Μπλόκο από το ΣτΕ στην ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ
Στην τελευταία διάσκεψη της Ολομέλειας αποφασίστηκε να μη γίνει δεκτή και ζητείται να ακυρωθεί η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ των μετοχών που κατείχε το Δημόσιο στις δύο εταιρείες
Σε νέα, πιθανώς ανυπέρβλητα, εμπόδια «σκοντάφτει» η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, των δύο εταιρειών ύδρευσης-αποχέτευσης που καλύπτουν τα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Οι θετικές για τους πολίτες εξελίξεις προκύπτουν από πηγές του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με τις οποίες στην τελευταία διάσκεψη της Ολομέλειας αποφασίστηκε πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η ιδιωτικοποίηση δημόσιου αγαθού, όπως είναι το νερό. Ζητά μάλιστα να ακυρωθεί η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ των μετοχών που κατείχε το Δημόσιο στις δύο εταιρείες.
Αυτό ήταν άλλωστε και το πνεύμα που είχε κυριαρχήσει στη συνεδρίαση του ακυρωτικού δικαστηρίου στις αρχές Ιουνίου, στην οποία είχαν συζητηθεί οι προσφυγές της Ομοσπονδίας εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ, κινημάτων κατά της ιδιωτικοποίησης και πολιτών.
Καθυστερεί η ΚΥΑ
«Δεν έχουμε κάποια ενημέρωση», είπε στην «Εφ.Συν.» αρμόδια πηγή του ΤΑΙΠΕΔ, αφού κατά την πάγια τακτική του ΣτΕ οι αποφάσεις καθυστερούν να καθαρογραφούν. Εχει όμως σημασία ότι δεν διέψευσε σχετικές πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.
Η δικαστική εκκρεμότητα φαίνεται πως είναι ο βασικός λόγος για την καθυστέρηση που καταγράφεται στην έκδοση της κοινής απόφασης των υπουργείων Υποδομών και Οικονομικών για τα χρέη του Δημοσίου προς της ΕΥΔΑΠ, παρά την έντονη πίεση που ασκεί το ΤΑΙΠΕΔ για να διευθετηθεί το θέμα και να δοθεί η εταιρεία «καθαρή» στους επίδοξους επενδυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει υπογράψει απόφαση που υπολογίζει το ύψος των χρεών σε 115 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από τη λογιστικοποίηση του κόστους των έργων που έχουν γίνει με εντολή του Δημοσίου. Με το ποσόν αυτό συμφωνεί η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, ενώ πηγή του υπουργείου μάς ενημέρωσε ότι έχει ψηφιστεί και σχετική νομοθετική ρύθμιση. Η απόφαση δεν έχει υπογραφεί ως τώρα από τον Γιάννη Στουρνάρα, από την πλευρά του οποίου λέγεται πως το θέμα θα τακτοποιηθεί ώς το τέλος του μήνα.
Διαφορετική είναι η προσέγγιση του ΤΑΙΠΕΔ, που ανεβάζει τις οφειλές σε 800 εκατ. ευρώ, αλλά προτείνει «κούρεμα» ώστε να διαμορφωθούν τα έσοδα στα 350-370 εκατ. ευρώ. Αυτό ήταν και το μοναδικό θέμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΕΥΔΑΠ στο τέλος Οκτωβρίου, η οποία όμως αναβλήθηκε χωρίς να οριστεί νέα ημερομηνία.
«Οι συνολικές οφειλές Δημοσίου και δήμων προς την ΕΥΔΑΠ υπολογίζονται σε 1,076 δισ. ευρώ», επανέλαβε χθες ο Βαγγέλης Δημούδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων, διευκρινίζοντας ότι έχει γίνει ρύθμιση για τα χρέη της αυτοδιοίκησης. Εως τώρα έχουν δοθεί στην εταιρεία 250 εκατ. ευρώ.
Μέσα σε αυτό το θολό τοπίο, προκαλεί εντύπωση η βιασύνη της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ να ανανεώσει τη σύμβαση λειτουργίας των εγκαταστάσεων στην Ψυττάλεια, που λήγει τον Φεβρουάριο. Στις 23 Οκτωβρίου, λίγες μέρες μετά τη ματαίωση της έκτακτης γενικής συνέλευσης, το Δ.Σ. αποφάσισε κατά πλειοψηφία να αναθέσει το έργο των 169,8 εκατ. ευρώ στην εταιρεία «Ακτωρ» του ομίλου Μπόμπολα, ανανεώνοντας στην ουσία την ισχύουσα σύμβαση για πέντε χρόνια, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες.