Με οικονομικό “κραχ” απειλούνται τα Ταμεία
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι “έλυσε” το ασφαλιστικό, προβάλλοντας κυρίως εκτιμήσεις αντί συγκεκριμένων αναλογιστικών μελετών, σύμφωνα με τις οποίες η βιωσιμότητα του συστήματος διασφαλίζεται μέχρι το 2060. Ωστόσο, έξι μήνες μετά την οδυνηρή νομοθετική παρέμβαση Λοβέρδου για τα δικαιώματα εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων και συνταξιούχων, τα πλέον πρόσφατα στοιχεία για τα μεγαλύτερα Ασφαλιστικά Ταμεία καταδεικνύουν ότι βρίσκονται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης!
Το ΙΚΑ εμφανίζει το 2010 απώλειες στο χαρτοφυλάκιό του 1 δισ. ευρώ, ενώ καταγράφει πρωτοφανή μείωση εσόδων που θα γίνει εντονότερη από την εκτόξευση της ανεργίας (θα φθάσει το 20%), την αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας (25%), αλλά και της απροθυμίας ή της αδυναμίας των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους. Στον ΟΑΕΕ σχεδόν 1 στους 2 ελεύθερους επαγγελματίες δεν καταβάλλει πλέον εισφορές, ενώ η “μαύρη τρύπα” 1 δισ. ευρώ στα τρία Ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων καθιστά το πρόβλημα εκρηκτικό, την ώρα που καθυστερεί η καταβολή συντάξεων σε 18.000 δικαιούχους. Να σημειωθεί ότι μόνο από τις απώλειες της εισφοροδιαφυγής το σύνολο των Αφαλιστικών Ταμείων χάνουν 8-9 δισ. ευρώ ετησίως.
ΙΚΑ: Στα 5 δισ. ευρώ οι απώλειες
Αναλυτικά, με βάση συγκριτικά στοιχεία των δύο προηγούμενων ετών που κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος, το Ίδρυμα εμφανίζει, το 2010, απώλειες περίπου 1 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2009, από την απομείωση της αξίας του χαρτοφυλακίου του, σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια. Την ίδια στιγμή, παρά την εμφανή προσπάθεια συγκράτησης των δαπανών, τα έσοδα του 2010 εμφανίζονται αισθητά μειωμένα, εξαιτίας κυρίως της μείωσης των κρατικών επιχορηγήσεων κατά 1,8 δισ. ευρώ. Παρά τον ευνοϊκό έως χαριστικό χαρακτήρα των πρόσφατων ρυθμίσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές, το σύστημα εμφανίζει σημαντικές υστερήσεις πόρων από εισφοροαποφυγή. Είναι χαρακτηριστικό ότι για ποσά ύψους 1 δισ. ευρώ, που ρυθμίστηκαν, εισέρρευσαν στα Ταμεία έσοδα ύψους 172,4 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, υπερτριπλασιάστηκαν, το τελευταίο τρίμηνο, οι εργοδότες που αδυνατούν, λόγω της κρίσης, να πληρώσουν τις οφειλές τις οποίες είχαν ρυθμίσει στο IKA – ETAM με ευνοϊκούς όρους. Ενώ τον περασμένο Νοέμβριο 1.293 «έχασαν» ρύθμιση χρεών ύψους 74 εκατ. ευρώ, τον Ιανουάριο ο αριθμός αυτός έφτασε τους 4.899 για οφειλές ύψους 207 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσμα, τα έσοδα του ΙΚΑ έκλεισαν, στο τέλος του προηγούμενου έτους, στα 15,6 δισ. ευρώ έναντι 17,07 δισ. ευρώ το επίσης «κακό» 2009. Αντίστοιχα, οι δαπάνες μειώθηκαν από 16,6 δισ. ευρώ, στο τέλος του 2009, στα 15,7 δισ. ευρώ.
*Στην εικόνα κατάρρευσης των εσόδων θα πρέπει να προστεθούν τα προγράμματα, «μαμούθ» επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών, που “τρέχει” ο ΟΑΕΔ και μέχρι σήμερα έχουν στερήσει από το Ίδρυμα ασφαλιστικές εισφορές για 200.000 εργαζόμενους. Η μείωση των μισθών, μέσω όχι μόνο της εφαρμογής των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων, αλλά και της μείωσης της απασχόλησης και η δραματική αύξηση της ανεργίας, επιδεινώνουν την κατάσταση. Στο υπουργείο ισχυρίζονται ότι το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης «αντέχει» έως και 15% ανεργία. Από εκεί και πάνω, τα πράγματα μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτα.
*Το υπουργείο σχεδιάζει νέες εκπτώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές κατά 10% φέτος, ακόμα και για τις συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις τους επιχειρήσεις, ποσοστό που θα φθάσει το 25% το 2013, ενώ όσες επιχειρήσεις διατηρούν παλαιότερες οφειλές θα μπορούν να τις διαγράφουν, καταβάλλοντας προσαύξηση 20% επί των τρεχουσών.
1 στους 4 ανασφάλιστος
Ανεξέλεγκτη εμφανίζεται πλέον η αδήλωτη εργασία, με το ΙΚΑ να χάνει τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ ετησίως. Τα στοιχεία του ΣΕΠΕ για το 2010 επιβεβαιώνουν ότι το 25% των εργαζομένων (1 στους 4) που απασχολούσαν οι επιχειρήσεις ήταν «χωρίς ασφάλιση». Σε σύνολο 77.666 εργαζομένων που βρέθηκαν στις επιχειρήσεις, οι 19.435 ήταν ανασφάλιστοι και από αυτούς οι 12.748 (το 22,58%) ήταν Έλληνες και οι 6.687 (το 31,54%) αλλοδαποί. Τα ποσοστά των ανασφάλιστων έφθασαν, πάντως, έως το 38,85% μεταξύ των αλλοδαπών (τους μήνες Μάρτιο και Νοέμβριο) και έως το 24,45% μεταξύ των Ελλήνων (τον Οκτώβριο του ’10). Οι απώλειες εσόδων από την αδήλωτη εργασία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της κοινωνικής ασφάλισης, έφτασαν τα 8 δισ. ευρώ, αν υπολογιστεί η «εισφοροαποφυγή» που υπάρχει στον ΟΓΑ και στον ΟΑΕΕ. Ποσό που υπερβαίνει, κατά πολύ, όλα τα μέτρα περιορισμού των δαπανών και των συντάξεων, τα οποία έχει λάβει η κυβέρνηση σε εφαρμογή του Μνημονίου.
Ταμεία Δημοσίου: μαύρη τρύπα 1 δισ. ευρώ
Μαύρη τρύπα, «βάθους» περίπου 1 δισ. ευρώ, παρουσιάζουν τα τρία Ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων, που δίνουν στους πολιτικούς συνταξιούχους παροχές εκτός κύριας σύνταξης. Το πρωτογενές έλλειμμα στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων φθάνει ήδη στα 800 εκατ. ευρώ, στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων έχουν ήδη προϋπολογίσει έλλειμμα περίπου 150 εκατ. για το 2011, ενώ ακόμη και στο ΤΕΑΔΥ ήδη το έλλειμμα ανέρχεται στα 17 εκατ. ευρώ, γεγονός που επισημαίνει η ΑΔΕΔΥ με επιστολή της στους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.
Όπως υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές, τα μέτρα που αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο του Μνημονίου, έχουν δραματικές επιπτώσεις και στα Ταμεία για τη βιωσιμότητά τους. Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στο Δημόσιο, μέσα από την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, και η περικοπή των επιδομάτων κατά 20%, έχουν ως αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, να περιορίσουν σημαντικά τους πόρους των Ταμείων. Ταυτόχρονα ο περιορισμός των προσλήψεων, σε συνδυασμό με τις αυξημένες αιτήσεις για συνταξιοδότηση, έχουν οδηγήσει, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, τα Ταμεία σε αδιέξοδο.
Το πρόβλημα έχει διογκωθεί και η ΑΔΕΔΥ εκτιμά ότι θα γίνει εκρηκτικό, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, αλλά και μεσοπρόθεσμα, αφού η κρίσιμη περίοδος πίεσης, εξαιτίας της ωρίμανσης και των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, για ένα μεγάλο μέρος εργαζομένων, έχει ορίζοντα έως το 2017.
Πηγή: Η Αυγή