Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Κρίσιμα ραντεβού των κοινωνικών εταίρων για μισθούς

Comments Off on Κρίσιμα ραντεβού των κοινωνικών εταίρων για μισθούς
Κρίσιμα ραντεβού των κοινωνικών εταίρων για μισθούς
ΑΣΦΥΚΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ

Κρίσιμα ραντεβού των κοινωνικών εταίρων για μισθούς

Συμβιβαστική λύση προκειμένου να αποτραπεί η πιθανότητα προσφυγής σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου αναζητούν οι συνδικαλιστικές και οι εργοδοτικές οργανώσεις

Δεν συζητάμε για «πάγωμα» μισθών και ωριμάνσεων ούτε για κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, τονίζουν στη ΓΣΕΕ. Στη φωτογραφία αρχείου ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γ. Παναγόπουλος και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος

Σημεία επαφής καλούνται να βρουν σήμερα οι κοινωνικοί εταίροι, με την εργοδοτική πλευρά να προτείνει «πάγωμα» μισθών και μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Ο κατώτερος μισθός φαίνεται πως διασώζεται, αν και δυσοίωνα είναι τα? μηνύματα για τις κλαδικές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα και τους κανονισμούς προσωπικού σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.

Τα σημεία συμφωνίας αλλά και διαφωνίας θα καταγραφούν και οι κοινωνικοί εταίροι θα ζητήσουν συνάντηση και με εκπροσώπους της κυβέρνησης. Καθοριστική είναι και η αυριανή ημέρα, καθώς ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, θα έχει «ραντεβού» με την τρόικα, όπου αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου το θέμα του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

Στο επίκεντρο του σημερινού ραντεβού των κοινωνικών εταίρων θα βρεθεί το «καυτό» θέμα των μισθών, ενώ ευκολότερα θα υπάρξει συμφωνία για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Η πρόταση που θα τεθεί στο τραπέζι από την εργοδοτική πλευρά προβλέπει «πάγωμα» μισθών και ωριμάνσεων, με διατήρηση των κατώτερων αποδοχών. Μάλιστα δεν φαίνεται να μπαίνει θέμα 13ου και 14ου μισθού για όσους αμείβονται με την εθνική συλλογική σύμβαση.

Μιλώντας στο «Εθνος», ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, σημειώνει πως «η εθνική συλλογική σύμβαση είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν συζητάμε για ”πάγωμα” μισθών και ωριμάνσεων και για κατάργηση 13ου και 14ου μισθού. Τα μόνα θέματα που μπορούμε να συζητήσουμε είναι αυτά που αφορούν στην ανταγωνιστικότητα και δεν συνδέονται με τους μισθούς».

Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο πως στο «στόχαστρο» των δανειστών θα βρεθούν οι κλαδικές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα και η ανατροπή των κανονισμών προσωπικού σε ΔΕΚΟ και τράπεζες. Οι πιέσεις της τρόικας είναι ασφυκτικές σε τρία μέτωπα:

  • Στην κατάργηση της μετενέργειας, που προβλέπει πως η ισχύς μιας κλαδικής σύμβασης επεκτείνεται για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη της.
  • Στην αλλαγή των κανονισμών προσωπικού σε ΔΕΚΟ – τράπεζες, με στόχο «μοντέλο» ιδιωτικού τομέα σε μισθούς και καθεστώς απολύσεων.
  • Στην αλλαγή του πλαισίου προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, ώστε να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη τόσο των εργοδοτών όσο και των συνδικάτων.

Τι θα προτείνει η εργοδοτική πλευρά
Ναι στο «πάγωμα», όχι σε περικοπές

«Εκτός» του κοινωνικού διαλόγου φαίνεται πως θα μείνει ο κατώτερος μισθός, καθώς καμία από τις τρεις εργοδοτικές οργανώσεις δεν αναμένεται να θέσει θέμα κατάργησής του. Ο ΣΕΒ δηλώνει πως θα προσέλθει στον κοινωνικό διάλογο χωρίς κόκκινες γραμμές και επισημαίνει πως:

  • Υπερασπιζόμαστε τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων και επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε το δίχτυ προστασίας που προσφέρει η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας για τα κατώτατα ημερομίσθια και μισθούς χωρίς αλλαγές προς τα πάνω ή προς τα κάτω για όσο διαρκεί η κρίση.
  • Εχουμε υπογράψει τη διασφάλιση του 13ου και του 14ου μισθού, στο πλαίσιο της τελευταίας εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Ουσιαστικά η πλευρά των βιομηχάνων δεν θέτει θέμα για τα δώρα και το επίδομα αδείας για όσους παίρνουν τα κατώτερα όρια. Ωστόσο, στο παρελθόν από τμήμα των εργοδοτών έχει τεθεί θέμα επιβολής «πλαφόν» σε όσους παίρνουν πάνω από την εθνική συλλογική σύμβαση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος τονίζει χαρακτηριστικά στο «Εθνος» πως «πρώτος και βασικός στόχος είναι να σωθεί ο κατώτερος μισθός καθώς και ο 13ος και ο 14ος μισθός. Ολα τα υπόλοιπα θα συζητηθούν, θα καταγραφούν οι συμφωνίες και οι διαφωνίες και επί αυτών των θεμάτων θα καλέσουμε την κυβέρνηση σε διάλογο».

Σημειώνεται πως η τρόικα έχει στο παρελθόν ζητήσει τη μείωση του κατώτερου μισθού, το πάγωμα των αυξήσεων και των ωριμάνσεων και την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ
Συμφωνία για μείωση υπό όρους

«Ναι» στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών λένε τόσο οι εργοδοτικές οργανώσεις όσο και η ΓΣΕΕ. Ωστόσο, το συνδικαλιστικό κίνημα καθιστά σαφές πως πρέπει πρώτα να βρεθούν πόροι για να καλυφθεί η ζημιά των ασφαλιστικών φορέων και μετά να προχωρήσουν τα όποια μέτρα μείωσης του μη μισθολογικού κόστους εργασίας. Σημειώνεται πως ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, θα προχωρήσει σε ένα δίμηνο στη μείωση των εισφορών κατά 10% σε όσες επιχειρήσεις υιοθετήσουν την κάρτα εργασίας και ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους (π.χ. κάνουν τις πληρωμές μέσω τραπεζών).

Σενάρια
Παράλληλα, εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για τη σύνδεση των εισφορών με τον τζίρο της επιχείρησης αλλά και τη «μεταφορά» στα ασφαλιστικά ταμεία μέρος των εσόδων από φόρους. Τα θέματα αυτά θα εξεταστούν και σε συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους.

Σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία, οι ρυθμίσεις θα τρέξουν άμεσα, καθώς η τρόικα πιέζει για μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Η εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος αποτελεί βασική προτεραιότητα του υπουργείου Εργασίας, καθώς τα Ταμεία έχουν δει τα έσοδά τους να μειώνονται λόγω της κρίσης.

Είναι χαρακτηριστικό πως το 2011 οι απώλειες των ασφαλιστικών φορέων από τη μείωση των εσόδων από εισφορές (λόγω των μεγάλων περικοπών στους μισθούς και της αύξησης της ανεργίας) άγγιξαν τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ