Επτακομματική βουλή και αποχή στα ύψη «βλέπει» δημοσκόπηση της Public Issue
Στη χειρότερη θέση των τελευταίων 34 ετών βρίσκεται η δημοτικότητα του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue για λογαριασμό της “Καθημερινής”, με το 1/4 των Ελλήνων να διαμαρτύρεται ανοιχτά και συλλογικά και το κόμμα της Ν.Δ να προηγείται με 31%, έναντι 27% του ΠΑΣΟΚ.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που καταγράφει την εκτίμηση της επιρροής των πολιτικών κομμάτων και όχι την πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 31%, έναντι 27% του ΠΑΣΟΚ,το οποίο επιστρέφει στα επίπεδα των εκλογών του 1977 (25,3%), ακολουθεί το ΚΚΕ με 11%, ο ΛΑΟΣ με 8%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 6,5%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,5%, η Δημοκρατική Αριστερά με 3% , η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,5%, ενώ η αποχή φτάνει το 38%.
Σύμφωνα με την έρευνα “Βαρόμετρο”, για τον μήνα Μάιο, ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν βλέπει το ΠΑΣΟΚ να εξαντλεί την τετραετία και εμφανίζεται σαν το αντιδημοφιλέστερο κόμμα στην ελληνική βουλή, με την δημοτικότητα του να έχει πέσει κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες στο 21%.
Με την κομματική του συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ περιορισμένη στο 37% και την εικόνα του πρωθυπουργού να πέφτει 8 μονάδες στο 26%, η ΝΔ έχει για πρώτη φορά προβάδισμα 4%, με 31% ποσοστό όμως που ακόμα και αν εκφραστεί σε ενδεχόμενη εκλογική νίκη δεν εξασφαλίζει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.
Την ίδια στιγμή ο δείκτης ικανοποίησης από την κυβέρνηση έπεσε κατά 4 μονάδες στο πρωτοφανές χαμηλό του 8% και μόνο το 12% του εκλογικού σώματος αξιολογεί θετικά την ικανότητα του.
Πιο ειδικά το 74% των συμμετεχόντων εκτιμά πως ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΝΔ θα μπορούσαν να κυβερνήσουν σωστά τη χώρα, ενώ το 59% εκτιμά πως στην παρούσα φάση δεν χρειάζονται πρόωρες εκλογές.
Χαρακτηριστικό πάντως είναι το γεγονός ότι το 82% των πολιτών ειναι δυσαρεστημένοι από τη ζωή τους, ενώ το 87% εκτιμά πως κινούμαστε σε λάθος κατεύθυνση και το 72% να πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση θα χειροτερέψει.
Παράλληλα η κοινωνική απόρριψη του πολιτικού σκηνικού της χώρας έχει υπερδιπλασιάσει τον μήνα που μας πέρασε τους Έλληνες που συμμετείχαν σε συλλογικές διαμαρτυρίες κάθε είδους, να φτάνουν στο 25% του ενήλικου πληθυσμού, ή τα 2,2 εκατομμύρια πολίτες.
Η έρευνα διενεργήθηκε τηλεφωνικά σε δείγμα 1.204 ατόμων, κατά το διάστημα 1 με 7 Ιουνίου, με χρήση δομημένου ερωτηματ
Πηγή:Ελευθεροτυπία