Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

ΜΕΤΡΟντας τις καθυστερήσεις σε… χρυσό

0 σχόλια
ΜΕΤΡΟντας τις καθυστερήσεις σε… χρυσό
Ενάμιση μήνα μετά τη συνεδρίαση του ΚΑΣ δεν έχει καθαρογραφεί η πρόταση, ώστε να υπογραφεί από τη Λίνα Μενδώνη
Οι ολέθριες κυβερνητικές επιλογές αξιοποιούνται από τους εργολάβους, οι οποίοι είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν 750.000 ευρώ για κάθε μήνα ώς την επανεκκίνηση της κατασκευής, που -μαζί με τις αλλαγές στον σταθμό Βενιζέλου- φτάνουν τα 60 εκατ. ευρώ

Ενάμιση μήνα μετά την εσπευσμένη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), κατά την οποία εγκρίθηκε η νέα πρόταση για τον σταθμό Βενιζέλου στο μετρό της Θεσσαλονίκης, δεν έχει ακόμη εκδοθεί η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού που θα επιτρέψει στην εταιρεία «Αττικό Μετρό» να δώσει εντολή στους εργολάβους να ξεκινήσουν τα έργα!

Η επίμαχη συνεδρίαση συγκλήθηκε με διαδικασίες fast track στις 18 Δεκεμβρίου, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί ώστε να ακολουθήσει η κύρωσή της από τη Λίνα Μενδώνη. Φαίνεται ότι η μόνη βιασύνη της κυβέρνησης ήταν να ακυρώσει την προηγούμενη απόφαση του ΚΑΣ (2017) για ανάδειξη των σπουδαίων αρχαιολογικών ευρημάτων με τη διατήρησή τους στον χώρο τους (in situ).

Η καθυστέρηση που καταγράφεται μετά τη συνεδρίαση του ΚΑΣ πολλαπλασιάζει τις αβεβαιότητες για τη λειτουργία του μετρό, ιδιαίτερα μετά τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι το έργο θα παραδοθεί στο σύνολό του το 2023 και όχι τμηματικά, όπως προέβλεπε ο σχεδιασμός της προηγούμενης κυβέρνησης.

Να σημειωθεί ότι το 2023 ισοδυναμεί με «τέλος χρόνου», καθώς τα έργα στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν στα μέσα του 2006 και έπρεπε να ολοκληρωθούν ώς το 2014. Εναν χρόνο αργότερα και με αξιοποίηση της επέκτασης προς Καλαμαριά, εξασφαλίστηκε «περίοδος χάριτος» από τις Βρυξέλλες, αλλά, αν το μετρό δεν λειτουργήσει ώς το 2023, είναι ορατός ο κίνδυνος να ζητηθεί από τη χώρα μας να επιστρέψει το σύνολο των κοινοτικών κονδυλίων, που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.

Οι ολέθριες για το μετρό κυβερνητικές επιλογές αξιοποιούνται από τους εργολάβους που δικαιούνται να ζητήσουν αποζημιώσεις για καθυστερήσεις των έργων με υπαιτιότητα του Δημοσίου. Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» αναφέρουν ότι ετοιμάζονται να διεκδικήσουν 750.000 ευρώ για κάθε μήνα ώς την επανεκκίνηση της κατασκευής, που -μαζί με τις αλλαγές στην κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου- θα κυμανθούν στα 60 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η κοινοπραξία διεκδικούσε αποζημιώσεις ενός δισ. ευρώ λόγω του «παγώματος» των έργων στα μέσα του 2014 και τελικώς εισέπραξε 200 εκατ. ευρώ με αποφάσεις δικαστηρίων και διαιτησίες. Με δεδομένο το χρονικό όριο του 2023, είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί να πληρώσει και για μέτρα επιτάχυνσης για να αποφύγει την επιστροφή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων.

Ρυθμοί χελώνας

Τα έργα στο μετρό Θεσσαλονίκης, με βάση την επίσημη ενημέρωση της «Αττικό Μετρό», προχωρούν το τελευταίο διάστημα με ρυθμούς χελώνας. Συγκεκριμένα:

Στα τέλη Ιουνίου στην ουσία ήταν έτοιμοι οκτώ από τους συνολικά 13 σταθμούς. Είχαν ολοκληρωθεί τα αρχιτεκτονικά στους σταθμούς Σιντριβάνι-Εκθεση, Παπαναστασίου, Παπάφη, Ευκλείδη, Ανάληψη, 25ης Μαρτίου, Βούλγαρη και στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, ενώ λίγο πιο πίσω ήταν οι εργασίες στον σταθμό Φλέμιγκ. Στον σταθμό Βενιζέλου ολοκληρώθηκαν τότε οι εργασίες κατάχωσης των αρχαιοτήτων και ήταν σε εξέλιξη οι εργασίες κατασκευής της πλάκας οροφής του σταθμού.

Εναν μήνα αργότερα, στον σταθμό Αγία Σοφία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εκσκαφής έως την τελική στάθμη και η αρχαιολογική ανασκαφή στο νοτιοανατολικό φρέαρ αερισμού. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής της πλάκας θεμελίωσης. Τον Νοέμβριο, που είναι η τελευταία ενημέρωση, συνεργεία υπήρχαν μόνο στους σταθμούς Βενιζέλου και Αγίας Σοφίας.

Πηγή: efsyn

Σχετικά άρθρα:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ  ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Roman city emerges from Sofia metro excavations