Ζυμώσεις για νέο Μνημόνιο
Ο Β. Σόιμπλε έκλεισε την πόρτα σε ένα νέο «κούρεμα», την άνοιξε όμως σε ένα νέο δάνειο
Του Μάριου Χριστοδούλου
Στρωμένος… με γερμανικά εύσημα είναι ο δρόμος προς το νέο Μνημόνιο, με την Ελλάδα να προχωρεί ακάθεκτη σε ένα νέο δάνειο από την τρόικα.
Οι «ζυμώσεις» έχουν ήδη ξεκινήσει και, όπως επιβεβαίωσε χθες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας, οι αποφάσεις για τα πρόσθετα μέτρα που θα συνοδεύουν το νέο πρόγραμμα θα ληφθούν μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2014.
Εκτιμάται ότι μέχρι τότε θα έχει μπει και επίσημα στο «τραπέζι» το θέμα τής περαιτέρω μείωσης του ελληνικού χρέους, για το οποίο ο… άτυπος υπουργός Οικονομικών της Ευρώπης απέρριψε κατηγορηματικά ένα νέο «κούρεμα» στα πρότυπα του PSI+.
Αυτό, άλλωστε, ήταν και το σημείο διαφωνίας με το ΔΝΤ, που τασσόταν υπέρ ενός τέτοιου ενδεχομένου, προκειμένου το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο. Η διαμάχη ανάμεσα σε Βερολίνο και Ουάσινγκτον παραμένει και, σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, το πρόβλημα με το ΔΝΤ θα πρέπει να επιλυθεί το επόμενο διάστημα.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έκοψε «μαχαίρι» την κουβέντα για το «κούρεμα», συστήνοντας μάλιστα στην Αθήνα να μη δίνει «τροφή» σε αυτές τις συζητήσεις, διότι «δεν είναι προς όφελός της».
Ο κατηγορηματικός τόνος, τον οποίο χρησιμοποίησε ο κ. Σόιμπλε, είναι ενδεικτικός του προεκλογικού κλίματος εντός του οποίου κινείται η Γερμανία, αφού μια τέτοια αναφορά θα ήταν το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε να ακούσει το σώμα των Χριστιανοδημοκρατών ψηφοφόρων της Ανγκελα Μέρκελ.
Ανάλογο μήνυμα έστειλε και το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Γεργκ Ασμουσεν, ο οποίος τόνισε ότι «οι επαναλαμβανόμενες συζητήσεις για κούρεμα δεν βοηθούν, καθώς παρεκκλίνουν από το ζητούμενο, το οποίο είναι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων».
Μπορεί, βέβαια, ο κ. Σόιμπλε να έκλεισε την πόρτα σε ένα νέο «κούρεμα», την άνοιξε όμως σε μια νέα βοήθεια. Σε ένα νέο δάνειο, δηλαδή, που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της επόμενης διετίας και οι οποίες, σύμφωνα με το ΔΝΤ, φθάνουν τα 11,1 δισ. ευρώ.
Οι αποφάσεις για το νέο δάνειο, που θα συνοδεύεται και από νέα δεινά για τους Ελληνες, θα ληφθούν προς το τέλος του 2014, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της για πρωτογενές πλεόνασμα 0,6% το 2013.
Για την ώρα, ο προϋπολογισμός στο φετινό εξάμηνο παρουσιάζει πρωτογενές έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ, εξαιτίας της «φοροκόπωσης» που παρουσιάζουν τα έσοδα.
«Το συζητάμε αλλά…»
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αποζημίωση του κατοχικού δανείου, αποκλείοντας όμως να δοθούν γερμανικές αποζημιώσεις, διαχωρίζοντας έτσι τα δύο θέματα.
Συγκεκριμένα, ενώ αναγνώρισε «την ευθύνη για τη μεγαλύτερη κρίση στην ευρωπαϊκή Ιστορία με τη δικτατορία των ναζί του Χίτλερ», έσπευσε να προσθέσει ότι «πρέπει να δούμε τι ακριβώς έγινε στην Ελλάδα. Αλλά αυτό είναι τελείως διαφορετικό από το θέμα των επανορθώσεων, που έχει ρυθμιστεί με τη Συνθήκη του Λονδίνου. Με αυτό συμφώνησε και η Ελλάδα μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου».
Απαξιωτική στάση κράτησε ο κ. Σόιμπλε για τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ο οποίος, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι… άκουσε ότι κάποιος της αντιπολίτευσης έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
……………………………………………………………………………………………………………………………..
«Προίκα» 100 εκατ. για Επενδυτικό Ταμείο
Στο τέλος του χρόνου το πολυδιαφημισμένο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, με έδρα το Λουξεμβούργο και γερμανική υποστήριξη, θα αποτελεί πραγματικότητα. Θα χρειαστούν ωστόσο αρκετοί μήνες για αποδειχθεί αν και κατά πόσο θα επιτελέσει τον σκοπό του, που είναι η παροχή ρευστότητας σε κλάδους και επιχειρήσεις που είναι κρίσιμοι για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας. Το Ταμείο θα χρηματοδοτεί περιφερειακά έργα υποδομής και επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της καινοτομίας.
Χθες υπεγράφη το μνημόνιο συναντίληψης (ΜοU) μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, και Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, και του Γερμανού ομολόγου τους Β. Σόιμπλε.
Αναφορικά με τη χρηματοδότηση του Ταμείου, το ελληνικό Δημόσιο θα συνεισφέρει 350 εκατ. ευρώ (200 εκατ από το ΕΣΠΑ και 150 εκατ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), η γερμανική KfW, εκτός από τεχνογνωσία, θα επενδύσει -σύμφωνα με πληροφορίες- έως 100 εκατ. ευρώ στο Ταμείο, ενώ αναζητούνται κεφάλαια από εγχώριους και διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμού και ιδιώτες επενδυτές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι με 50 εκατ. ευρώ θα συνεισφέρει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Σε ό,τι αφορά τη διοίκηση του Ταμείου, επικεφαλής θα αναλάβει κατά πάσα πιθανότητα Ελληνας, καθώς θεωρείται απαραίτητη η γνώση της ελληνικής πραγματικότητας, ενώ στο διοικητικό συμβούλιο θα μετέχουν οι χρηματοδότες.