Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Ολοι προεξοφλούν την αναδιάρθρωση

Comments Off on Ολοι προεξοφλούν την αναδιάρθρωση
Ολοι προεξοφλούν την αναδιάρθρωση

Μοιραία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αποδεικνύεται σε επίπεδο εντυπώσεων, αλλά όχι μόνο, η προχθεσινή δήλωση – βόμβα του προέδρου της ευρωομάδας Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος «δεν είναι βιώσιμο προς το παρόν» και ότι αφότου περάσουν νέα κύματα μέτρων στην Ελλάδα, τότε θα κοιτάξουν «αν είναι δυνατή μια ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους». Σύσσωμος ο ευρωπαϊκός και ο αμερικανικός Τύπος, με επικεφαλής βεβαίως τον γερμανικό, θεωρεί πλέον ως βέβαιη την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Η γερμανική «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» είναι κατηγορηματική στον σχετικό τίτλο της πρώτης σελίδας της: «Η ΕΕ σχεδιάζει ”ήπια αναδιάρθρωση χρέους” για την Ελλάδα» τονίζει. «Η ”ήπια αναδιάρθρωση χρέους” για την Ελλάδα πλησιάζει» υπογραμμίζει στον τίτλο του μεγάλου σχετικού ρεπορτάζ της.

«Η ΕΕ φιλονικεί γύρω από την ”ήπια” αναδιάρθρωση χρέους – Η Ελλάδα πρέπει να πουλήσει τα ασημικά» σημειώνει με δόση χαιρεκακίας η εφημερίδα «Ντι Βελτ», επίσης γερμανική, στην πρώτη σελίδα της κι αυτή. «Τα προβλήματα της αμαρτωλής λόγω χρέους Ελλάδας είναι πολύ μεγαλύτερα από όσο υπετίθετο μέχρι τώρα» σημειώνει, προσθέτοντας ότι «παραμένει όμως αδιευκρίνιστο πώς πρέπει να βοηθηθεί η υποψήφια προς χρεοκοπία Ελλάδα». Το κλίμα δεν ήταν διαφορετικό στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

«Οι υπουργοί της ΕΕ συζητούν για μια ”ήπια αναδιάρθρωση”», έγραφαν στον τίτλο του σχετικού άρθρου τους και οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης», οι οποίοι αναδείκνυαν το γεγονός ότι «η αλλαγή πολιτικής (σ.σ.: των κυβερνήσεων της ευρωζώνης στο θέμα του ελληνικού δημόσιου χρέους) είναι επακόλουθο εντατικών συνομιλιών στις οποίες αρκετοί υπουργοί εξέφρασαν απογοήτευση για την πενιχρή πρόοδο που έχει κάνει μέχρι τώρα η Ελλάδα σε ένα υπεσχημένο πρόγραμμα πωλήσεων κρατικής περιουσίας σε επενδυτές…».

Πολύ σκληροί απέναντι στη χώρα μας ήταν και οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου. «Υπάρχουν πλεονεκτήματα στο να αποκαλεί κανείς τέτοιες χρηματοπιστωτικές προσαρμογές με το σωστό τους όνομα: χρεοκοπία!» τόνιζαν σαδιστικά, αλλά οπωσδήποτε ορθότατα από οικονομική και πολιτική άποψη.

«Η Αθήνα πρέπει να δώσει στους εταίρους της ό,τι χρειάζονται για να τη δανείσουν περισσότερα» υπογράμμιζαν στον υπότιτλο κύριου άρθρου τους. «Η ρητορική έχει σκληρύνει αξιοσημείωτα, ιδίως για τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων που ακόμη δεν έχουν τεθεί σε κίνηση. Αυτή η πίεση είναι δικαιολογημένη…» τονίζει με έμφαση στο κύριο άρθρο της η βρετανική εφημερίδα.

Μόνο από χώρες που είτε βρίσκονται σε κατάσταση ανάλογη με την Ελλάδα, είτε κινδυνεύουν σύντομα να βρεθούν κι αυτές υπό καθεστώς μνημονίου, ακούγονται κουβέντες συμπαράστασης προς τη χώρα μας και επισημαίνονται οι δομικές καταστροφικές πτυχές των υποτιθέμενων πακέτων «διάσωσης» των χωρών της ευρωζώνης και της ΕΕ που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές δυσκολίες.

Προχθές, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν είπε ευθέως στους συναδέλφους του της ευρωομάδας ότι «οι όροι που συνοδεύουν τα ευρωπαϊκά πακέτα σωτηρίας είναι τόσο σκληροί και άκαμπτοι που απειλούν να καταστήσουν αδύνατη την ανάπτυξη και έτσι είναι αυτοκαταστροφικοί», όπως αναφέρουν στο ρεπορτάζ τους οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και χθεσινό κύριο άρθρο της ισπανικής «Ελ Παΐς», όπως καθίσταται εμφανές ήδη από τους τίτλους: «Αξιόπιστες διασώσεις – Η περίπτωση της Ελλάδας επιβεβαιώνει ότι πρέπει να επιβάλλονται λογικές προσαρμογές στις χώρες όπου γίνεται παρέμβαση».«Οι απαιτούμενες δημοσιονομικές συρρικνώσεις μειώνουν τη δυνατότητα ανάπτυξης και έτσι περιορίζουν τις πιθανότητες επιστροφής των δανείων εκ μέρους των χωρών που διασώθηκαν… Δεν υπάρχει άλλο φάρμακο παρά η τροποποίηση των όρων διάσωσης» υποστηρίζει με θέρμη η ισπανική εφημερίδα.

Γερμανοί
Η αναδιάρθρωση θα είναι σκληρή

Για «ήπια» αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους έκανε λόγο ο πρόεδρος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Τρίτη, αλλά στη Γερμανία η κυρίαρχη άποψη είναι πως μοναδικός δρόμος ελπίδας επίλυσης του ελληνικού προβλήματος είναι μια βίαιη μείωση του ελληνικού χρέους της τάξης τουλάχιστον του 40% – 50% ή και παραπάνω, με ανάλογες φυσικά συνέπειες. «Η Ευρώπη πρέπει να ανοιχτεί σε κάτι πρωτάκουστο. Μια λύση που δεν έχει δοκιμαστεί και έχει απροσδιόριστες συνέπειες» γράφει ακόμη και η σοσιαλδημοκρατική εφημερίδα «Ντι Τσάιτ» και καταλήγει: «Την απάντηση τη δίνει η πραγματικότητα. Η διάσωση της Ελλάδας παρ’ όλα τα δισεκατομμύρια δεν λειτούργησε. Η Ευρώπη πρέπει να τολμήσει την αναδιάρθρωση του χρέους».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ-ΕΘΝΟΣ