Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

ΙΝΕ – ΓΣΕΕ: Σε 20 χρόνια θα μειωθεί η ανεργία κάτω από το 10%

Comments Off on ΙΝΕ – ΓΣΕΕ: Σε 20 χρόνια θα μειωθεί η ανεργία κάτω από το 10%
ΙΝΕ – ΓΣΕΕ: Σε 20 χρόνια θα μειωθεί η ανεργία κάτω από το 10%

Υψηλή ανεργία και μακροχρόνια ύφεση προβλέπει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ – στο 30% η ανεργία το 2013, σε τουλάχιστον 20 χρόνια θα πέσει κάτω από το 10% 
Τουλάχιστον 20 χρόνια θα απαιτηθούν προκειμένου να δημιουργηθούν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας και να μειωθεί το ποσοστό της ανεργίας κάτω από το 10% προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, (ΙΝΕ ΓΣΕΕ) για την εθνική οικονομία, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα εντός των επομένων ημερών, με την ευκαιρία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα επίσης με το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, οι όποιες επενδύσεις γίνουν μεσοπρόθεσμα θα δημιουργήσουν τη λεγόμενη «άνεργη ανάπτυξη», καθώς θα αφορούν σε δραστηριότητες που δεν απαιτούν υψηλό αριθμό απασχολουμένων ή θα είναι υψηλής τεχνολογίας.

Δραματικές μειώσεις στα εισοδήματα 

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι, από το 2009 έως σήμερα, οι μισθωτοί έχουν χάσει περίπου το 1/4 της αγοραστικής δύναμης του εισοδήματός τους, ενώ αν εξαιτίας της υψηλής ανεργίας οι μισθολογικές πιέσεις συνεχιστούν, τότε το 2014 θα απωλέσουν το 50% της αγοραστικής δύναμης. Μερικά στοιχεία που αναδεικνύουν την καταστροφική πορεία της απασχόλησης και της ανεργίας τον τελευταίο χρόνο: 

– Οι αποδοχές μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων μειώθηκαν την τελευταία τριετία κατά 41 δισ. ευρώ.
– Η πτώση της εγχώριας ζήτησης, χαρακτηρίζεται δραματική καθώς υπολογίζεται ότι έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 1999.
– Κατά την περίοδο 2011-2013, το απόθεμα παγίου κεφαλαίου της χώρας μειώθηκε για πρώτη φορά από το τέλος του εμφυλίου πολέμου.
– Οι 200.000 Έλληνες μετανάστες δεν προσμετρώνται στα ποσοστά ανεργίας.
– Μόλις το 12% των ανέργων λαμβάνει κάποιο επίδομα από τον ΟΑΕΔ.
– Το 37% των ανέργων στηρίζεται στο συγγενικό του περιβάλλον για να επιβιώσει.

Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως «η οικονομική πίεση που δέχεται η οικογένεια αφαιρεί από ένα μεγάλο τμήμα των ανέργων οποιαδήποτε διαπραγματευτική ισχύ. Χαρακτηριστικά, το 60% όσων αναζητούν εργασία δηλώνει ότι δεν έχει τη δυνατότητα προβολής οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης.

left.gr