Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Και στο φόντο κυβέρνηση τεχνοκρατών

Comments Off on Και στο φόντο κυβέρνηση τεχνοκρατών
Και στο φόντο κυβέρνηση τεχνοκρατών

Στην αμερικανική συνδρομή προσβλέπει ο Ελληνας πρωθυπουργός για να βγει από το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο είναι προφανές ότι έχει περιέλθει, και, κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, φέρεται να έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα του Λευκού Οίκου για «ύστατη βοήθεια» στις δύσκολες γι’ αυτόν και τη χώρα στιγμές.
«Τώρα φαίνεται η “απουσία” του Στρος-Καν για να απαλύνει τα πράγματα και να συνυπολογίσει πολιτικά κριτήρια στις σχετικές συνομιλίες», είπε Αμερικανός παράγων που έχει παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις.

Ως προς την αμερικανική διάσταση, ο ίδιος παρατήρησε ότι «αποτελεί πράγματι κεντρική επιλογή στην όλη εξίσωση» και εξέφρασε την πεποίθηση πως «σύντομα θα τρέξουν οι Ελληνες γι’ άλλη μια φορά στην Ουάσιγκτον για να τους… “σώσει” από τους Ευρωπαίους».

Αυτό βέβαια δεν θα ‘ναι και πολύ δύσκολο, γιατί ούτως ή άλλως οι Αμερικανοί, για ίδιον κατ’ αρχάς συμφέρον, έχουν παρέμβει τρεις τουλάχιστον φορές στους Ευρωπαίους, σε επίπεδο προέδρου αλλά και σε επίπεδο υπουργού Οικονομικών, για στήριξη της ελληνικής υπόθεσης.

Οι Αμερικανοί είναι προφανές ότι θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν αναταράξεις στην ευρωζώνη και πασχίζουν για τη σταθερότητά της, γιατί αν άρχιζε να καταρρέει, αρχής γενομένης με την Ελλάδα, αυτό θα είχε αλυσιδωτές επιδράσεις στην αμερικανική ανάκαμψη και θα επέφερε πλήγμα στα χρηματιστήριά τους.

Πέμπτη δόση

Από την πλευρά της, η Ευρώπη δεν έχει αντιμετωπίσει τέτοια πρωτόγνωρα γι’ αυτήν φαινόμενα χρεοκοπίας και θα ‘θελε και η ίδια ν’ αποφύγει ανεξέλεγκτες επιπτώσεις. Ετσι, παρά τη δικαιολογημένα ασκούμενη κριτική στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, δύσκολα θα μπορούσε η Ευρώπη να «απορροφήσει» τη χρεοκοπία της Ελλάδας στο στάδιο αυτό.

Ετσι, εκτιμάται πως μέσα από μια διαδικασία που λίγο-πολύ θα σώζει τα προσχήματα και το γόητρο όλων, θα εγκριθεί και η πέμπτη δόση του δανείου. Αλλά από κει και πέρα το τι θα συμβεί είναι μια άλλη υπόθεση και εγκύρως εκτιμάται πως, αν τελικά εξελιχθούν έτσι… «ομαλά» τα πράγματα στη φάση αυτή, η ελληνική χρεοκοπία… «αναβάλλεται» για κανένα εξάμηνο, πιο κοντά δηλαδή στους αρχικούς υπολογισμούς, αλλά με «κάποια τάξη» στη μεθόδευση.

Σε ό,τι αφορά τις νεότερες αιτιάσεις για την αμερικανική συμπαράσταση, όπως εγκύρως λέγεται, ο κ. Παπανδρέου φέρεται να έκανε τις πρώτες σχετικές νύξεις στην Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον κατά την προ ημερών συνάντησή τους στο Παρίσι, στο πλαίσιο της εκεί παρουσίας τους για τη διάσκεψη του ΟΑΣΕ.

Αυτή φέρεται να έλαβε το «μήνυμα», όπως φάνηκε από τις θετικές δηλώσεις Ομπάμα που ακολούθησαν, οι οποίες έγιναν προφανώς έπειτα από «μελέτη και επεξεργασία» στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (NSC).

Ετσι, σύμφωνα με Αμερικανό παράγοντα, πέρα από όσα φέρεται ήδη να συζήτησε ο πρόεδρος Ομπάμα κατ’ ιδίαν με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στη συνάντηση του G8, οι επόμενες αμερικανικές κινήσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν αφ’ ενός παρέμβαση στους Ευρωπαίους μέσω του «τσάρου» της αμερικανικής οικονομίας, Τίμοθι Γκάιτνερ, και παρέμβαση στο ΔΝΤ για να «μαλακώσει» τους όρους εκταμίευσης της πέμπτης δόσης.

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, όπως λέγεται, οι εκπρόσωποί του στην Αθήνα θα πρέπει -όπως έκαναν μέχρι τώρα- να επινοήσουν μεθόδους που να «μαγειρεύουν» τα στοιχεία, έτσι ώστε να αιτιολογηθεί η εκ μέρους του Ταμείου εκταμίευση της πέμπτης δόσης. Αλλά το μόνο που θα επιτύχει αυτό είναι αναβολή της ημέρας «πληρωμής των αμαρτιών», όπως ελέχθη χαρακτηριστικά.

«Συνταγή»

Στις επιθυμίες Παπανδρέου βρίσκεται και αμερικανική επίσκεψη στην Αθήνα ανώτατου πολιτικού επιπέδου, για να σταλεί προς τους Ευρωπαίους αμερικανικό «μήνυμα στήριξης» στην Ελλάδα και αυτό, κατά τις ενδείξεις που έχει η «Ε», φέρεται να εξέφρασε ο Ελληνας πρωθυπουργός στο Παρίσι στη συνομιλήτριά του, Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον. Το ενδεχόμενο επίσκεψης Κλίντον τοποθετείται τώρα για μέσα στο καλοκαίρι και, εν πάση περιπτώσει, αφού έχει κατασταλάξει το πολιτικό τοπίο στην Τουρκία, μετά τις εκλογές εκεί της 12ης Ιουνίου, γιατί θα συνδυαστεί ταξίδι και στις δύο πρωτεύουσες.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Παπανδρέου φέρεται να ακολουθεί τη «συνταγή» της Ουάσιγκτον για «κυβέρνηση τεχνοκρατών», όπως λέγεται ότι του είχε συσταθεί προ διμήνου σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, για τη νομιμοποίηση των δύσκολων αποφάσεων εφαρμογής του Μνημονίου.

Από αμερικανικής πλευράς, μέσω ποικίλων διαύλων φέρεται να έχει διαμηνυθεί στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι ηγείται μιας «δύσκαμπτης κυβέρνησης» («Ε» 16/4/11) και εμμέσως πλην σαφώς τού έχει υποδειχθεί να σχηματίσει «τεχνοκρατική κυβέρνηση Μνημονίου», προχωρώντας στη διάλυση της παρούσας κυβερνητικής δομής και δημιουργώντας ένα ολιγομελές, ακραιφνώς υπουργικό σχήμα.

Εγκύρως εκτιμάται πως αυτό μπορεί να συμβεί μέσα στις προσεχείς δύο βδομάδες με την είσοδο στην κυβέρνηση τεχνοκρατών όπως ο Λουκάς Παπαδήμος -ο οποίος, σημειωτέον, την περασμένη βδομάδα ήταν στην Ουάσιγκτον- και αυτό μπορεί να συμπέσει με την κορύφωση των εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις για την πέμπτη δόση του δανείου.

Η, λόγω κρίσης, αιτιολογούμενη κυβέρνηση τεχνοκρατών είναι προφανές ότι αποβλέπει παράλληλα στο να εξυπηρετήσει κατά μεγάλο βαθμό και τις εσωκομματικές ανάγκες του κ. Παπανδρέου, γιατί -κατά το αμερικανικό σκεπτικό που ασπάζεται ο κ. Παπανδρέου, αλλά και οι επιτελείς του- προέχει να βρεθούν «τρόποι που να “δένουν” την κοινοβουλευτική του ομάδα».

Αλλά, παράλληλα, κατά τους συνομιλητές της «Ε», ο Παπανδρέου θα πρέπει να αποδείξει πως οι κινήσεις αυτές δεν αποτελούν «φτηνά τεχνάσματα» («cheap tricks») για να κερδίσει πολύτιμο πολιτικό χρόνο, και -εν είδει πολιτικής αυτοκτονίας- συνιστούν πως θα πρέπει να αποδείξει εμπράκτως (σ.σ. όπως ισχυρίζεται) ότι δεν βάζει υπεράνω της ανάγκης εφαρμογής του συμφωνημένου προγράμματος το πολιτικό του μέλλον.

Πολιτικό μέλλον

«Οταν μπουν πραγματικά σ’ εκείνη τη “ζώνη πυρός”, που δεν θα τους απασχολεί το πολιτικό τους μέλλον (σ.σ. που ούτως ή άλλως θεωρείται τελειωμένο εκ των πραγμάτων), με το να κάνουν τα πιο επώδυνα, αλλά ταυτόχρονα και πιο αξιόπιστα πράγματα που μπορούν να γίνουν, τότε σίγουρα θα ‘μαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε στο έπακρον», λέγεται από τους εν λόγω κύκλους -διαπίστωση που περιέχει αρκετή δόση αφέλειας αν, κατά βάθος, πιστεύουν ότι πραγματικά είναι δυνατόν αυτό να συμβεί υπό τις παρούσες συγκυρίες.

«Μέχρι τώρα», συμπληρώνουν οι ίδιοι, με τον δέοντα ωστόσο ρεαλισμό, «μας έχουν δείξει το αντίθετο: πως ενδιαφέρονται πρωτίστως για την πολιτική τους καριέρα».
Πηγή: Ελευθεροτυπία