Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Η αντίσταση δεν είναι μάταιη: Δικαστική δικαίωση για το “όχι” στην ατομική σύμβαση

Comments Off on Η αντίσταση δεν είναι μάταιη: Δικαστική δικαίωση για το “όχι” στην ατομική σύμβαση

Φρένο στους αποθρασυμένους εργοδότες βάζει απόφαση δικαστηρίου, δικαιώνοντας και επιδικάζοντας αποζημίωση σε εργαζόμενο που απολύθηκε επειδή δεν υπέγραψε ατομική σύμβαση. 
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών δικαιώνει εργαζόμενο τεχνικό που σεβάστηκε τη συλλογική σύμβαση εργασίας αρνούμενος να υπογράψει ατομική και καλεί την εργοδοσία του ρ/σ Alpha 9.89 να τον επαναπροσλάβει. Το δικαστήριο «αναγνωρίζει την υποχρέωση της εναγομένης» (ραδιοσταθμός Alpha 98,9) «να απασχολεί τον ενάγοντα» (τεχνικός μέλος της ΕΤΕΡ) «στην θέση που κατείχε και με τις αποδοχές που λάμβανε».
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την πρώτη δικαστική απόφαση όσον αφορά τους απολυθέντες για τον ίδιο λόγο από τον Alpha, η οποία ανοίγει το δρόμο σε άλλες 10 εκκρεμείς αγωγές απολυμένων από τον ραδιοσταθμό. (Μπορείτε να δείτε εδώ ολόκληρη την απόφαση του δικαστηρίου)  Ίδιου τύπου αγωγές έχουν κατατεθεί και εκκρεμεί η εκδίκασή τους και από τους απολυμένους τεχνικούς του ραδιοσταθμού SENTRA.

Σημειώνεται ότι η ΕΤΕΡ (Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας) από τον Σεπτέμβριο που πραγματοποιήθηκε η πρώτη απόλυση στον Alpha μέχρι και τον Ιανουάριο προχώρησε σε συνεχόμενες απεργίες, επισημαίνοντας τον παράνομο χαρακτήρα των απολύσεων. Ωστόσο, η εργοδοσία ήταν αδιάλλακτη, φτάνοντας στο σημείο μέχρι και να καλέσει την αστυνομία σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των εργαζομένων έξω από τις εγκαταστάσεις του σταθμού. Η ΕΤΕΡ προσέφυγε τέσσερις φορές στα δικαστήρια, με αποτέλεσμα και τις τέσσερις φορές να δικαιωθεί.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΕΤΕΡ που σχολιάζει την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών: 

Με δικαστική απόφαση επιστρέφει στην εργασία του ο πρώτος απολυθείς τεχνικός που δεν υπέγραψε ατομική σύμβαση

Με την απόφαση 1085/2013 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών δικαιώνεται ο πρώτος συνάδελφός μας τεχνικός, που απελύθη από την διοίκηση του ραδιοσταθμού Alpha 98,9 επειδή δεν υπέγραψε ατομική σύμβαση με όρους δυσμενέστερους της ΣΣΕ μας.

Συγκεκριμένα με την απόφαση το δικαστήριο «δέχεται» «την αγωγή» του τεχνικού και «αναγνωρίζει την υποχρέωση της εναγομένης» (ραδιοσταθμός Alpha 98,9) «να απασχολεί τον ενάγοντα» (τεχνικός μέλος της ΕΤΕΡ) «στην θέση που κατείχε και με τις αποδοχές που λάμβανε.

Υποχρεώνει την εναγόμενη» (ραδιοσταθμός Alpha 98,9) «να καταβάλει στον ενάγοντα» (τεχνικός μέλος της ΕΤΕΡ) «το ποσό των δέκα τεσσάρων χιλιάδων εννιακοσίων εβδομήντα δύο ευρώ και είκοσι έξι λεπτών (14972,26), με το νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής μέχρι την εξόφληση.

Κηρύσσει την παρούσα, ως προς την καταψηφιστική της διάταξη, προσωρινά εκτελεστή.

Καταδικάζει την εναγομένη στα δικαστικά έξοδα του ενάγοντος, τα οποία ορίζει στο ποσό των τετρακοσίων (400) ευρώ.»

Καλούμε τους εργοδότες να σταματήσουν κάθε προσπάθεια εκβίασης των εργαζομένων, επί ποινή απολύσεως, για υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας με όρους κατώτερους αυτών των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους που αντιστέκονται υπερασπιζόμενοι τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον Δημήτρη Περπατάρη, τον Γιάννη Σκορδιαλό και τον Νίκο Καραχάλιο που χειρίστηκαν ως νομικοί την υπόθεση του συναδέλφου μας.

Ευχαριστούμε την Πρόεδρο του ΕΚΑ κα Στάβυ Σαλουφάκου, τον Πρόεδρο της ΠΟΣΠΕΡΤ κο Παναγιώτη Καλφαγιάννη, τον Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ κο Δημήτρη Τρίμη και τον Πρόεδρο της ΕΠΗΕΑ κο Μάρκο Γκανά για την συνεχή στήριξη και συνεργασία τους, καθώς και τον δικηγόρο του ΕΚΑ κο Γιώργο Μελισσάρη και την δικηγόρο της ΕΣΗΕΑ κα Εβίτα Διβάρη για την πολύτιμη βοήθειά τους (τέσσερεις καταδικαστικές αποφάσεις σε απεργιακές δίκες για την διοίκηση του ραδιοσταθμού Alpha 98,9).
left.gr