Ημερίδα για το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο των Δημοσίων Υπαλλήλων
Η Δημοκρατική Συνεργασία παραβρέθηκε δια του εκπροσώπου της Παναγιώτη Τσιντώνη στην Ημερίδα που διοργανώθηκε από την ΠΟΕ-ΥΠΠΟ για το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων και σας ενημερώνει για τις νέες διατάξεις, έτσι όπως αυτές αναλύθηκαν από τη νομικό Τσίπρα Μαγδαληνή.
Από τις 19.12.2012 ετέθη και επισήμως σε ισχύ το νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων μετά τη δημοσίευση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Με το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο καταργείται το τεκμήριο της αθωότητας. Ειδικότερα, για την απομάκρυνση των δημοσίων υπαλλήλων είναι πλέον αρκετή η παραπομπή τους στο πειθαρχικό συμβούλιο, στάδιο της πειθαρχικής διαδικασίας στο οποίο εξακολουθούν να είναι αθώοι (τεκμήριο αθωότητας).
Με το νέο νομικό πλαίσιο θεσπίζεται το «Ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου» και η αυτοδίκαιη αποπομπή του υπαλλήλου από την εργασία του μέχρις ότου εξεταστεί η υπόθεση και αποφανθεί το αρμόδιο όργανο για τις κατηγορίες. Είναι η πρώτη φορά που το τεκμήριο της αθωότητας αντικαθίσταται από το τεκμήριο της ενοχής.
ΤΣΙΠΡΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ:
- Στην Ελλάδα το ποσοστό του εργατικού δυναμικού που απασχολείται στο Δημόσιο είναι μικρό σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι το 12,4% ενώ στη Σουηδία το 34%.
- Οι μισθοί στην Ελλάδα είναι μειωμένοι κατά το 1/3 σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
- Ο Ν. 4024 υπήρξε η οικονομική και θεσμική καταστροφή των εργασιακών δικαιωμάτων των Δημοσίων Υπαλλήλων
- Η κινητικότητα των Δημοσίων Υπαλλήλων περιλαμβάνει την Διαθεσιμότητα μέσω της εθελοντικής ή υποχρεωτικής μετάταξης και της επανακατάρτισης και οδηγεί στην απόλυση, επειδή το Σύνταγμα λέει ότι αφού καταργηθεί 1 θέση ο υπάλληλος μπορεί να απολυθεί και επειδή η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί στη μείωση του προσωπικού και στον περιορισμό των προσλήψεων – αποχωρήσεων με τη σχέση 1 προς 5 αντίστοιχα. Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε απολύσεις.
- Η συμφωνία μειώσεων-απολύσεων με την Τρόικα είναι για το 2012: 2.000, ενώ για το 2013: 25.000, χωρίς να μετράνε σε αυτά τα νούμερα οι συνταξιοδοτήσεις
- Σε πρώτη φάση στοχοποιήθηκαν οι Αορίστου Χρόνου υπάλληλοι.
- Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσαν να μεταταχθούν χωρίς να μπούν σε διαθεσιμότητα.
- Ο νόμος όταν δημοσιεύθηκε περιείχε άλλα πράγματα και αλλιώς ψηφίστηκε. Είχαν έτοιμα τα προεδρικά διατάγματα. Πράξεις νομοθετικού περιεχομένου γίνονται συνήθως με κατάργηση της Βουλής. Τι είναι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου: Σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ.1του Συντάγματος: “Σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσες και απρόβλεπτης ανάγκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί, ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Οι πράξεις αυτές υποβάλλονται στη Βουλή για κύρωση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 72 παρ. 1, μέσα σε 40 ημέρες από την έκδοσή τους ή μέσα σε 40 ημέρες από τη σύγκληση της Βουλής σε σύνοδο. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι μια άμεση εξουσιοδότηση που παρέχεται στη Διοίκηση. Η εξουσιοδότηση είναι ευρεία, χωρίς (κατ’ αρχήν) περιορισμό ως προς το αντικείμενό της. Ο νόμος 4024 είναι αντισυνταγματικός.
ΝΕΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ
v Παραβιάζεται το τεκμήριο της αθωότητας και των νόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Δικαίου.
v Όσοι κατηγορούνται αμετάκλητα για πλημμέλημα ή κακούργημα οδηγούνται σε διαθεσιμότητα
v Ανάξια συμπεριφορά εντός και εκτός Υπηρεσίας, προσωρινή κράτηση, σύλληψη για αυτόφωρο, καταδίκη, οδηγεί σε Αυτοδίκαιη Αργία και παίρνουν το 1/3 του βασικού μισθού
v Θα γίνει προσπάθεια από τη ΑΔΕΔΥ να τροποποιηθεί αυτή η διάταξη και να απαλλαχθούν όσοι έχουν διωχθεί στην υπηρεσία τους
v Αναμορφώνονται τα πειθαρχικά συμβούλια, τα οποία είναι πλέον όργανα διαφορετικά από τα υπηρεσιακά συμβούλια και έχουν ως αποκλειστική αρμοδιότητα την εξέταση των πειθαρχικών υποθέσεων. Αλλάζει ταυτόχρονα και η σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων αποκλείοντας τη συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων.
v Στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό θα κρίνουν οι Νομικοί Σύμβουλοι του κράτους (κρατικοί υπάλληλοι) τις αποφάσεις του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού στο οποίο προΐσταται δικαστικός.
v Τα Πειθαρχικά δεν έχουν ακόμη στελεχωθεί, δεν έχουν καθοριστεί οι αμοιβές κλπ.
v Δυνητική Αργία: είναι μια ομπρέλα που πιάνει τα πάντα. Άσκηση πειθαρχικής δίωξης για οτιδήποτε. Άτακτη διαχείριση. Η προϊσταμένη αρχή κρίνει την προσωρινή αναστολή άσκησης καθηκόντων. Ο υπάλληλος μπαίνει σε αργία μέχρι να αποφασίσει το αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο.
ΓΕΝΙΚΑ-ΚΛΕΙΣΙΜΟ
- Χρειάζεται επιτάχυνση της διαδικασίας που αφορά στα Πειθαρχικά παραπτώματα
- Το μεγαλύτερο κομμάτι του Δημοσίου τομέα είναι υγιές, όμως τα πράγματα είναι άσχημα
- Έως τώρα, για το 2012, τη Γλύτωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού από τις απολύσεις. Όχι όμως και στο μέλλον. Θα υπάρξει επόμενος γύρος.
- Η παράβαση καθήκοντος και η συκοφαντική δυσφήμηση δεν είναι μέσα στα αδικήματα που οδηγούν σε Αργία.
- Η επίπληξη και τιμωρία από τη προϊσταμένη αρχή μπορεί να οδηγήσει σε διαθεσιμότητα: η διάταξη αυτή δεν πέρασε τώρα, αλλά αναμένεται σε έναν επόμενο γύρο
- Για μήνυση εν ώρα υπηρεσίας από ιδιώτη κρίνει η υπηρεσία
- Στην άρνηση καθήκοντος: ισχύει ότι λέει ο Δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας, δηλαδή, ο υπάλληλος εκτελεί την εντολή του προϊσταμένου (ακόμη και αν διαφωνεί) και κάνει έγγραφη αναφορά για τη διαφωνία του.
- Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου προσβλήθηκε νομικά από την ΑΔΕΔΥ
ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ:
Αυτοδίκαιη Αργία και αναστολή της Αυτοδίκαιης Αργίας
Δυνητική Αργία – Αναστολή εκτέλεσης καθηκόντων – Συνέπειες