϊδεύει.
Εκτός κι αν έχει αποφασίσει λύση τύπου ΕΡΤ – αιφνιδίου θανάτου, και δε μας το λέει. Πότε όμως ειπώθηκε κάτι τέτοιο; Αναδιοργάνωση εν λειτουργία δε λέγανε; Σε αυτή την περίπτωση, προφανώς υπάρχουν μυστικές συζητήσεις, οι οποίες αποκρύβονται από τους πολίτες.
Βασιλική Σιούτη

Νέες δεξαμενές για απολύσεις αναζητά, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η κυβέρνηση καθώς αφενός η τρόικα ζητά, πλέον, εδώ και τώρα περαιτέρω μείωση του Δημοσίου (άρα, νέες απολύσεις) και αφετέρου όσες έχουν καταγραφεί δεν γίνονται αποδεκτές από τους δανειστές μας και άρα δεν μπορούν να αποδώσουν τα αναμενόμενα.

«Δεξαμενές υπάρχουν, αρκεί να ληφθεί η απόφαση από το Μέγαρο Μαξίμου», τονίζει στην aftodioikisi.gr κυβερνητικός παράγοντας που εμπλέκεται στις διαδικασίες και είναι σε θέση να γνωρίζει την εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί και τις (ασφυκτικές) πιέσεις της τρόικας για μικρότερο Δημόσιο.

Ο ίδιος παράγοντας παραδέχεται ότι το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο βρίσκεται, αν όχι στην πρώτη θέση, πολύ ψηλά στην ατζέντα των δανειστών μας «οι οποίοι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με την μη τήρηση των δεσμεύσεων και με τις συνεχείς αναβολές που ζητάμε».

Μάλιστα, η δυσαρέσκεια αυτή αναμένεται να καταγραφεί και στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, όπου, εφόσον δεν έχουν τηρηθεί τα προαπαιτούμενα (αναδιάρθρωση της ΕΛΒΟ, της ΛΑΡΚΟ και των ΕΑΣ με απολύσεις προσωπικού,  διαθεσιμότητα στο Δημόσιο που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί λόγω ΑΕΙ, ψήφιση του νέου κώδικα των δικηγόρων και αποπληρωμή των καθυστερούμενων οφειλών στην ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ) θεωρείται απίθανο να εγκριθεί το δεύτερο τμήμα που απομένει από τη δόση του Ιουλίου, δηλαδή το ένα δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί μέχρι τέλος του 2013 να προχωρήσει σε 4.000 απολύσεις και μέχρι το τέλος του 2014 σε άλλες 11.000, ενώ είναι άγνωστο πόσο θα αυξηθεί αυτός ο αριθμός τόσο για το 2013 (λιγότερο πιθανό) όσο για το 2014.

Ωστόσο, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, η τρόικα δεν λέει με τίποτα το«ναι» στο  να περιληφθούν σε αυτές  όσοι φύγουν από ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ, (με το επιχειρημα ότι έχουν μπει στο ΤΑΙΠΕΔ και δεν αφορούν το Δημόσιο), ούτε οι συμβασιούχοι που μένουν στη θέση τους χάρη σε δικαστικές αποφάσεις και οι οποίοι θα βρεθούν στην έξοδο, ούτε κάν οι 2.662 απολυμένοι της ΕΡΤ (με το επιχείρημα ότι θα υπάρξουν επαναπροσλήψεις στην ΝΕΡΙΤ).

Ποιες «δεξαμενές» εξετάζει η κυβέρνηση

Είναι δε σαφές ότι για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 4.000 του 2013, πόσο μάλλον των 15.000 ή και περισσότερων του 2014 δεν φτάνουν ούτε οι επίορκοι, ούτε όσοι έχουν πλαστά πτυχία (σύμφωνα με πληροφορίες ελάχιστοι έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα), ούτε βεβαίως οι συγχωνέυσεις και καταργήσεις μικρών φορέων. Αυτό, πρακτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει:

α) Να οδηγηθεί σε οριζόντιες λύσεις με το κλείσιμο μεγάλου ή μεγάλων Οργανισμού χωρίς όμως να ανοίξει και πάλι όπως η ΕΡΤ, προκειμένου να συνυπολογισθούν οι απολυμένοι εργαζόμενοι στις απολύσεις που ζητά η τρόικα.

β) Να οδηγηθεί σε κατάργηση κλάδου ή τομέα, όπως αυτού της καθαριότητας στους δήμους, σχέδιο το οποίο αποκάλυψε η aftodioikisi.gr.

γ) Nα οδηγήσει στην έξοδο μεγάλο τμήμα των 25.000 «διαθέσιμων» του 2013. Δεν είναι τυχαίο ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκος μίλησε για απόλυση του 40%, δηλαδή περί τους 10.000.

δ) Να στοχοποιήσει τους περίπου 35.000 συμβασιούχους που έγιναν αορίστου χρόνου με το γνωστό ΠΔ Παυλόπουλου, πολλοί εκ των οποίων εργάζονται στους δήμους και τα τα Νομικά τους Πρόσωπα ή τις επιχειρήσεις τους, οι οποίες επίσης, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, μπαίνουν στους στόχαστρο. Και ως προς αυτό δεν θεωρούνται τυχαίες οι δηλώσεις του κ. Γρηγοράκου για 12.000 απολύσεις εργαζομένων στους δήμους που είτε έχουν προσληφθεί είτε με πλαστά πιστοποιητικά είτε με αναξιοκρατικά κριτήρια αφού προηγουμένως έχει συνεννοηθεί με την τρόικα.