Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Κυβέρνηση έτοιμη για όλα, ακόμη και… νέα μείωση συντάξεων

Comments Off on Κυβέρνηση έτοιμη για όλα, ακόμη και… νέα μείωση συντάξεων
Κυβέρνηση έτοιμη για όλα, ακόμη και… νέα μείωση συντάξεων

Σε μονόδρομο φαίνεται ότι εξελίσσεται η οριζόντια μείωση των συντάξεων, με την κυβέρνηση να εμφανίζεται έτοιμη να αποδεχτεί μια τέτοια εκδοχή έμπροσθεν της αδιαλλαξίας της τρόικας.

Σε μονόδρομο φαίνεται ότι εξελίσσεται η οριζόντια μείωση των συντάξεων, με την κυβέρνηση να εμφανίζεται έτοιμη να αποδεχτεί μια τέτοια εκδοχή έμπροσθεν της αδιαλλαξίας της τρόικας. Οι δανειστές ζητούν μέτρα που θα αφορούν το Ασφαλιστικό και θα κλείνουν τουλάχιστον τη μαύρη τρύπα που αφήνει το 2013 στο σύστημα, ύψους 2,1 δισ. ευρώ (όταν το 2014 υπολογίζεται αυτή να ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ).

 Ουσιαστικά η τρόικα αξιώνει την εφαρμογή της ρήτρας του «μηδενικού ελλείμματος».

 Εγκυρες πάντως πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κάνουν λόγο για κυβερνητική απόφαση ώστε, αν τα πράγματα οδηγηθούν σε αδιέξοδο, να αποδεχθούν μία μεσοσταθμική μείωση στις συντάξεις της τάξης του 5%. Πρόκειται ουσιαστικά για την τελευταία γραμμή άμυνας, αλλά, όπως προκύπτει από ανθρώπους που βρίσκονται πολύ κοντά στο κέντρο αποφάσεων του Γ. Βρούτση, έχει ληφθεί η απόφαση αποδοχής των οριζόντιων μειώσεων.

 Το ασφαλιστικό σύστημα καταβάλλει μηνιαίως το ποσό των 2,3 δισ. ευρώ σε συνταξιούχους. Ετσι, αν μειωθούν κατά 5% οι συντάξεις, τότε το σύστημα εξοικονομεί ετησίως περί τα 1,3 δισ. ευρώ, στα οποία αν προστεθούν οι υπόλοιπες προτάσεις που θα πέσουν στο τραπέζι (550 εκατ. ευρώ από την ενεργοποίηση των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών, αλλά και ένα μεγάλο ποσό από τις επεμβάσεις στον ΟΓΑ και ένα πολύ μικρότερο από την περικοπή των ώριμων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, μέτρο που αναμένεται να αποδώσει δημοσιονομικά πολλά χρόνια αργότερα), τότε εξοικονομούνται, εις βάρος των συνταξιούχων όμως αλλά και της ελληνικής οικονομίας, τα χρήματα που αξιώνει η τρόικα.

 Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα έχουν αποφασιστεί και εφόσον δεν περάσουν οι εκτιμήσεις-στοιχήματα του κ. Βρούτση, η έσχατη λύση που θα αποδεχτεί ο υπουργός (όπως φαίνεται, έχει την κυβερνητική έγκριση) είναι η μεσοσταθμική μείωση του συνόλου των συντάξεων κατά 5% ώστε να βγει ο λογαριασμός του μηδενικού ελλείμματος.

Ανθρωποι που γνωρίζουν άριστα το ασφαλιστικό σύστημα θεωρούν όμως ότι οι άλλες προτάσεις που θα κομίσει σήμερα το απόγευμα ο Γ. Βρούτσης στην τρόικα των δανειστών μας είναι «έως απίθανο να γίνουν αποδεκτές».

 Ο κ. Βρούτσης λοιπόν θα προσπαθήσει να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών μας ότι η ενεργοποίηση των ελεγκτικών και των εισπρακτικών μηχανισμών των ασφαλιστικών ταμείων θα εξοικονομήσει άμεσα 550 εκατ. ευρώ ετησίως.

 Συγκεκριμένα, θα παραθέσει την εκτίμηση-ανάλυση ότι οι διασταυρώσεις στοιχείων των ασφαλιστικών ταμείων με τα στοιχεία των προσλήψεων που τηρούνται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα δώσουν περί τα 150 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 70 εκατ. ευρώ θα εισφέρει η υποχρέωση των εργοδοτών να αναγράφουν μηνιαίως στις ΑΠΔ τις εισφορές για κύριες-επικουρικές συντάξεις και για εφάπαξ. Επιπρόσθετα, υπολογίζει σε πάταξη της φοροδιαφυγής των συνταξιούχων, ύψους 80 εκατ. ευρώ. Αυτοί φέρονται να μη δηλώνουν τη δεύτερη ή την τρίτη σύνταξη που λαμβάνουν. Αλλα 250 εκατ. ευρώ υπολογίζουν ότι θα μαζευτούν από την ενεργοποίηση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), που θα προσπαθήσει μέσω πλειστηριασμών και κατασχέσεων να φοβίσει τους οφειλέτες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, οι οφειλέτες μόνο στο ΙΚΑ ξεπερνούν τους 350.000, ενώ περί τους 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες εμφανίζονται ως οφειλέτες του ΟΑΕΕ. Επίσης θα πέσει στο τραπέζι και η περικοπή κοινωνικών παροχών του ΟΓΑ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο ίδιος χθες δήλωνε ότι δεν μπορεί ο ΟΓΑ να έχει έσοδα 300 εκατ. ευρώ ετησίως και να δαπανά 4 δισ. ευρώ! Σε πρώτη φάση ο κ. Βρούτσης θα προτείνει να παρακρατούνται οι επιδοτήσεις σε όσους αγρότες χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές, αλλά επειδή μια τέτοια εκδοχή μαζεύει ψίχουλα σε σχέση με τα δισ. που απαιτούνται, θεωρείται βέβαιο ότι θα μπει ψαλίδι σε κοινωνικές παροχές.

 Οι πρόωρες

 Τέλος, θα πέσει στο τραπέζι και το θέμα της περικοπής των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων όσων έχουν κατοχυρώσει σχετικό δικαίωμα και οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 400.000 (άλλωστε θεωρούν δεδομένη οι εκπρόσωποι των δανειστών την κατάργησή τους). Το μέτρο αυτό ωστόσο εκτιμάται ότι δεν θα αποδώσει άμεσα, αφού οι περισσότεροι εκ των 400.000 θα συνταξιοδοτηθούν πολλά έτη αργότερα.

 Από τα παραπάνω συνάγεται ευθέως το συμπέρασμα ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν, οπότε η περικοπή συντάξεων είναι μονόδρομος και ήδη ο κ. Βρούτσης εμφανίζεται έτοιμος να αποδεχτεί αυτές τις απαιτήσεις των δανειστών μας.