Τρίτη 11 Μαρτίου 2014 Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος
Δηλαδή πώς αλλιώς περιμένουμε να μας το πουν; Το επόμενο βήμα θα ήταν να βγάλει η ομάδα Μουρούτη μια ανακοίνωση σαν αυτή: «Λοιπόν, κύριοι, επειδή το ΠΑΣΟΚ τόσα χρόνια έχει ρημάξει το δημόσιο, θα κάνει ένα νομοσχέδιο ο Κυριάκος να βάλουμε πάλι τα δικά μας παιδιά, γιατί δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση».
Ε, όχι, φαντάζομαι πως έτσι δεν θα μας το πουν ποτέ. Θα μας το πουν πιο κομψά, πιο περιφραστικά, όπως το είπε ο Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στην κυριακάτικη Καθημερινή. Ίσα που είχε προλάβει να στεγνώσει το μελάνι από το ρεπορτάζ στο UNFOLLOW 27 («Ο Δράκουλας των δημοσίων υπαλλήλων») και ήρθε ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης να παραδεχτεί με ωμότητα το κομματικό έγκλημα που συντελείται για μια ακόμη φορά στο πολύπαθο ελληνικό δημόσιο από τον ίδιο και τη συγκυβέρνηση που εκπροσωπεί. Γράφουμε στο ρεπορτάζ, λοιπόν, ότι ο Κ. Μητσοτάκης και ο συνεργάτης του Δ. Στεφάνου, με επόμενο νομοσχέδιο, «θα επαναφέρουν τη συνέντευξη για τις κρίσεις προϊστάμενων. Με την “καινοτομία” ότι στην επιτροπή αξιολόγησης θα συμμετέχει και ένας διευθυντής του ιδιωτικού τομέα. (…) Όλα τα παραπάνω μας γυρνούν πολλά χρόνια πίσω στο δημόσιο των κοινωνικών φρονημάτων».
Πώς αλλιώς να το πει κάποιος, όταν ο αρμόδιος υπουργός εξαγγέλλει (και επαίρεται για αυτό) ότι δια νόμου θα καταργηθούν οι κανονικές και μετρήσιμες μέθοδοι μοριοδότησης των προσόντων των υποψηφίων (πτυχία, προϋπηρεσία, αποτελεσματικότητα, γλώσσες κ.ά.), για χάρη άλλων… πλεονεκτημάτων όπως η δυνατότητα να είναι κάποιος «το πρώτο βιολί» (ή ενδεχομένως και άλλο όργανο…) και ασφαλώς της συνέντευξης. Συνέντευξη στην οποία «τα δικά μας» παιδιά θα μπορούν να αποφασίζουν για τα επόμενα «δικά μας παιδιά» – παλιά μου τέχνη κόσκινο… Εν ολίγοις, ο Κ. Μητσοτάκης παρουσίασε ένα νέο σύστημα αξιολόγησης, στο οποίο υποβαθμίζονται τα τυπικά προσόντα και αναβαθμίζονται τα μη μετρήσιμα, όπως το αν ο υποψήφιος «κάνει εντύπωση» στη συνέντευξη και αν έχει ηγετική ικανότητα.
Καλά και πώς διασφαλίζεται η νομιμότητα και η διαφάνεια; συνέχισαν οι ερωτήσεις από την Καθημερινή. «Η αντικειμενικότητα διασφαλίζεται με την ουσιαστική εμπλοκή του ΑΣΕΠ σε όλα τα στάδια της διαδικασίας», όπως είπε ο Μητσοτάκης. Εντάξει, ησυχάσαμε, άκυρο παιδιά, όλα κρύσταλλο, εμπλέκεται το ΑΣΕΠ…
Αλλά δεν σταματάμε εδώ. Το talent show θα έχει πολλούς κριτές. Επιβεβαιώνοντας και εδώ το ρεπορτάζ μας, λοιπόν, ο υπουργός ανακοίνωσε την οργουελική «καινοτομία» ότι στα Συμβούλια Επιλογής αλλά και στα συμβούλια που θα διενεργήσουν τις συνεντεύξεις θα περιλαμβάνονται και στελέχη του ιδιωτικού τομέα: «Πέραν των εκπροσώπων του ΑΣΕΠ και του δημοσίου τομέα θα συμμετέχουν και επιλεγμένα στελέχη του ιδιωτικού τομέα ως αξιολογητές. Τα στελέχη αυτά θα προτείνονται από το ΑΣΕΠ και θα έχουν πιστοποιηθεί σχετικά», δήλωσε ο υπουργός.
Αυτό προφανώς εντάσσεται στο πρόγραμμα καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, της οποίας ως γνωστόν η οικογένεια Μητσοτάκη είναι απηνής διώκτης. Σου λέει, δηλαδή, για ποιο λόγο να παιδεύεται ο κάθε Μπόμπολας και η κάθε Siemens με το δαιδαλώδες δημόσιό μας προκειμένου να αναλάβει ένα έργο; Γιατί να ταλαιπωρείται με διαγωνισμούς, μελέτες και συμβάσεις; Περιττή γραφειοκρατία! Ενώ μπορεί κάλλιστα να στείλει το Διευθυντή του να επιλέξει τους προϊστάμενους στο δημόσιο και να ’χει άμεση και σίγουρη πρόσβαση βρε αδερφέ. Να μη χρειάζεται καν το σπασμένο τηλέφωνο…
Αυτοί οι νέοι προϊστάμενοι, επιλεγμένοι με τις ευλογίες της Δεξιάς του Κυρίου, λοιπόν, θα λάβουν και καμπόσες υπερεξουσίες. Μεταξύ αυτών, την εξουσία να αποφασίζουν για το ποιος θα μείνει και ποιος θα φύγει από τους υπαλλήλους τους, αφού σήμερα εισάγεται για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοθετικό τερατούργημα του Δράκουλα των Δημοσίων, με το οποίο θεσμοθετείται ποσόστωση στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Αν αύριο ψηφιστεί ο νόμος αυτός από την (οριακή) κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τότε από μεθαύριο διά νόμου θα ορίζεται ότι το 25% των δημοσίων υπαλλήλων είναι άριστοι, το 60% μέτριοι και το 15% κάτω από τη βάση. Υποχρεωτικά και διά νόμου!
Και για να μη λέμε πολλά λόγια, μπορούμε να επιχειρήσουμε να εφαρμόσουμε την ποσόστωση αυτή στο ελληνικό κοινοβούλιο, διαπιστώνοντας εύκολα το μέγεθος της παραδοξότητας: Αν εφαρμόσουμε το αξίωμα του νομοθέτη θα πρέπει να δεχθούμε ότι το 85% των Ελλήνων βουλευτών είναι είτε άριστο είτε μέτριο, πάντως σε κάθε περίπτωση κατάλληλο για τη δουλειά που κάνει. Μόλις καταρρίψαμε το ανοσιούργημα στην πιο γνωστή σε όλους μας «δημόσια υπηρεσία». Για να δούμε λοιπόν ως αύριο πόσοι από τους «άξιους» έλληνες βουλευτές θα το ψηφίσουν, τώρα που ακόμη και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής κρίνει τις διατάξεις του μη σύμφωνες με το Σύνταγμα!
Δυστυχώς η κατάσταση δεν είναι γελοία, γιατί είναι τραγική: οι (συν)εταίροι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προχωρούν σε μια πρωτοφανή κομματικοποίηση της ραχοκοκαλιάς του κράτους. Δημιουργούν ένα μικρό και κλειστό κράτος «μνημονιακών φρονημάτων», στο οποίο θα μείνουν μόνο οι «πρόθυμοι» να καταπατήσουν κάθε έννοια νόμων και Συντάγματος προκειμένου να προχωρήσουν οι μνημονιακές πολιτικές. Η κυβέρνηση φτιάχνει ένα δημόσιο κατ’ εικόνα και ομοίωσίν της. Και για να μη μένει και καμία αμφιβολία, μόλις χτες ανακοινώθηκε ότι η τρόικα και η κυβέρνηση συνομολογούν ότι θα έπρεπε να γίνει κι άλλη περικοπή στον κατώτερο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων (680 ευρώ παίρνει πλέον ο νεοπροσλαμβανόμενος πτυχιούχος), προκειμένου να εξοικονομηθούν αυξήσεις για τα «στελέχη» του δημοσίου (σε απλά μικροκομματικά: στα «δικά μας» παιδιά). Το τέλειο έγκλημα.