Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Οι νέοι προλετάριοι της Βρετανίας

Comments Off on Οι νέοι προλετάριοι της Βρετανίας
Οι νέοι προλετάριοι της Βρετανίας

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη μείωση των ανέργων κατά 5.000 άτομα, ενώ το πραγματικό πρόβλημα είναι οι νέοι που εγκαταλείπουν την εκπαίδευση συγκροτώντας μια στρατιά ανειδίκευτων εργαζομένων

Λονδίνο Του Ισαάκ Α. Καριπίδη

Την ώρα που οι ηγέτες της Ε.Ε. συζητούν στις Βρυξέλλες για τα μέτρα που πρέπει να πάρουν ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας, η βρετανική κυβέρνηση «πανηγυρίζει» στρουθοκαμηλίζοντας. Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, η ανεργία, στη Βρετανία, τον τελευταίο μήνα έχει μειωθεί κατά 5.000 άτομα. Η κυβέρνηση λοιπόν του Ντέιβιντ Κάμερον υποστηρίζει ότι η πτώση αυτή αποτελεί ένδειξη πως η οικονομία της χώρας βελτιώνεται. «Τα νούμερα δείχνουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων με δουλειά στη χώρα μας μεγαλώνει και ο αριθμός των ανέργων μειώνεται, ενώ παράλληλα για έβδομο συνεχόμενο μήνα εξακολουθούν να μειώνονται και τα επιδόματα ανεργίας», δήλωσε πρόσφατα ο Βρετανός πρωθυπουργός.

 

Τα συνδικάτα έχουν διαφορετική άποψη

Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνουν τα εργατικά συνδικάτα, οι 2,5 εκατομμύρια άνεργοι είναι πάρα πολλοί και πρέπει να γίνει κάτι το συντομότερο για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. «Κυρίως για τις άνεργες γυναίκες και τους μακροχρόνια άνεργους, οι οποίοι “περισσεύουν” στις λίστες των ανέργων», υποστηρίζει ο Ντέιβ Μπρέντις, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Δημόσιο.

Η αλήθεια είναι πως ο αριθμός των ανέργων αντιπροσωπεύει μόλις 7,8% του πληθυσμού της χώρας. Σχετικά μικρό ποσοστό στο σύνολο της Ευρώπης, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο μέσος όρος της ανεργίας στις χώρες της Ε.Ε. αγγίζει το 11%.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως στην αγορά εργασίας, εδώ στη Βρετανία, δεν είναι τόσο η ανεργία, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, αλλά το γεγονός ότι πολλοί νέοι εγκαταλείπουν τα σχολεία πολύ νωρίς. Ετσι, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, τα ποσοστά των νέων Βρετανών που τελειώνουν πανεπιστήμιο έχουν πέσει δραματικά. Επίσης είναι αξιοσημείωτο πως το 1/4 του πληθυσμού δεν ολοκληρώνει ούτε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η κατάσταση από τότε που ξεκίνησε η κρίση, δηλαδή το 2008, έχει επιδεινωθεί για δύο βασικούς λόγους: πρώτον, γιατί έχει ανεβεί πολύ το κόστος σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση – τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια έχουν φτάσει τις 9.000 λίρες ετησίως, ενώ πριν από περίπου μία δεκαετία ήταν δωρεάν˙ δεύτερον, γιατί υπάρχει ανάγκη από τη μεριά των νέων να βγουν πιο γρήγορα στην αγορά εργασίας απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι να έχει δημιουργηθεί σιγά σιγά μια νέα τάξη, εδώ στη Βρετανία˙ αυτή των ανειδίκευτων πολιτών, χωρίς ουσιαστική μόρφωση, που δεν σπουδάζουν και ψάχνουν μονίμως για δουλειά. Από την τάξη αυτήν, υποστηρίζουν οι ειδικοί, θα βγουν οι περισσότεροι μακροχρόνια άνεργοι του μέλλοντος. Οι πολίτες δηλαδή που θα έχουν ανάγκη τα κοινωνικά επιδόματα, με τεράστιες συνέπειες στην οικονομία της χώρας και την κοινωνική συνοχή.