Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Μεταρρυθμίσεις τώρα ζητά η ΕΚΤ

Comments Off on Μεταρρυθμίσεις τώρα ζητά η ΕΚΤ
Μεταρρυθμίσεις τώρα ζητά η ΕΚΤ
ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ

Η Κεντρική Τράπεζα προβλέπει μεγαλύτερη ύφεση και ζητά αλλαγές στα εργασιακά. Καλεί Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο και Πορτογαλία να μειώσουν τον κατώτατο μισθό ως «αντίδοτο στην ανεργία». Επιτακτικό το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων

Δυσοίωνες προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία και νέες πιέσεις για άμεσες μεταρρυθμίσεις στον χώρο της απασχόλησης (άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, περαιτέρω μείωση των μισθών, απελευθέρωση των απολύσεων κ.ά.): αυτά ήταν τα «κυρίως πιάτα» στο «μενού» που σέρβιρε χθες, μέσω ανακοινώσεών της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ξεκινώντας από τις προβλέψεις, η ΕΚΤ, στην τριμηνιαία έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για τη μελλοντική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, ανέβασε την προβλεπόμενη ύφεση για το 2012 στο 0,3% (από 0,2%) και κατέβασε την προβλεπόμενη ανάπτυξη για το 2013 στο 0,6% (από 1%). Οσο για την ανεργία στην Ευρωζώνη, αυτή θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά, ανεβαίνοντας από το 11,2% φέτος στο 11,4% του χρόνου.

Παράλληλα ωστόσο η ευρωτράπεζα κάλεσε εκ νέου χθες, μέσω της μηνιαίας ανάλυσης (monthly bulletin) που δημοσιεύει στον ιστοχώρο της (μέρη της οποίας αναπαρήγαγαν οι Financial Times), τις κυβερνήσεις πέντε ευρωπαϊκών χωρών (της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Κύπρου) να αναλάβουν «θαρραλέα δράση» και να προχωρήσουν «με αποφασιστικότητα» σε μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, «σε πείσμα των κατεστημένων συμφερόντων ορισμένων προνομιακών επαγγελματικών ομάδων».

Μάλιστα, προχωρώντας από τα γενικά στα περισσότερο ειδικά, η ΕΚΤ ζήτησε την ακόμη μεγαλύτερη μείωση του εργατικού κόστους και παρουσίασε ως «αντίδοτο» στην ανησυχητικά υψηλή ανεργία (που ταλανίζει χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία) τη λήψη μέτρων όπως η μείωση του κατώτατου μισθού, η χαλάρωση του προστατευτισμού στην αγορά εργασίας και η κατάργηση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών.

Επιπλέον, επανέφερε με τρόπο επιτακτικό το θέμα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ συγκεκριμένα για την Ελλάδα και την Ισπανία σημείωσε πως περιμένει κι άλλες περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων.

Βέβαια, αναγνώρισε πως η διαδικασία της προσαρμογής έχει ξεκινήσει στις συγκεκριμένες χώρες και πως έχουν γίνει βήματα προόδου, αλλά παράλληλα επισήμανε πως είναι πολλά αυτά που ακόμη απαιτείται να γίνουν προκειμένου να επιτευχθεί η εξισορρόπηση των οικονομικών.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, η ΕΚΤ περιμένει πως το έλλειμμα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και το 2013, ενώ παρόμοια προβλέπεται να είναι τα νούμερα και σε Πορτογαλία και Κύπρο. Κατά τα λοιπά ωστόσο, για όσες κυβερνήσεις τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και καταφέρουν να βελτιώσουν τη δημοσιονομική τους εικόνα, η ΕυρωπαΪκή Κεντρική Τράπεζα άφησε (εν είδει «ανταλλάγματος») ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρέμβει εκ νέου στις αγορές κρατικών ομολόγων σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης (EFSF/ESM).

Κρ. Νουαγιέ
Η ΕΚΤ θα παρέμβει επαρκώς

Απηχώντας πρόσφατες δηλώσεις του Μ. Ντράγκι, ο Κριστιάν Νουαγιέ, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, επανέφερε χθες στο προσκήνιο το ενδεχόμενο παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά ομολόγων προς όφελος των υπερχρεωμένων χωρών.

«Μην έχετε καμία αμφιβολία για την αποφασιστικότητα του διοικητικού συμβουλίου και την ικανότητά του να δρα εντός των πλαισίων των αρμοδιοτήτων του», σημείωσε ο Γάλλος σε συνέντευξή του στο περιοδικό Le Point, και συνέχισε διευκρινίζοντας πως: «οι ενέργειές μας θα είναι επαρκούς μεγέθους ώστε να έχουν ισχυρή επίδραση στις αγορές. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε στο πολύ κοντινό μέλλον, δίνοντας προτεραιότητα στις αγορές βραχυπρόθεσμου χρέους».

Προκειμένου να αποτινάξει τις όποιες αμφιβολίες, ο Νουαγιέ τόνισε πως για το συγκεκριμένο θέμα «δεν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Γάλλων, Γερμανών και Κομισιόν» καθώς «όλοι τους λένε το ίδιο πράγμα: πως δεν είναι αντίθετοι στο να παρεμβαίνει η ΕΚΤ για να διορθώνει ανωμαλίες των αγορών». Αναφορικά με τις λεπτομέρειες της εν λόγω παρέμβασης, ο Γάλλος ξεκαθάρισε πως η ΕΚΤ είναι «απολύτως εφικτό» να αγοράσει ομόλογα αλλά μόνο στη δευτερογενή αγορά και με την προϋπόθεση πως τα κράτη-μέλη θα προχωρήσουν σε εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που θα τα κάνουν λιγότερο ελλειμματικά και περισσότερο ανταγωνιστικά.

Γιώργος Σκαφιδάς