Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Ντομινίκ Στρος-Καν, Νουριέλ Ρουμπινί, Όλι Ρεν

Comments Off on Ντομινίκ Στρος-Καν, Νουριέλ Ρουμπινί, Όλι Ρεν
Ντομινίκ Στρος-Καν, Νουριέλ Ρουμπινί, Όλι Ρεν

Ντομινίκ Στρος-Καν, Νουριέλ Ρουμπινί, Ολι Ρεν: Ο καλός, ο κακός και ο γραφειοκράτης.

•    Τρεις οικονομικοπολιτικοί παράγοντες, τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις της κρίσης που πλήττει τη χώρα και των λύσεων για την αντιμετώπισή της.
•    Ο κ. Στρος-Καν φιλοδοξεί να επιτύχει το «πείραμα της Ελλάδας» και μαζί με αυτό κι εκείνος ως… κεϊνσιανός αναμορφωτής του ΔΝΤ.
•    Ο κ. Ρεν είναι η φωνή της δημοσιονομικής ορθότητας στην Ευρώπη και εμφανίζεται τις τελευταίες εβδομάδες περισσότερο να ισορροπεί μεταξύ της ευρωκεντρικής στάσης του κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και των γερμανικών επιφυλάξεων της κυρίας Ανγκελα Μέρκελ.
•    Ο κ. Ρουμπινί δεν έχει θεσμικό ρόλο. Παρά ταύτα επηρεάζει τις αγορές, έστω και ως επαγγελματίας καταστροφολόγος.

Dominique_Strrauss_Kahn

Dominique_Strrauss_Kahn

NTOMINIK ΣΤΡΟΣ-KAN: Ο σοσιαλιστής που θέλει να αλλάξει το ΔΝΤ
O γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Ντομινίκ Στρος-Καν ήταν ο «καλός» μεταξύ των τριών οικονομικών παραγόντων που επισκέφθηκαν την Αθήνα και συναντήθηκαν με τον Πρωθυπουργό την προηγούμενη εβδομάδα. Οπως αποδείχθηκε, η ελληνική πρωτεύουσα ήταν ένας «ενδιάμεσος σταθμός»- μεταφορικά και κυριολεκτικά – στην προσπάθειά του να σφυρηλατήσει ένα νέο προφίλ για τον εαυτό του και για τον οργανισμό του οποίου προΐσταται.

Εφθασε στην Αθήνα προερχόμενος από τις Βρυξέλλες, όπου το προηγούμενο απόγευμα είχε απευθύνει «συστάσεις» προς την Επιτροπή και την πολιτική ηγεσία της ΕΕ προκειμένου να δημιουργήσουν έναν ισχυρότερο μηχανισμό στήριξης. Προσγειώθηκε στην Ελλάδα και έθεσε σε εφαρμογή ένα προσωπικό σχέδιο, όπως αντελήφθησαν οι πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες που τον συνάντησαν: ο γάλλος επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού είδε την ελληνική πρωτεύουσα ως βήμα για την προσπάθειά του να αναδείξει έναν νέο, περισσότερο «κοινωνικό», χαρακτήρα του ΔΝΤ και παράλληλα να καλλιεργήσει το δικό του πολιτικό προφίλ, κατά πολλούς με το βλέμμα στραμμένο στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2012. Μιλώντας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια μπροστά στους τηλεοπτικούς φακούς έθεσε εμφατικά το ζήτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης, κάτι που επανέλαβε κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου. Εκεί παρομοίωσε και τον εαυτό του με γιατρό που «συνταγογραφεί» θεραπείες για τους οικονομικά ασθενείς.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο επικεφαλής του ΔΝΤ είχε εκφράσει εδώ και μήνες την επιθυμία του να επισκεφθεί τη χώρα, με ξεκάθαρο στόχο να παράσχει στήριξη στην κυβέρνηση, ειδικά από τη στιγμή που εκείνος, πρώτος, έθεσε το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ ήδη από τον προηγούμενο Οκτώβριο. Μεσολάβησαν οι εκλογές και η επίσκεψη αναβλήθηκε ώσπου να θεωρηθεί ότι το κλίμα θα ευνοούσε τέτοιου είδους επαφές. Ο κ. Στρος-Καν παρέμεινε εν τέλει στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο περισσότερο από δύο ώρες. Στην κατ΄ ιδίαν συνομιλία του με τον Πρωθυπουργό επανέλαβε τη θέση του υπέρ της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της Ελλάδας προς το ΔΝΤ ως το 2021. Αφησε επίσης ανοιχτή τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης του δανείου (του μέρους δηλαδή που αφορά το ΔΝΤ) και μετά το πέρας της περιόδου του μνημονίου. Υπογράμμισε όμως παράλληλα ότι τα δύσκολα έρχονται με τις διαρθρωτικές αλλαγές, τις οποίες η κυβέρνηση πρέπει να προωθήσει πάση θυσία.

Χαλαρότερη ήταν η ατμόσφαιρα στο γεύμα που ακολούθησε. Εκεί, μεταξύ τυρού και αχλαδιού (και κρασιού…) ο γάλλος σοσιαλιστής επικεφαλής του ΔΝΤ συζήτησε περίπου επί μιάμιση ώρα την πολιτική πτυχή της κρίσης που μαίνεται στην Ευρώπη και, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ο συμβιβασμός θα επέλθει το αργότερο στις αρχές του έτους και η Ευρώπη και η ευρωζώνη ειδικότερα θα περάσουν σε επόμενη φάση «ενηλικίωσης». Αλλωστε παλαιοί του φίλοι στην Ελλάδα θυμούνται ότι ο κ. ΣτροςΚαν ήταν ένθερμος υποστηρικτής της δημιουργίας του Εurogroup και έχει πει χαρακτηριστικά σε συνεδρίαση του Εco/Fin στις αρχές της δεκαετίας του 2000, απευθυνόμενος προς τον τότε υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας κ. Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος διαφωνούσε με την ιδέα: «Γκόρντον, θα έβαζες εσύ ποτέ τρίτον στην κρεβατοκάμαρά σου;».

Ακολούθησε η γνωστή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου ο κ. Στρος-Καν δέχθηκε ερωτήσεις και έδωσε μερικές ενοχλητικές (για τη ΝΔ κυρίως, αλλά και για την κυβέρνηση) απαντήσεις. Λίγες ώρες αργότερα δημοσιευόταν η έκθεση-μανιφέστο του ΔΝΤ, στην οποία ο επικεφαλής του σημειώνει μεταξύ των άλλων ότι υπό την επίδραση της μαινόμενης κρίσης «όλοι εξεπλάγησαν που έβλεπαν το ΔΝΤ, το οποίο προηγουμένως ήταν τόσο φιλελεύθερο, να γίνεται “κεϊνσιανικό”».
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ
Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1949 Καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Νανσί,της Ναντέρ και στην ΕΝΑ. Υφυπουργός Βιομηχανίας στις κυβερνήσεις Κρεσόν και Μπερεγκοβουά (1991-1993). Υπουργός Οικονομικών,Οικονομίας και Βιομηχανίας στην κυβέρνηση Ζοσπέν 1997-1999. Διεκδίκησε το χρίσμα του υποψηφίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προεδρία της Γαλλίας το 2007. Εχασε από τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Εξελέγη γενικός διευθυντής του ΔΝΤ τον Σεπτέμβριο του 2007. Το 2008 διεξήχθη έρευνα σε βάρος του για εμπλοκή σε σεξουαλικό σκάνδαλο.Απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες.

Νουριέλ Ρουμπινί

Νουριέλ Ρουμπινί

ΝΟΥΡΙΕΛ ΡΟΥΜΠΙΝΙ : O«προφήτης» πιάστηκε αδιάβαστος
Παγωμένοι οι περίπου 150 επιχειρηματίες, τραπεζίτες και υψηλόβαθμα στελέχη του τραπεζικού τομέα που βρέθηκαν την περασμένη Τρίτη το βράδυ στο αμφιθέατρο της Ρroton Βank στις αρχές της λεωφόρου Συγγρού άκουγαν τον «δόκτορα Συμφορά» Νουριέλ Ρουμπινί να μην αφήνει περιθώριο σωτηρίας για την ελληνική οικονομία και να την καταδικάζει σε μαρασμό. Μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά της ομιλίας του με τον καταιγιστικό του λόγο περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα το μέλλον της χώρας και κατέληξε λέγοντας ότι «η μόνη λύση για την ελληνική οικονομία είναι η έξοδος από το ευρώ».

Είχε κανείς την εντύπωση ότι «ο πιο απαισιόδοξος οικονομολόγος στο πλανήτη», όπως χαρακτηρίζεται, δεν γνώριζε πού ακριβώς βρισκόταν. Οχι τόσο για τον κυνισμό με τον οποίο αντιμετώπιζε το ακροατήριό του, αλλά κυρίως διότι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που γυρίζει τον κόσμο δίνοντας διαλέξεις και προσφέροντας συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις, τράπεζες και οργανισμούς έναντι αδράς αμοιβής, επαναλαμβάνοντας τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις του, δεν φάνηκε να ήταν αρκούντως ενημερωμένος για τα στοιχεία, τα δεδομένα και κυρίως τις εξελίξεις γύρω από την ελληνική οικονομία. «Στις τοποθετήσεις του αγνόησε τον νόμο για το Ασφαλιστικό, τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν προωθηθεί ή το ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι υπερδανεισμένες» αναφέρει κορυφαία τραπεζική πηγή.

Πολύ περισσότερο ξένισε το γεγονός ότι μεταχειριζόταν όλες τις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης σαν να έχουν να λύσουν τα ίδια ζητήματα, χωρίς καμία ουσιαστική διαφοροποίηση μεταξύ τους. «Είτε ήταν στην Ελλάδα είτε στην Πορτογαλία τα ίδια θα έλεγε» σχολίασε επιχειρηματίας που παραβρέθηκε στην κλειστή εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε η εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Βetter Βusiness Βureau για λογαριασμό του ελληνικού παραρτήματος του Οργανισμού Νεαρών Προέδρων (Υoung Ρresidents Οrganization, ΥΟΡ) μιας διεθνούς οργάνωσης με παρουσία σε 100 χώρες και περίπου 20.000 μέλη.

Πάντως, αρκετοί από τους παρευρισκομένους, αν και αιφνιδιάστηκαν από την τοποθέτηση του «δόκτορα Συμφορά», συμμερίστηκαν τις απόψεις του. Σύμφωνα με πηγές που παρακολούθησαν την εκδήλωση, «ορισμένοι το εξέφρασαν και με τις τοποθετήσεις τους». Την παγωμάρα και την αμηχανία του ακροατηρίου, το οποίο έμεινε στην κυριολεξία βουβό μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του Νουριέλ Ρουμπινί προσπαθώντας να συνειδητοποιήσει αυτά που μόλις είχε ακούσει, ανέλαβε να σπάσει ο συντονιστής της συζήτησης καθηγητής κ. Γκ. Χαρδούβελης, ο οποίος ζήτησε από τον διάσημο οι κονομολόγο να του πει τι πιθανότητες δίνει στο μαύρο σενάριο περί εξόδου από το ευρώ. Πλην όμως απάντηση δεν πήρε, όπως απάντηση δεν πήρε και όταν τον ρώτησε αν έχει στοιχεία όταν υποστηρίζει σε άρθρα του ότι οι ελληνικές τράπεζες πωλούσαν στην κορύφωση της κρίσης ασφαλιστήρια συμβόλαια έναντι του κινδύνου των ελληνικών ομολόγων, τα περίφημα CDS, δημιουργώντας την εντύπωση ότι με τον τρόπο αυτόν αποδυνάμωναν τον ισολογισμό τους. «Ετσι είχα καταλάβει» ήταν η απάντηση που κυριολεκτικά ψέλλισε ο πολύς Νουριέλ Ρουμπινί. Ούτε όταν ρωτήθηκε τι θα συμβούλευε τον Πρωθυπουργό- τον οποίο θα συναντούσε την επόμενη ημέρα- είχε απάντηση.

Αν και ο διάσημος οικονομολόγος στις δημόσιες εμφανίσεις του χρησιμοποίησε πιο ήπια γλώσσα, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την ελληνική οικονομία και εξετάζοντας την έξοδο από το ευρώ ως ένα σενάριο με χαμηλές πιθανότητες επιβεβαίωσης, η δίωρη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προκάλεσε αντιδράσεις. Ο Νουριέλ Ρουμπινί κατ΄ επανάληψη στο παρελθόν έχει προβεί σε αρνητικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία απαξιώνοντας όλες τις προσπάθειες και τις θυσίες του ελληνικού λαού. «Θεωρεί αναπόφευκτη τη χρεοκοπία και το διαλαλεί όπου βρεθεί και όπου σταθεί ως να υπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς και συμφέροντα που στρέφονται κατά του ενιαίου νομίσματος» σημειώνει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος. Προχθές πήγε παραπέρα. Υποστήριξε ότι η χρεοκοπία όχι μόνο είναι αναπόφευκτη, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα του τεράστιου δημόσιου χρέους, καθώς και ότι η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ενωση και η επιστροφή στη δραχμή είναι η μόνη λύση. Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον πάντως υποστηρίζουν ότι το αίτημα που είχε εκφράσει προ καιρού ο Νουριέλ Ρουμπινί για συνάντηση έγινε δεκτό στη λογική ότι «ο Πρωθυπουργός τους βλέπει όλους». Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να ενημερώνεις και να προσπαθείς να περάσεις τις απόψεις σου σε αυτούς που επηρεάζουν και διαμορφώνουν την παγκόσμια κοινή γνώμη, τακτική που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών με τα ταξίδια και τις επισκέψεις τους στα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων και τη συνεχή παρουσία τους στα διεθνή φόρουμ.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από ιρανοεβραίους γονείς πριν 52 χρόνια Οταν ήταν 2 ετών η οικογένεια μετακόμισε στην Τεχεράνη, μετά στο Τελ Αβίβ και τέλος στην Ιταλία όπου τελείωσε το Λύκειο Είναι καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Τον Σεπτέμβριο του 2006 σε ομιλία του στο ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι μέσα στους επόμενους μήνες ή χρόνια μια μεγάλη κρίση θα εκδηλωθεί στην αγορά ακινήτων. Λίγους μήνες μετά, το 2007, ξεσπούσε η κρίση των subprime στεγαστικών που εξελίχθηκε στην πιστωτική κρίση του 2008.

Όλι Ρέν

Όλι Ρέν

ΟΛΙ ΡΕΝ: «Καλό κουράγιο, κύριε επίτροπε»
Περίπου δέκα μήνες από τότε που αναχώρησε από την Αθήνα λέγοντας ένα μελαγχολικό «καλό κουράγιο» στα ελληνικά, ο κ. Ολι Ρεν επέστρεψε με τρία δώρα: οριστικοποίησε την επιμήκυνση της αποπληρωμής των ευρωπαϊκών 2/3 του δανείου της τρόικας, διαβεβαίωσε ότι σε γενικές γραμμές «προχωρούμε καλά» και υπογράμμισε πως τα νομοσχέδια που πρόκειται να κατατεθούν έχουν περάσει από το μικροσκόπιο της Επιτροπής και έχουν εγκριθεί. Με λίγα λόγια, το μήνυμα ήταν: «Είστε καλοί μαθητές, συνεχίστε έτσι και, εφόσον προσφέρουμε το μπόνους της επιμήκυνσης, δεν συζητούμε την παραμικρή παρέκκλιση από το μνημόνιο» . Το τελευταίο ήταν το σαφές μήνυμα που έλαβε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και κυρίως η κυρία Λούκα Κατσέλη , ιδίως μετά τις προσπάθειές της να προσθέσει όσο γίνεται περισσότερους αστερίσκους στο επίμαχο θέμα της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συμβάσεων. Ακριβώς για τον τελικό χειρισμό του λεπτού θέματος των εργασιακών συμβάσεων στη συνοδεία του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρισκόταν και ο επικεφαλής των ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων της τρόικας κ. Σερβάς Ντερούζ , ο οποίος είχε ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με την κυρία Κατσέλη χωρίς να αφήσει κανένα περιθώριο πέραν κάποιων διαφοροποιήσεων στις διατυπώσεις. Ο κ. Ντερούζ εισηγήθηκε στον κ. Ρεν ότι το θέμα πρέπει να θεωρηθεί λήξαν και ο επίτροπος υιοθέτησε τη θέση αυτή και την επανέλαβε διακριτικά στις επαφές του στην Αθήνα.

Ο 48χρονος κ. Ρεν, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας για τα οικονομικά, έφθασε στην Αθήνα το βράδυ της Τετάρτης και το πρωί της Πέμπτης μίλησε σε συνέδριο του «Εconomist» σε ξενοδοχείο στο Καβούρι με θέμα το μέλλον του ευρώ, το οποίο ξεκίνησε με έναν σύντομο χαιρετισμό από τον κ. Παπακωνσταντίνου. Εν συνεχεία μετακινήθηκε προς το υπουργείο Οικονομικών επιβαίνοντας στο ίδιο αυτοκίνητο με τον υπουργό. Ηπιαν έναν γρήγορο καφέ στο γραφείο του μιλώντας για το εξαιρετικό ελληνικό κλίμα που ποτέ δεν παύει να εκπλήσσει τους βορειοευρωπαίους. Ως «πολιτική ειρωνεία» μπορεί να ερμηνευθεί το γεγονός ότι οι δηλώσεις του κ. Ρεν έγιναν λίγο αργότερα στην « Αίθουσα Παπαληγούρα» κάτω από τα αστραφτερά πορτρέτα όλων των υπουργών Οικονομικών της Μεταπολίτευσης, οι οποίοι, αν πιστέψουμε την κυβερνητική ερμηνεία των πραγμάτων, «μας οδήγησαν ως εδώ». Ο επίτροπος μίλησε για το «δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων» και διαβεβαίωσε εκ νέου ότι το Εurogroup θα εγκρίνει την επιμήκυνση και θα τη θέσει στο Συμβούλιο Υπουργών προκειμένου να αποφασιστεί στις αρχές Ιανουαρίου.

Στο υπουργείο Οικονομικών παραδέχονται ότι η ελληνική επιμήκυνση αποφασίστηκε από τους Ευρωπαίους αποκλειστικά και μόνο εξαιτίας της Ιρλανδίας και προσφέρεται στην Ελλάδα με τόσες τυμπανοκρουσίες στο πλαίσιο μιας γενικότερης επιχείρησης εξευμενισμού των αγορών, αφού στις Βρυξέλλες επικρατεί η υποψίες ότι αν δεν δράσουν εγκαίρως ο Ιανουάριος μπορεί να επιφυλάσσει μεγάλες εκπλήξεις στα spreads των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης. «Με την επιμήκυνση ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της» υπογράμμισε ο κ. Ρεν, θέλοντας να στείλει το μήνυμα στα ανά τον κόσμο dealing rooms των τραπεζών που πωλούν ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα ότι η Ευρώπη δεν έχει στερέψει από λύσεις.

Συγκεκριμένα, προέβη στην τολμηρή πρόβλεψη ότι η ανάπτυξη μπορεί να επιστρέψει μέσα στο 2011 και αμέσως μετά στην ακόμη τολμηρότερη ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει ανάπτυξη της τάξεως του 3% «μέσα στην τρέχουσα δεκαετία», εφόσον ασφαλώς συνεχιστούν και εφαρμοστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές. Τέτοιες προβλέψεις θεωρούνται εξαιρετικά επισφαλείς από τους περισσοτέρους, ενδεχομένως και από τον ίδιο, με δεδομένη την απρόβλεπτη έκβαση των διεθνών χρηματοοικονομικών εξελίξεων. Είχε αποφασίσει όμως ότι από το ταξίδι στην Αθήνα δεν μπορεί να απουσιάζει μια αισιόδοξη νότα. Επίσης, λίγη αισιοδοξία μάλλον τη χρειάζεται και ο ίδιος. Σε λιγότερο από έναν χρόνο από τότε που ανέλαβε επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων ο φινλανδός πολιτικός έχει επωμιστεί τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και ενδεχομένως, πολύ σύντομα, στην Πορτογαλία και σε άλλες χώρες. Αναγνωρίζοντας τα παραπάνω ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν έχασε την ευκαιρία και ανταπέδωσε το «καλό κουράγιο» του κ. Ρεν. Ο υπουργός Οικονομικών αποχαιρέτησε τον επίτροπο που ήλθε από το κρύο με την ίδια φράση με την οποία ο επίτροπος είχε αποχαιρετήσει την Αθήνα πριν από δέκα μήνες: «Καλό κουράγιο, κύριε Ρεν» του είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Είναι βέβαιο ότι θα του χρειαστεί…

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ
Γεννήθηκε στις 31 Μαρτίου 1962. Εχει σπουδάσει οικονομικά, διεθνείς σχέσεις, πολιτικές επιστήμες και δημοσιογραφία. Είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη. Αντιπρόεδρος του Κόμματος του Κέντρου (Centre Ρarty) την περίοδο 1988-1994. Εξελέγη πρώτη φορά στο φινλανδικό κοινοβούλιο το 1991. Ηταν το νεότερο μέλος της Επιτροπής Μπαρόζο. Μεταξύ 2004 και 2010 ήταν επίτροπος για τη διεύρυνση.

Πηγή: Το Βήμα