Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

“Λουκέτα” και απολύσεις δεν αναχαιτίζονται…

Comments Off on “Λουκέτα” και απολύσεις δεν αναχαιτίζονται…

Την ώρα που βαθαίνει η ύφεση και υπολογίζεται ότι δεν πρόκειται να κλείσει κάτω από το 5% και το 2013 (ακόμα και ο πρόεδρος του ΣΕΒ “προειδοποιεί” ότι η ύφεση θα είναι παρούσα σε υψηλά επίπεδα και το 2014), τα “λουκέτα” αναμένονται πολλαπλάσια και φέτος (η ΓΣΕΒΕΕ προβλέπει ότι κινδυνεύουν άμεσα άλλες 55.000 επιχειρήσεις και απειλούνται συνολικά 195.000 θέσεις απασχόλησης), η ανεργία συνεχίζει να καλπάζει με εφιαλτικά ποσοστά γύρω από το 27% με την Ελλάδα να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στην Ευρώπη, κυβέρνηση και υπουργείο Εργασίας έχουν αποδυθεί σε μια προσπάθεια που δεν απέχει σημαντικά από αυτό που θα χαρακτήριζε κανείς πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας στην αγορά εργασίας.

Την περασμένη εβδομάδα και ταυτόχρονα με την ομιλία του πρωθυπουργού στο συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης έσπευσε να δημοσιοποιήσει στοιχεία για τις ροές απασχόλησης που καταγράφει πλέον σε μηνιαία βάση το νέο ηλεκτρονικό σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ”, που αποτυπώνει σε πανελλαδικό επίπεδο προσλήψεις και απολύσεις ανά περιφέρεια, κλάδο, ακόμα και μέγεθος επιχείρησης. Σύμφωνα λοιπόν με το υπουργείο Εργασίας οι προσλήψεις τον Μάρτιο του 2013 παρέμειναν σταθερές (στις 46.488) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι, ενώ μειώθηκαν οι απολύσεις, που υπολογίζονται σε 37.358 από 54.023 την περσινή χρονιά. Το συμπέρασμα (του υπουργείου) προφανές: Μειώνονται οι απολύσεις, δηλαδή οι καταγγελίες συμβάσεων, και για πρώτη φορά ίσως από την έναρξη των μνημονιακών μέτρων έχουμε θετικό ισοζύγιο μεταξύ προσλήψεων και απολύσεων. Εκ πρώτης όψεως αυτό φαίνεται αληθές.
* Ωστόσο, αν ρίξει κανείς μια πρόχειρη ματιά στα στοιχεία της πρόσφατης έρευνας του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ που εξετάζει την κατάσταση της απασχόλησης αναλύοντας τα μηνιαία δελτία του ΟΑΕΔ, διαπιστώνει ότι αυτό το θετικό ισοζύγιο αφορά μόνο τον περασμένο μήνα. Το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων παρέμεινε αρνητικό και τον Ιανουάριο του 2013 (-17.507 θέσεις εργασίας) και -οριακά- τον Φεβρουάριο (-281 θέσεις εργασίας). Και είναι θετικό κατά 8.950 θέσεις εργασίας μόνο τον Μάρτιο και αφορά κυρίως τουριστικές περιοχές (Κρήτη, Ν. Αιγαίο).
* Επιπλέον, σύμφωνα με το ΙΝΕ, από το 2011 και μετά χάθηκαν πάνω από 200.000 θέσεις εργασίας και συνολικά 507.000 από την έναρξη της κρίσης το 2008, όσες δημιουργήθηκαν σε βάθος πέραν της δεκαετίας και συγκεκριμένα από το 2001! Σύμφωνα ακόμα με τα επίσημα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, τη διετία 2010 – 2011 έκλεισαν πάνω από 90.000 επιχειρήσεις και χάθηκαν περισσότερες από 150.000 θέσεις απασχόλησης (μισθωτών και εργοδοτών), ενώ από την έναρξη της κρίσης και μέχρι το 2011 έβαλαν “λουκέτο” περισσότερες από 120.000 επιχειρήσεις. Για το 2013 η εκτίμηση είναι ότι από τις 170.000 επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα 55.000 είναι “στο κόκκινο”, ενώ για κάθε 1 πρόσληψη εκτιμάται ότι θα αντιστοιχούν 4 απολύσεις, έναντι 7 απολύσεων τον περασμένο Ιούλιο.

1.200 απολύσεις κάθε μέρα!
* Με άλλα λόγια βρισκόμαστε όντως μπροστά σε ένα νέο σκηνικό στην αγορά εργασίας: Αφενός η κρίση και τα διαδοχικά μνημονιακά μέτρα “κατάπιαν” εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως τη διετία 2010 – 2011, με αποτέλεσμα οι απολύσεις στις εναπομείνασες (ειδικότερα από τον Ιούλιο του 2012) να σημειώνουν σταδιακή μείωση, αφετέρου οι προσλήψεις ανέργων, κυρίως σε προγράμματα εποχικής απασχόλησης, που μπορεί να έχουν σε ορισμένες περιπτώσεις και τον χαρακτήρα επαναλαμβανόμενων – διαδοχικών προσλήψεων (ακόμα και μέσα σε ένα δίμηνο), αποτελούν ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος της “πίτας” των νέων προσλήψεων μαζί με τις προσλήψεις ορισμένου χρόνου.
* Αυτό που επιχείρησε να αποκρύψει μέσα από το θετικό ισοζύγιο απασχόλησης το υπουργείο Εργασίας είναι η δραματική εικόνα στην αγορά εργασίας σύμφωνα με τα οποία τον περασμένο μήνα, δηλαδή τον Μάρτιο, καθημερινά περίπου 1.200 εργαζόμενοι απολύονταν ή εξαναγκάζονταν σε οικειοθελή αποχώρηση. Τέλος, μέσω της ανάλυσης των στοιχείων του ΟΑΕΔ, το ΙΝΕ επισημαίνει την εκρηκτική αύξηση των μισθωτών ανέργων σε όλη τη διάρκεια του 2012, ενώ τον Δεκέμβριο του 2012 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι μισθωτοί πλησίασαν τους 990.000 και αντιστοιχούσαν στο 39% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων έναντι 31% και 37% των δύο προηγούμενων ετών.
www.avgi.gr