Η ελληνική οικονομία στο επίκεντρο του Eurogroup
Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, στη σκιά της σύλληψης του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν. Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε δύσκολα τα επόμενα 24ωρα, καθώς δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμη τα νέα μέτρα του 2011, ενώ οι Ευρωπαίοι πιέζουν για τη λήψη πρόσθετων μέτρων και κυρίως για προώθηση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να εκταμιευτεί και η επόμενη δόση του δανείου.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν απέκλεισε την παροχή πρόσθετης βοήθειας στην Ελλάδα. Διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά τη δημοσιοποίηση της τριμηνιαίας έκθεσης προόδου που καταρτίζει η τρόικα και από την οποία θα κριθεί η λήψη επιπρόσθετων μέτρων. Παράλληλα, επανέλαβε την πάγια θέση της Γερμανίας, ότι ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να σηκώσει το μερίδιο του βάρους που του αναλογεί.
“Ένα κομβικό σημείο θα πρέπει να είναι ότι την ώρα που η κοινότητα των χωρών της Ευρωζώνης βοηθάει την Ελλάδα να κερδίσει χρόνο, ο ιδιωτικός τομέας αποσύρεται όλο και περισσότερο. Για αυτό και χρειαζόμαστε εδώ μία σαφή ρύθμιση, εάν υπάρξει επιμήκυνση τότε επιμήκυνση για όλους”, τόνισε ο Σόιμπλε.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρeξόφλησε ότι η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στις αγορές το 2012, ενώ άσκησε πίεση για την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. “Η χώρα θα πρέπει να επιταχύνει στην κατεύθυνση των αποκρατικοποιήσεων προκειμένου να εκταμιευτεί η τρίτη δόση του δανείου [σ.σ. των 110 δισ. Ευρώ], καθώς και οι επόμενες”, ανέφερε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Munchner Merkur.
Παρέπεμψε και ο ίδιος τους δημοσιογράφους στην έκθεση της τρόικας, τονίζοντας “το πώς θα προχωρήσουμε, μπορούμε να το συζητήσουμε σοβαρά μόνο όταν θα έχουμε στη διάθεσή μας την Έκθεση της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Κομισιόν” και έθεσε ως προτεραιότητα για την Ελλάδα την επίτευξη των στόχων του 2011, “από τους οποίους απέχει λίγο αυτή τη στιγμή – παρά τις μεγάλες, αξιοθαύμαστες προσπάθειες που καταβάλλει”.
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο παροχής και νέου δανείου στην Ελλάδα ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ανέφερε ότι οι εταίροι μπορούν να “συγχωρήσουν” υπό αυστηρές προϋποθέσεις την Ελλάδα, προαναγγέλοντας ουσιαστικά την επιβολή σκληρών όρων. Ζήτησε, ωστόσο, από τους Ευρωπαίους να επιδείξουν υπομονή, σημειώνοντας ότι η προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης θα είναι μακροχρόνια.
Die Welt: Συνεχίζεται η αντιπαράθεση Βερολίνου-ΕΚΤ
Εν τω μεταξύ, η γερμανική εφημερίδα Die Welt επαναφέρει στο προσκήνιο τις πληροφορίες περί διάστασης απόψεων Βερολίνου-ΕΚΤ σχετικά με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Η γερμναική κυβέρνηση φέρεται να τάσσεται υπέρ της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και της μείωσης του επιτοκίου του ελληνικού χρέους, προοπτική με την οποία διαφωνεί η τράπεζα.
Υψηλά ιστάμενοι κύκλοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δεν κατονομάζονται ανέφεραν στην εφημερίδα ότι η γερμανική κυβέρνηση “αφήνει το πρόβλημα μπροστά στην πόρτα της ΕΚΤ”.
Πηγή:Ελευθεροτυπία