Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Επιχειρείται μια αντιδραστική αναδιάρθρωση του πολιτισμού

0 σχόλια
Επιχειρείται μια αντιδραστική αναδιάρθρωση του πολιτισμού

Του Κώστα Στρατή*

Ο πολιτισμός και οι άνθρωποί του εξαιτίας του κορωνοϊού είναι αντιμέτωποι με ακόμα μία , δεύτερη στη σειρά, οικονομική κρίση που θα τους πλήξει με ιδιαίτερη ένταση και διάρκεια….

Ο πολιτισμός και οι άνθρωποί του εξαιτίας του κορωνοϊού είναι αντιμέτωποι με ακόμα μία , δεύτερη στη σειρά, οικονομική κρίση που θα τους πλήξει με ιδιαίτερη ένταση και διάρκεια. Ταυτόχρονα, επιταχύνονται λόγω του εγκλεισμού των πολιτών οι μεγάλες αλλαγές στα μέσα παραγωγής και διάδοσης του πολιτιστικού αγαθού. Μια παρόμοια κατάσταση υπήρχε τη δεκαετία του 1930 εν μέσω της Μεγάλης Ύφεσης. Τότε με το γραμμόφωνο, το ραδιόφωνο και τον κινηματογράφο. Σήμερα με τα ψηφιακά μέσα, το Διαδίκτυο και τις παγκόσμιες πλατφόρμες.

Όπως με το New Deal και τα πολιτισμικά του προγράμματα στις ΗΠΑ, έτσι και σήμερα απαιτείται μια μεγάλη δημόσια παρέμβαση για τον πολιτισμό. Αφενός για την επιβίωση των ανθρώπων του, που σημαίνει για την επιβίωση της πολιτιστικής δημιουργίας και κυρίως αυτής που δεν εντάσσεται στο mainstream, στην «κυρίαρχη τάση». Αφετέρου για μια χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη μετάβαση στη νέα εποχή, για μια μετάβαση που θα τους περιλαμβάνει όλους.

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή της θητείας της συστηματικά οπισθοχωρεί από τον ρόλο του Δημοσίου στο πολιτισμικό πεδίο, παραχωρώντας όλο και μεγαλύτερο χώρο στα μεγάλα ιδρύματα. Η ανεπαρκής παρέμβασή της για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στον πολιτισμό και στους ανθρώπους του αποτελεί μέρος της ίδιας στρατηγικής. Το κενό που αφήνει δίνει τη δυνατότητα περαιτέρω διείσδυσης στα ιδρύματα, ώστε αυτά τελικά να αποφασίσουν ποιος θα επιβιώσει, ποιος και τι θα δημιουργεί, ποιος και σε τι θα έχει πρόσβαση την επόμενη μέρα.

Όπως και ευρύτερα επιχειρείται μέσω της κρίσης η αναδιάρθρωση της οικονομίας και των εργασιακών σχέσεων -το βλέπουμε αυτό στον τρόπο που κινείται η κυβέρνηση-, έτσι και στον πολιτισμό ο κίνδυνος είναι για μια αντιδραστική αναδιάρθρωση του πολιτισμικού πεδίου. Με αυτή την έννοια, μια μεγάλη δημόσια παρέμβαση για τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του αποτελεί κορυφαίο ζήτημα πολιτισμικής δημοκρατίας. Ζήτημα ελευθερίας της καλλιτεχνικής έκφρασης, πλουραλισμού της δημιουργίας, πολιτισμικής ποικιλομορφίας. Ζήτημα ισότιμης πρόσβασης όλων στο πολιτισμικό αγαθό.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει από την πρώτη στιγμή ένα συγκεκριμένο σχέδιο πέντε αξόνων για την ουσιαστική στήριξη του πολιτισμού και όλων των ανθρώπων του.

Καλούμε την κυβέρνηση να το υιοθετήσει.

* Ο Κώστας Στρατής είναι πρώην υφυπουργός Πολιτισμού

Πηγή: η Αυγή