Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

150.000 απολύσεις στο Δημόσιο: Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει

Comments Off on 150.000 απολύσεις στο Δημόσιο: Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει
150.000 απολύσεις στο Δημόσιο: Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει

Οι Financial Times γράφουν πως η κυβέρνηση τρέμει στην ιδέα νέων εξεγέρσεων στην Ελλάδα, παρόμοιων με αυτές του Ιουλίου.

Η εφημερίδα γράφει και απορεί για το πως θα τα καταφέρει να αποδράσει από τη δεινή του θέση ο Ε.Βενιζέλος που από τη μία πρέπει να καταρτίσει αξιόπιστο προυπολογισμό και να εφαρμόσει δυσβάστακτα μέτρα και από την άλλη να αντιμετωπίσει τη λαική αγανάκτηση.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα βρεθεί στο στόχαστρο αυτήν την εβδομάδα, στην προσπάθειά του να κατευνάσει τις εγχώριες αντιδράσεις για νέα μέτρα λιτότητας, ενώ παράλληλα προσπαθεί να καταρτίσει ένα προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2012 το οποίο οι ξένοι πιστωτές να θεωρήσουν αξιόπιστο.

Ο ελληνικός Τύπος βρίθει δημοσιευμάτων με λεπτομέρειες για τη διακοπή των συνομιλιών με την τρόικα την προηγούμενη εβδομάδα, εν μέσω διαφωνιών για επιπλέον πακέτο περικοπών και αύξησης εσόδων, ύψους 5,7 δισ. ευρώ, για την περίοδο 2011 – 2012.

Ο κ. Βενιζέλος προειδοποίησε ότι η κινδυνολογία μπορεί να είναι επικίνδυνη, καθώς οι αγορές έχουν ήδη θορυβηθεί από την αποχώρηση της τρόικας, με αποτέλεσμα τα νέα ιστορικά υψηλά στα οποία εκτινάχθηκαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων την Παρασκευή.

Η Ελλάδα, παράλληλα, καλείται να αντλήσει 1 δισ. ευρώ από έντοκα γραμμάτια την Τρίτη, σε μία δημοπρασία που θεωρείται τεστ αντοχής για τη σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών, αφού επιδεινώνονται οι συνθήκες παροχής ρευστότητας.

Αρκετές κρατικά ελεγχόμενες ελληνικές τράπεζες ακόμη δεν έχουν αποσαφηνίσει εάν θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) που περιλαμβάνεται στο δεύτερο πακέτο στήριξης από το ΔΝΤ και την Ε.Ε.

Η κυβέρνηση, επίσης, έχει προειδοποιήσει ότι, εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος για συμμετοχή του 90% των ιδιωτών επενδυτών, τότε το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων ενδέχεται να ακυρωθεί στο σύνολό του. Οι ιδιωτικές τράπεζες στην Ελλάδα, πάντως, έχουν ήδη αποδεχθεί haircut μεταξύ του 14% και του 21% σε ομόλογα λήξεως μέχρι το 2020 που περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι ο κ. Βενιζέλος επέβαλε τη 10ήμερη αναβολή των συνομιλιών με την τρόικα ώστε να φανεί ότι η Ελλάδα ακολουθεί σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανησυχούν μήπως ξεσπάσουν νέες διαδηλώσεις στην Αθήνα, παρόμοιες με εκείνες του Ιουλίου, όταν ο πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου, βρεθεί στη Θεσσαλονίκη αυτήν την εβδομάδα για την καθιερωμένη ομιλία του για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Η λαϊκή δυσαρέσκεια εντείνεται αφού εκκρεμεί ένας ακόμη γύρος εφάπαξ φορολογικών απαιτήσεων, ενώ παράλληλα η οικονομία βυθίζεται περισσότερο στην ύφεση. Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την Κυριακή δείχνουν ότι η συντηρητική παράταξη της αντιπολίτευσης έχει περάσει το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα κατά 0,6 – 5,1 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο πρωθυπουργός φαίνεται πως αποκλείει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, καθώς σε ομιλία το Σάββατο δήλωσε πως “οι ψηφοφόροι θα μας κρίνουν το 2013”, όταν δηλαδή λήγει και η θητεία της κυβέρνησής του.

Ακόμη όμως κι αν ο κ. Βενιζέλος αποφύγει τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας για φέτος, θα πρέπει και πάλι να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ως προϋπόθεση για το δεύτερο πακέτο στήριξης.

Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να μειώσει 150.000 θέσεις εργασίας στο Δημόσιο μέχρι το 2014, κυρίως με συγχωνεύσεις και κλείσιμο εκατοντάδων κρατικών μονάδων. Οι διαδικασίες, όμως, δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει και το χρονοδιάγραμμα που έχουν επιβάλει το ΔΝΤ και η Ε.Ε αναβάλλεται τουλάχιστον κατά 5 μήνες.

Η αξιοπιστία του υπουργείου Οικονομικών δέχθηκε ένα ακόμη πλήγμα όταν δήλωσε στην τρόικα ότι το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από τον Ιούλιο, αναβάλλεται για τον Οκτώβριο. Το συγκεκριμένο μέτρο θεωρείται παράγοντας αξιολόγησης της δέσμευσης της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα και στοχεύει στην ετήσια εξοικονόμηση 700 εκατ. ευρώ από τον εξορθολογισμό των μισθών και τη μείωση των επιδομάτων του Δημοσίου. Λαμβάνοντας υπόψη το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί από το πρώτο πακέτο στήριξης για τη χώρα, το συγκεκριμένο μέτρο έχει ήδη αναβληθεί για έναν χρόνο.

“Η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη: από τη μία πλευρά πρέπει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της στους ξένους πιστωτές και από την άλλη έχει το πολιτικό κόστος της εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων”, αναφέρει Έλληνας οικονομολόγος και συμπληρώνει: “Η λύση που εφάρμοζαν μέχρι τώρα ήταν οι διαρκείς αναβολές”.

Εργασιακή εφεδρεία από Οκτώβριο – Μειώσεις μισθών και απολύσεις στο Δημόσιο

– Περικοπές από 2.500 ευρώ μικτά για όλους
– Σε εφεδρεία και οι υπάλληλοι του “στενού” δημόσιο τομέα
– Στο στόχαστρο οι “αορίστου χρόνου” απειλούνται και με απολύσεις

Περίπου 100.000 υπάλληλοι μπαίνουν στο στόχαστρο με το ερώτημα της απόλυσης. Μέχρι τώρα με βάση τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ο αριθμός όσων υπηρετούν στο δημόσιο θα έχει μειωθεί κατά 150.000 ως το 2015.

Αυτό πλέον δεν αρκεί όπως φαίνεται καθώς κάθε στόχος για μείωση των δαπανών πέφτει έξω και έτσι η τρόικα απαιτεί τώρα απολύσεις και μάλιστα άμεσα. Πρώτοι στο στόχαστρο οι υπάλληλοι που υπηρετούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Ουσιαστικά πρόκειται για όλους του υπαλλήλους που υπηρετούν σε Νομικά Πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου, σε Ανώνυμες υπηρεσίες του Δημοσίου, αλλά και στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Παράλληλα θα χάσουν ουσιαστικά τη θέση τους χιλιάδες ακόμη υπάλληλοι που θα κριθούν “υπεράριθμοι” στις υπηρεσίες τους. Η αρχή θα γίνει από τους οργανισμούς που κλείνουν ή συγχωνεύονται, όμως δεν θα περιοριστεί σε αυτούς τους περίπου 7.000 εργαζόμενους.

Η εφεδρεία θα επεκταθεί σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, θα αγκίξει διλαδή ακόμη και το στενό δημόσιο τομέα.

Το ενιαίο μισθολόγιο που ήταν να ψηφιστεί αρχικά τον Ιούλιο και μετατέθηκε για τον Αύγουστο, δεν παίρνει άλλη αναβολή καθώς κατ’ επιταγή της τρόικας θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στις 3 Οκτώβρη.

Έτσι μέσα σε ετούτο το μήνα η κυβέρνηση θα προωθήσει ακόμη πιο σκληρές περικοπές. Στόχος πλέον δεν είναι οι μειώσεις στα υψηλότερα κλιμάκια αλλά η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου. Κατά τον κύριο Ρέππα οι περικοπές θα έρθουν από το ποσό των 2.500 ευρώ και πάνω, ενώ οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο Δημόσιο θα εισέρχονται με μισθούς ανάλογους του ιδιωτικού τομέα.

Το μέτρο των μειώσεων (από 2.500 ευρώ και πάνω) αφορά σε περίπου 130.000 ενώ το μέτρο για τις αποδοχές όσων τώρα μπαίνουν στο δημόσιο θα αφορά όλους.

Πηγή: newsit