Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Και στο Σινά πέφτουν σφαίρες

Comments Off on Και στο Σινά πέφτουν σφαίρες
Και στο Σινά πέφτουν σφαίρες

Του Νικόλα Ζηργάνου

Στη Χερσόνησο του Σινά αναδύεται ένα νέο μέτωπο αστάθειας, τόσο για την Αίγυπτο όσο και για την ευρύτερη περιοχή, καθώς κλιμακώνονται οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και σαλαφιστών ανταρτών. Χθες, στο Σέιχ Ζουβαγιέντ, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, ακραία ισλαμιστική ομάδα έστησε ενέδρα στην αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή της περιοχής, στρατηγό Αχμαντ Ουάσφι στη βάση του, στο λιμάνι του Ελ Αρίς. Ο Ουάσφι δεν τραυματίστηκε, αλλά από την επίθεση σκοτώθηκαν δεκάδες στρατιώτες, σωματοφύλακες και ισλαμιστές. Ο Αιγύπτιος στρατηγός έχει αναλάβει καθήκοντα διοικητή του Σινά μόλις μία εβδομάδα και ανήκει στον στενό κύκλο της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας. Η αποστολή του είναι να καταστείλει το ένοπλο σαλαφιστικό κίνημα που δρα στη Χερσόνησο σε συνεργασία με την Αλ Κάιντα. Οι αιγυπτιακές αρχές υπολογίζουν ότι οι αντάρτες είναι πάνω από 2.000, Αιγύπτιοι αλλά και εθελοντές από άλλες μουσουλμανικές χώρες. Τους τελευταίους μήνες οι αντάρτες έχουν επιτεθεί κατά αιγυπτιακών στρατιωτικών φυλακίων, έχουν σκοτώσει συνολικά δεκαέξι στρατιώτες, έχουν απαγάγει ένστολους και έχουν βομβαρδίσει με όλμους αστυνομικά τμήματα. Την Τρίτη, ισλαμιστές επιτέθηκαν κατά αυτοκινητοπομπής Κολομβιανών κυανόκρανων χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Ο αιγυπτιακός στρατός πήρε άδεια από τους Ισραηλινούς, όπως ορίζει για την περιοχή του Σινά η συνθήκη ειρήνης που υπέγραψαν το 1979 οι δύο χώρες, και μετέφερε τεθωρακισμένα οχήματα και δυνάμεις από την Ισμαηλία και το Πορτ Σάιντ στο Σινά για να ενισχύσει τη φύλαξη των συνόρων με τη Γάζα και το Ισραήλ.

Ειδικές δυνάμεις του αιγυπτιακού στρατού πραγματοποιούν μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις καταστροφής των παράνομων τούνελ από και προς τη Γάζα, απ’ όπου -όπως ισχυρίζονται- περνούν στο αιγυπτιακό έδαφος ένοπλοι σαλαφιστές και εφόδια. Οι στρατηγοί θεωρούν ότι η Χαμάς εξοπλίζει και βοηθάει τους ένοπλους σαλαφιστές του Σινά και φοβούνται πως, λόγω της ιδεολογικής τους συγγένειας με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, αποτελούν πλέον κίνδυνο για το καθεστώς του Καΐρου.

Σύμφωνα με αιγυπτιακά ΜΜΕ, στο Σινά έχουν περάσει και περισσότεροι από 150 ένοπλοι της Εζ α-ντιν αλ Κασάμ, της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, από τις συγκρούσεις των δύο τελευταίων εβδομάδων στο Σινά έχουν σκοτωθεί από τον αιγυπτιακό στρατό 32 Παλαιστίνιοι μέλη της Χαμάς.

Η ανομία που βασιλεύει στο αχανές Σινά και η άνοδος του ένοπλου ισλαμικού αντάρτικου φοβίζουν τους στρατηγούς ότι μπορεί να καταλήξει σε μια μη ελεγχόμενη περιοχή, όπου θα κυριαρχούν οι ένοπλοι ισλαμιστές και, το χειρότερο, μπορεί να αποτελέσει τη βάση ενός ισλαμικού αντάρτικου που θα εξαπλωθεί και στην υπόλοιπη χώρα. Στην ίδια λογική είναι και το Ισραήλ, που στηρίζει την αιγυπτιακή στρατιωτική παρέμβαση στην αποστρατιωτικοποιημένη -σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες- περιοχή του Σινά. Η Χαμάς ήταν ο στενότερος σύμμαχος του ανατραπέντος προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.