Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης “καταπίνει” τις αγορές

Comments Off on Ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης “καταπίνει” τις αγορές
Ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης “καταπίνει” τις αγορές

Φήμες ακόμα και για επανάληψη του Κραχ του 1937

  • Financial Times: Προειδοποιεί για σημάδια που δείχνουν νέο κραχ στην παγκόσμια οικονομία
  • – Παγκόσμια Τράπεζα και FED κρούουν τον κώδων του κινδύνου για παγκόσμια ύφεση
  • – Τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου για 4 ημέρες καταποντίζονται διαρκώς
  • – Στηρίζουν Όλι Ρεν και ΔΝΤ την Ελλάδα παρά την ανικανότητα της κυβέρνησης

Σε καθεστώς πανικού βρίσκονται οι διεθνείς αγορές και η παγκόσμια οικονομία, καθώς καταβραθώνονται τα πάντα, ενώ σε όλο αυτό το δυσοίωνο περιβάλλον ήρθε και η ανακοίνωση της FED για μη αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων έμμεσης στήριξης της οικονομίας, τα “μαύρα” στατιστικά στοιχεία για την επιχειρηματικότητα στην Ασία και η τεράστια κρίση χρέους της Ευρωζώνης, αναζωπυρώνουν το φόβο για νέα ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας.

ΜΑΥΡΕΣ ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Προειδοποιήσεις για μία νέα χρηματοπιστωτική κρίση απηύθυνε και ο διάσημος διαχειριστής της μεγαλύτερης εταιρείας κεφαλαίων σε ομόλογα, Μοχάμεντ Ελ Εριάν, αλλά και οι επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Από τα αποτελέσματα στις διεθνείς αγορές φαίνεται ότι τα μέτρα που λαμβάνουν πλέον όλες οι τράπεζες τόσο σε Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν είναι ικανά να πείσουν τους επενδυτές ότι η κρίση αντιμετωπίζεται.

Σε όλο αυτό έρχεται να προστεθεί και το άρθρο των Financial Times που προειδοποιεί ότι υπάρχουν όλα τα σημάδια επιστροφής στο 1937, τη χρονιά του μεγάλου ΚΡΑΧ που γονάτισε Αμερική και Ευρώπη με συνέπεια τον Β Παγκόσμιο Πολεμο.

Το να διολισθήσουν ξανά οι οικονομίες της Αμερικής και της δυτικής Ευρώπης, όταν η ανεργία ήταν τόσο υψηλή, θα είναι καταστροφικό. Θα προκαλέσει σοκ σε καταναλωτές, επιχειρήσεις και αγορές. Η απασχόληση θα επιδεινωθεί και θα έχουμε ογκώδη ελλείμματα και χρέη. Συνολικά, θα ξαναζήσουμε την εμπειρία του 1937, όταν η Αμερική ξαναδιολίσθησε σε ύφεση, μετά τα τρία χρόνια ανάκαμψης από το Μεγάλο Κραχ.

Μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα δυσμενές διεθνές περιβάλλον, το πρόβλημα της Ελλάδας φαίνεται μικροσκοπικό, αλλά με την κυβέρνηση να χάνει τον ένα στόχο μετά τον άλλον και να αναγκάζεται να λάβει μέτρα εξαιτίας της δικής της αποτυχίας, το πρόβλημα γιγαντώνεται κυρίως για τους Έλληνες πολίτες.

Παρά την αποτυχία της κυβέρνησης στους περισσότερους δημοσιονομικούς στόχους φαίνεται πως οι εταίροι μας δεν μας έχουν εγκαταλείψει ακόμα. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κοινοτικού επιτρόπου Όλι Ρεν ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος σε μία άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Στο ίδιο μήκος κλίματος και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία φάνηκε να έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα από ότι ο ίδιος της ο υπουργός κ. Βενιζέλος που δήλωσε ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα θα γίνουμε Αργεντινή. Η κα Λαγκάρντ ήταν σαφέστατη πως η Ελλάδα δεν είναι μόνη της και δεν έχει καμία σύνδεση με την Αργεντινή.

Ο φόβος για παγκόσμιο “κραχ” και τα τρία σενάρια για την Ελλάδα

  • Δυο σενάρια πτώχευσης και μόνο ένα για διάσωση της Ελλάδας
  • – Γιατί όλοι θέλουν κούρεμα του ελληνικού χρέους
  • – Πρόεδρος Παγκόσμιας Τράπεζας: παγώνουν οι οικονομικές μηχανές
  • – Financial Times: σημάδια που δείχνουν νέο παγκόσμιο κραχ

Τα σημάδια από τις ΗΠΑ, όπου έχουν συγκεντρωθεί όλοι οι οικονομικοί εγκέφαλοι του κόσμου είναι με μια λέξη “μαύρα” για την παγκόσμια οικονομία.

Τα επιτόκια δανεισμού ακόμη και των πιο ισχυρών κρατών έχουν εκτιναχθεί, ενώ ταυτόχρονα οι χρηματιστηριακές αξίες έχουν πέσει τις τελευταίες 30 ημέρες ως και 10% στις χώρες πλήττονται από κερδοσκοπικές πιέσεις.
”Γκρεμίζονται” Παγκοσμίως τα Χρηματιστήρια – Μεγάλη πτώση στο ευρώ

Χώρες όπως οι ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη Ισπανία, Ιταλία ακόμη και Γερμανία και Γαλλία με βαριά βιομηχανία η οποία στηρίζεται στις εξαγωγές βλέπουν την ύφεση να τους χτυπάει την πόρτα καθώς ακόμη και οι αναπτυσσόμενες αγορές πλέον μπαίνουν στη δίνη την ύφεσης.

Η περιγραφή της κατάστασης από τον ίδιο τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι χαρακτηριστική:
“Η πτώση των εξαγωγών είναι ήδη μια ανησυχία. Τώρα η πτωτική εξέλιξη στις αγορές και η μειούμενη πίστη ίσως προκαλέσει μείωση στις επενδύσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες και μια μείωση της καταναλωτικής δαπάνης. Μια πτώση στην εγχώρια ζήτηση στις αναπτυσσόμενες χώρες θα μπορούσε να σημάνει πως θα χάναμε τις οικονομικές τους μηχανές που οδηγούν την παγκόσμια ανάκαμψη” είπε ο Ρόμπερτ Ζέλιγκ.

Εάν παγώσει η οικονομική μηχανή εκείνων που εισάγουν θα παγώσει και η μηχανή όσων εξάγουν και έτσι με τα πρώτα σημάδια στις αναπτυσσόμενες χώρες να εμφανίζονται εμφανίστηκαν και οι τριγμοί. Η ρευστότητα των “δυνατών” περιορίζεται και τους αναγκάζει να προσφύγουν στο δανεισμό μπαίνοντας στο γνωστό φαύλο κύκλο.

Εδώ “μπαίνει” και η Ελλάδα που το χρέος της αποτελεί μόλις το 4% του Ευρωπαϊκού χρέους, αλλά καθώς τα χρέη των δυνατών που καλούνται να τη στηρίξουν έχουν μόνο αυξητική πορεία και όλους τους παραπάνω κινδύνους αυτό το 4% αποτελεί τεράστιο πρόβλημα, πρώτα βέβαια για την Ελλάδα, αλλά και για εκείνους που απλά δεν επιθυμούν πλέον να το επωμιστούν.

Έτσι ενώ τον περασμένο Ιούλιο υπήρχε το καλό σενάριο με τους δανειστές να δέχονται ένα “κούρεμα” 20% και ταυτόχρονα να δέχονται να δανείσουν στην Ελλάδα πλέον των 100 δισ. ακόμη τις τελευταίες ημέρες “παίζουν” δυο πολύ χειρότερα.

Το ένα από αυτά η πτώχευση της Ελλάδας θα σημάνει πολύ απλά χάος, τόσο εντός της χώρας όσο και εκτός αφού οι δανειστές θα χάσουν ακόμη και το 80% των χρημάτων τους και η παραπάνω κρίση θα χτυπήσει πολύ πιο γρήγορα την πόρτα τους. Αρκεί το παράδειγμα των γαλλικών τραπεζών που είναι εκτεθειμένες στα ελληνικά ομόλογα, ή το γεγονός ότι η Γερμανία έχει να χάσει από μια πιθανή πτώχευση της Ελλάδας περί τα 45 δισ. στην καλύτερη περίπτωση.

Έτσι συζητείται το plan B που προβλέπει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, το χρέος να “κουρευτεί” στο 50% και οι δανειστές μας να περισώσουν έστω τα μισά χρήματά τους.

Το πρώτο σενάριο, το καλύτερο μάλλον πλέον δεν συζητείται, έτσι απομένουν τα δύο άλλα με το PLAN B να προκρίνεται ως το πιθανότερο.

Αυτό το σενάριο όμως θα σημάνει ακόμη πιο δυσβάσταχτα μέτρα για όλους εμάς ένα 50% κούρεμα του χρέους θα σημάνει αντίστοιχες μειώσεις μισθών, συντάξεων, άμεσες αποκρατικοποιήσεις κ.α. που όπως λένε οι οικονομικοί αναλυτές θα κάνουν τα σημερινά μέτρα να μοιάζουν χάδια.

Απ’ τα δυο χειρότερα όμως αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση μοιάζει να “πλασάρει” το λιγότερο κακό ως την ιδανική λύση, μέσω των γνωστών εκβιασμών περί πλήρους χρεοκοπίας και χάους αλά Αργεντ