Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Η ιστορία του πρωταπριλιάτικου ψέματος

Comments Off on Η ιστορία του πρωταπριλιάτικου ψέματος
Η ιστορία του πρωταπριλιάτικου ψέματος
Διαβάστε πως και πότε ξεκίνησε η παράδοση του πρωταπριλιάτικου ψέματος 
Οι πιο ιστορικές πρωταπριλιάτικες φάρσες
Το πρωταπριλιάτικο ψέμα ξεκίνησε από τη Γαλλία, όπου για μεγάλο χρονικό διάστημα η πρώτη του Απρίλη είχε καθιερωθεί ως πρωτοχρονιά.

Ενώ όλη η Ευρώπη γιόρταζε την πρωτοχρονιά την 1η Ιανουαρίου, οι Γάλλοι, ήταν οι μοναδικοί που τη γιόρταζαν την 1η του Απρίλη. Όταν το 1564 ο βασιλιάς Κάρολος καθιερώσε την 1η Ιανουαρίου ως Πρωτοχρονιά, συνάντησε έντονες αντιδράσεις από ένθερμους οπαδούς του εθίμου, οι οποίοι επέμεναν πως έπρεπε να γιορτάζουν σαν Πρωτοχρονιά την πρωταπριλιά. Όσοι Γάλλοι δέχτηκαν την αλλαγή, πείραζαν τους “παραδοσιακούς” με κάλπικα πρωτοχρονιάτικα δώρα και πιπεράτα ψέματα.

Οι Κέλτες ονόμαζαν το πρωταπριλιάτικο ψέμα “ψάρι του Απρίλη” λόγω του ψαρέματος που ξεκινούσε την πρώτη Απριλίου. Όμως συχνά η φτωχή ψαριά τους διέψευδε και γύριζαν στα σπίτια τους μ’ άδεια τα χέρια. Μη μπορώντας να αντέξουν τη ντροπή, οι ψάραδες έλεγαν διάφορα ψέματα σχετικά με τα ψάρια που είχαν πιάσει. Υποστήριζαν ακόμη πως θαλάσσια τέρατα τους καταδίωκαν για να φάνε τα ψάρια τους ακόμα και τους ίδιους!

Υπάρχουν όμως και εκείνοι που πιστεύουν, ότι η πρωταπριλιά έχει ρίζες στη Ρωμαϊκή εποχή και πιο συγκεκριμένα στη γιορτή της “Kοροϊδίας και του Ξεγελάσματος” της ρωμαϊκής Θεάς “Bένους Aπρίλις”. Η “Αφροδίτη του Απριλίου”, έδινε το έναυσμα για απελευθέρωση του πνεύματος ταυτόχρονα με την οργιώδη απελευθέρωση της φύσης.

Γρουσούζης και μακαρίτης

Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο τέτοια μέρα, λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το “θύμα” μας. Σε κάποιες περιοχές θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά, ενώ σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά. Όσο για το “θύμα”, πιστεύεται ότι θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και αν είναι παντρεμένος, μάλλον θα χήρεψει γρήγορα.

Στη Θράκη το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς θεωρείται θεραπευτικό και γι’ αυτό το δίνουν στους αρρώστους. Στην Κομοτηνή, λένε πως την πρωταπριλιά καλό είναι να γελάς, “για να γίνουν τα κουκούλια τους”. Αυτό βέβαια ίσχυε όταν στην περιοχή ήκμαζε η σηροτροφία (εκτροφή μεταξοσκωλήκων). Στην Άνδρο λένε ψέματα την 1η του Μάρτη κι όχι την Πρωταπριλιά.

Τα “μιντιακά” πρωταπριλιάτικα ψέματα

Από τις αρχές του 20ου αιώνα, οι εφημερίδες ξεκίνησαν να γράφουν πρωταπριλιάτικα ψέματα. Στη συνέχεια, ραδιόφωνα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης συνέχισαν την παράδοση.

Μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινό είναι συνήθως πολύ επιφυλακτικά με τις ειδήσεις που δημοσιεύονται την 1η του Απρίλη. Όμως κάποια ψέματα διαδόθηκαν γρήγορα και άφησαν εποχή..

Το 1957, ο παρουσιαστής ειδήσεων του BBC Ρίτσαρντ Ντίμπλεμπι παρουσίασε οπτικοποιημένο ρεπορτάζ για την ανοιξιάτική συγκομιδή σπαγγέτι στην Ιταλία και γίνεται πιστευτός!

Το 1993, αρθρο στη βρετανική εφημερίδα Independent ανέφερε την ανακάλυψη του χωριού του Aστερίξ από επιστήμονες των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και της Βρέστης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ανασκαφές έφεραν στο φως νομίσματα, στα οποία απεικονίζονταν αγριογούρουνα, ενώ δεν υπήρχε ίχνος ρωμαϊκής εισβολής!

Το 1995, το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι κατά τις ανασκαφές του μετρό βρέθηκε ο τάφος του Σωκράτη. Το υπουργείο έδωσε, μάλιστα, λεπτομέρειες, ενώ σημείωνε ότι βρέθηκαν επίσης ο χιτώνας του, αλλά και ίχνη από κόνιο. Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου μέσω των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων. Στην παγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, πρώτο έπεσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που λίγες ώρες μετά έσπευσε να ανακαλέσει.

Το 2008, το BBC παρουσίασε βίντεο με μία μοναδική ανακάλυψη. Πιγκουίνοι της Ανταρκτικής μετατρέπονται σε αποδημητικά πουλιά, πετώντας μίλια μακριά. Σύμφωνα με τον παρουσιαστή, Τέρι Τζόουνς, προορισμός τους είναι τα τροπικά δάση της Αμερικής

Τα πρωταπριλιάτικα ψεύτικα δημοσιεύματα σε εφημερίδες και διαδίκτυο

Με ποια ψεύτικα δημοσιεύματα υποδέχτηκε ο Ελληνικός Τύπος και τα ξένα μέσα την πρώτη ημέρα του Απριλίου; Ρίξτε μία ματιά και προσέξτε μην την πατήσετε
Είθισται την πρώτη ημέρα του Απριλίου να λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το ”θύμα” μας. Έτσι στο πνεύμα της ημέρας, ”θύματα” των εφημερίδων και των ξένων μέσων γίναμε όλοι εμείς.

Άλλα ”έβγαζαν μάτι” και άλλα θα μπορούσαν να είναι πραγματικές ειδήσεις. Ας ρίξουμε μία ματιά στα δημοσιεύματα που μας ”κορόιδεψαν”.

Ελευθεροτυπία

Για την άφιξη του Πούτιν στο Άγιο Όρος έκανε λόγο το δημοσίευμα. Μάλιστα δίνονταν και λεπτομέρειες για τη δεύτερη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στη χώρα μας.

”Με άκρα μυστικότητα, με τη θαλαμηγό του Ρομάν Αμπράμοβιτς και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έφτασε ο Βλάντιμιρ Πούτιν στη Μονή Βατοπεδίου”. Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν πως ο μεγιστάνας θα παρέμενε μία με δύο ημέρες.

Η είδηση έκλεινε με μία συνταρακτική λεπτομέρεια που αποδείκνυε την εγκυρότητά της: ”Μετά τη λήξη του αγώνα Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ και παρά το θετικό αποτέλεσμα, ο Ιβάν Σαββίδης έδειχνε χολωμένος που δεν εκλήθη να συναντηθεί με τον Πούτιν”.

Ελεύθερος Τύπος

Από τον Πούτιν στην… ”αποκλειστικότητα” του Ελεύθερου Τύπου με την ξαφνική παραίτηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Μάλιστα, για να δοθεί η βαρύτητα που αρμόζει το θέμα υπογράφεται από τον εκδότη της εφημερίδας.

Η είδηση δεν αρκέστηκε στην παραίτηση αλλά ανέφερε και το μελλοντικό πόστο του κου Στουρνάρα, ως σύμβουλος στο πλευρό της Άνγκελα Μέρκελ. Μισθός; Ικανοποιητικός-20.000 ευρώ μηνιαίως.

Η Ελλάδα αύριο

Η Ελλάδα αύριο πήγε το έθιμο ένα βήμα παρακάτω εμπλέκοντας και την επιστημονική φαντασία. Δεν καταλαβαίνετε τι γράφουμε; Ο τίτλος του δημοσιεύματος θα σας εξηγήσει: ”Υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας ο Γιώργος Παπανδρέου”.

Η απήχηση που έχει στο εξωτερικό και η επιτυχία των μαθημάτων στο Χάρβαρντ τον ”υποχρέωσαν” να σκεφτεί και αυτή την προοπτική. Τόσοι και τόσοι το έκαναν, ο Γιώργος γιατί όχι.

Ενδεικτικά αναφέρουμε και κάποια πρωταπριλιάτικα δημοσιεύματα που έκαναν την εμφάνισή τους στοδιαδίκτυο

Την απόφαση Σαμαρά να μειώσει 25% τις αποδοχές των υπουργών σχολίασε το skai.gr, αναφέροντας πως ήταν ομόφωνη απόφαση των κομμάτων να καταργηθεί η βουλευτική σύνταξη. Από το προηγούμενο δημοσίευμα καταλάβαμε πως είστε λάτρεις των ταινιών science fiction και το εμπλουτίσαμε.

Η επαρχία δεν έμεινε πίσω, μπήκε στο πνεύμα της ημέρας και μας προσέφερε αστυνομικό ρεπορτάζ με σκηνές Αλκατράζ. Το κρητικό flashnews.gr δημοσίευσε θέμα για την: ”Κινηματογραφική ομαδική απόδραση από τις φυλακές της Αγιάς”. Η είδηση είχε και οπτικό υλικό άκρως αποκαλυπτικό: ”Καλό Μήνα 1η Απριλίου 2013”.

Το sigmalive.com τίμησε την Άνγκελα Μέρκελ με το δικό του τρόπο. Μία ”σέξι” φωτογραφία της συνοδευόταν από τον τίτλο: Μπλεγμένη σε σκάνδαλο η Μέρκελ”. Η καγκελάριος με δερμάτινη αμφίεση και μαστίγιο ενώ το δημοσίευμα συμπληρώνει πως στο όργιο φαίνεται να συμμετέχουν πέραν των τριών ατόμων.

Ξένα μέσα

Η Telegraph ”έβαλε” ανθρώπινα αυτιά σε ποντίκια και η Sun μετέτρεψε το άγαλμα North East σε ροζ με τη μορφή γνωστής τραγουδίστριας. Η Tesco ανακοίνωσε την κυκλοφορία του εκτυπωτή 3D φρούτων και ο Guardian αποκάλυψε το νέο τρόπο μεταφοράς του Πάπα Φραγκίσκου, 1 ίππου στην κυριολεξία.