Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Μπρος-πίσω Βενιζέλου, με απόπειρα φορολογικού πραξικοπήματος

Comments Off on Μπρος-πίσω Βενιζέλου, με απόπειρα φορολογικού πραξικοπήματος
Μπρος-πίσω Βενιζέλου, με απόπειρα φορολογικού πραξικοπήματος

Εξήγγειλε και αργότερα ανακάλεσε αναδρομικό χαράτσι στα εισοδήματα του 2010, με πλαφόν 300 ευρώ στο όφελος από τις αποδείξεις

Καρμανιόλα ο εφαρμοστικός του Μεσοπρόθεσμου, αρνούνται να τον ψηφίσουν δυο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Με μια οριακής νομιμότητας ρύθμιση ο (και διακεκριμένος συνταγματολόγος) νέος «τσάρος» της Οικονομίας, Ευάγγελος Βενιζέλος, αποπειράθηκε να ανατρέψει αναδρομικά όλο το φορολογικό στάτους για τα εισοδήματα του 2010, εξαφανίζοντας τα οφέλη για τους φορολογούμενους από τη συγκέντρωση αποδείξεων. Η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνεται στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο ίδιος ο υπουργός στους βουλευτές. Τόσο αυτή όσο και άλλες διατάξεις του εφαρμοστικού έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην κοινωνία, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμη και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, δυο μέλη της οποίας έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα καταψηφίσουν, ενώ και άλλοι βουλευτές εμφανίζονται ιδιαίτερα επικριτικοί, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Η διάταξη για τις αποδείξεις είναι η κορυφή του παγόβουνου. Όπως προέβλεπε:
Όσοι πήραν φέτος επιστροφές φόρου λόγω των αρκετών αποδείξεων που μάζεψαν, θα κληθούν να τις δώσουν πίσω στην κυβέρνηση, για το ποσό που ξεπερνάει τα 300 ευρώ κατ’ άτομο. Για παράδειγμα, φορολογούμενος που ο φόρος εισοδήματος του μειώθηκε κατά 600 ευρώ λόγω των αποδείξεων, θα του έρθει “καμπάνα” 300 ευρώ επιπλεόν της έκτακτης εισφοράς. Για τις οικογένειες αυτονόητο είναι ότι το όφελος θα περιοριστεί στα 600 ευρώ. Σημειώνεται πως για τις δηλώσεις που έχουν ήδη εκκαθαριστεί, μπορείτε να δείτε το όφελος που αποκομίσατε από τις αποδείξεις, σε ξεχωριστή γραμμή του εκκαθαριστικού σας σημειώματος.

Λίγες ώρες νωρίτερα από τη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, αρνήθηκε να δηλώσει ότι δεν θα πάρει επιπλέον μέτρα.

Ανάκληση της ρύθμισης on camera

Τις πρώτες βραδινές ώρες και αφού είχε ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων, ακόμη και μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης, ο Ευ. Βενιζέλος αναδιπλώθηκε και μάλιστα on camera. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alter (στο Ν. Χατζηνικολάου) είπε ότι δεν θα ζητηθεί φέτος να επιστραφούν τα χρήματα της επιστροφής φόρου από αποδείξεις, όμως η αλλαγή στον υπολογισμό των αποδείξεων από 1/1/2012 που περιλαμβάνεται στο νόμο παραμένει.

Τσουνάμι στη φορολογία από το Μεσοπρόθεσμο

Παράλληλα, το κείμενο του Μεσοπρόθεσμου φέρνει τα πάνω κάτω σε φοροαπαλλαγές, τεκμήρια φορολογίας εισοδήματος και καθορίζει και τις λεπτομέρειες για την έκτακτη εισφορά και το τέλος των επιτηδευματιών, το οποίο θα ανέρχεται στα 500 ευρώ για τις μεγάλες πόλεις. Επιπροσθέτως, σχεδιάστηκαν νέες κλίμακες για το ΕΚΑΣ, εξειδικεύεται το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας του Δημοσίου, οι περικοπές στα ΕΦΑΠΑΞ και η εισφορά υπερ ανεργίας για ελεύθερους επαγγελματίες.

Nωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών, με ομιλία του στη Βουλή αρνείτο να διαβεβαιώσει ότι δεν θα έρθουν νέα μέτρα ενώ την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες ανακοίνωνε συμφωνία για 5η δόση και νέο δάνειο, εφόσον περάσει το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος.

Επίθεση κατά της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα εξαπέλυσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ., Γιάννης Βρούτσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξαπατά τον ελληνικό λαό με τα νέα μέτρα.

Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα ο βουλευτής Κυκλάδων τόνισε πως προκαλούν “σοκ και δέος” και πως γυρίζουν την Ελλάδα δεκαετίες πίσω καθώς είναι μέτρα που επιβάλλονται αδιακρίτως, χωρίς ίχνος κοινωνικής δικαιοσύνης.

  • Κουτσουρεμένες οι φοροαπαλλαγές

 

Σημαντικές μειώσεις φόρου χάνουν οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 16.000 από τις νέες ρυθμίσεις για τις φοροαπαλλαγές που έφερε το Μεσοπρόθεσμο. Όσον αφορά στα εισοδήματα άνω των 40.000, αυτά θα υποστούν ακόμα μεγαλύτερη ζημιά. Δείτε παρακάτω τις σημαντικότερες αλλαγές:
Οι ιατρικές δαπάνες πλέον γλιτώνουν λιγότερο φόρο στους περισσότερους φορολογούμενους, κάτι που καθιστά το παζάρι για την μη έκδοση απόδειξης σε προσοδοφόρο χόμπι. Σταθερή έμεινε η πολύ μικρή έκπτωση φόρου που παρέχεται στις αποδείξεις ενοικίων κατοικίας, που σήμερα δεν δίνει κίνητρο στον ενοικιαστή να συγκεντρώσει αποδείξεις πάνω από 1200 ευρώ το χρόνο. Αναλυτικότερα οι αλλαγές:

Ασφαλιστικές εισφορές:

Πριν : Έκπτωση από το εισόδημα

Τώρα: Έκπτωση 20% από το φόρο

Προκύπτει όφελος για όσους έχουν εισόδημα από 12 έως 16.000 ευρώ και επιβάρυνση για τα υψηλότερα εισοδήματα. Μάλιστα όσοι δηλώνουν εισόδημα άνω 40.000 ευρώ θα χάσουν τη μισή έκπτωση φόρου!

Τόκοι στεγαστικών δανείων Α κατοικίας

Πριν : Γινόταν διαχωρισμός με βάση το πότε είχε συναφθεί το δάνειο. Οι τόκοι για τα δάνεια πριν από το 2002 αφαιρούνταν από το εισόδημα, ενώ για τα μεταγενέστερα δινόταν έκπτωση από το φόρο 20%.

Ζημιωμένοι βγαίνουν όσοι είχαν συνάψει στεγαστικό δάνειο πριν από το 2002.

Ιατρικές δαπάνες

Πριν : Αφαιρούνταν από το φορολογητέο εισόδημα

Προκύπτει όφελος για όσους έχουν εισόδημα από 12 έως 16.000 ευρώ και επιβάρυνση για τα υψηλότερα εισοδήματα. Μάλιστα όσοι δηλώνουν άνω 40.000 ευρώ θα χάσουν τη μισή έκπτωση φόρου!

Ακομα λιγότερες οι φοροαπαλλαγές για εισοδήματα άνω των 40.000

Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται και ειδική ρύθμιση για όσους δηλώνουν εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ. Όλες οι εκπτώσεις δαπανών θα περιορίζονται στο 10% για την αναλογία της δαπάνης που αντιστοιχεί στο υπερβάλλον εισόδημα από τις 40.000.

  • Πώς θα πληρωθεί η «ειδική εισφορά αλληλεγγύης»

Καμία δραματική αλλαγή στα κλιμάκια υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς στο εισόδημα, ή «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης», όπως αυτή παρουσιάστηκε την Πέμπτη δεν έφερε η σημερινή εκδοχή του Μεσοπρόθεσμου. Ο φόρος θα υπολογίζεται σε 1% του εισοδήματος για όσους κερδίζουν από 12.000-20.000 ευρώ, 2% για τα εισοδήματα από 20.000-50.000 ευρώ, 3% για τα εισοδήματα από 50.000-100.000 ευρώ και 4% για τα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.Οι βουλευτές, οι δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς των υπουργείων και οι διοικητές οργανισμών θα κληθούν να πληρώσουν εισφορά ίση με το 5% του εισοδήματός τους

Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά για τα εισοδήματα του 2010, το πολύ σε έξι μηνιαίες δόσεις, με κατώτατο ποσό δόσης τα 300 ευρώ.

Όσοι πληρώσουν εφάπαξ θα έχουν έκπτωση 5%.

  • Στα 500 ευρώ το τέλος επιτηδεύματος

Ακριβά θα πληρώσουν το ότι… εργάζονται οι επιτηδευματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς το τέλος επιτηδεύματος θα ανέρχεται σε 500 ευρώ σε όσους έχουν την έδρα τους σε μεγάλες πόλεις (με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων) ενώ για τις μικρότερες θα είναι 400.

Σαν να μην έφτανε αυτό, οι επιχειρήσεις θα επιβαρύνονται με επιπλέον 300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα που έχουν, ενώ το τέλος θα περιορίζεται αναλογικά όταν γίνεται διακοπή του επαγγέλματος μέσα στη χρονιά.

Εξαιρούνται από την πληρωμή, οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες σε χωρία με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους.

Ακόμη, εξαιρούνται ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες για τα 5 πρώτα χρόνια άσκησης του επιτηδεύματος καθώς και όσοι έχουν λιγότερα από 3 χρόνια για να βγουν στη σύνταξη (65 έτη).

πηγή: Ελευθεροτυπία