Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Επιμένει η τρόικα στις μεταρρυθμίσεις

Comments Off on Επιμένει η τρόικα στις μεταρρυθμίσεις
Επιμένει η τρόικα στις μεταρρυθμίσεις

Τι ζητά για να μας δώσει την δόση τον Ιούλιο

Ποια προαπαιτούμενα θέτουν οι ελεγκτές για την εκταμίευση 8,1 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Πρώτη προτεραιότητα για τους δανειστές
Στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων θα επιμείνει η τρόικα, ανεξαρτήτως της πολιτικής αστάθειας που προκάλεσαν οι πρώτες απολύσεις στο Δημόσιο, ζητώντας μάλιστα να περιληφθεί στις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων (που μπορεί να φθάσουν και τα 8,1 δισ. ευρώ) η διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, έως τα μέσα Ιουλίου.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, προαπαιτούμενες δράσεις θα καταστούν και άλλες προβλέψεις του Μνημονίου, που η τρόικα πιστεύει ότι δεν προωθούνται λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης και σκοπιμοτήτων. Τέτοιες θεωρούνται η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων για την ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και η πώληση μικρών τραπεζών που έχουν περιέλθει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν προλαβαίνει και ζητεί παράταση έως τον Σεπτέμβριο.

Οι πολιτικές εξελίξεις που έφερε η απόφαση για την ΕΡΤ και το ενδεχόμενο της προσφυγής στις κάλπες προκάλεσαν έντονη ανησυχία στις Βρυξέλλες και στην τρόικα και το μήνυμα που εστάλη στην ελληνική πλευρά ήταν ξεκάθαρο: Η καθυστέρηση που θα προκαλέσουν ενδεχόμενες εκλογές θα καταστήσει την προσαρμογή της Ελλάδας «πιο οδυνηρή», ενώ θα διακοπεί και η εκταμίευση δόσεων. Κοινοτικοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι η αλλαγή κλίματος και τα θετικά σχόλια από την Ευρώπη για την Ελλάδα όλο το προηγούμενο διάστημα οφείλονταν κυρίως στην πολιτική σταθερότητα.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου που έχουν γνώση των συζητήσεων των τελευταίων ημερών χαρακτηρίζουν πολύ θετικό το γεγονός ότι η Γερμανία αναγνώρισε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Αναφέρουν, δε, ότι οι επιπλοκές που προκάλεσε η απόφαση για την ΕΡΤ είχαν ως αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι της τρόικας να αντιληφθούν πως η εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων μπορεί να προχωρήσει μόνον εφόσον πληρούνται δύο βασικές προϋποθέσεις:

1. Οτι κινείται στο πλαίσιο της νομιμότητας. Δεν μπορούν να λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς αυτές να συμβαδίζουν με τους νόμους.

2. Οτι θα πρέπει να υπάρχει η πολιτική συναίνεση όλων των πλευρών που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση. Οποιαδήποτε απόφαση δεν έχει την έγκριση και των τριών πολιτικών χώρων που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν θα είναι βιώσιμη, ακόμη κι αν ληφθεί.

Πάντως, η τρόικα δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μείζονες συμβιβασμούς, κυρίως σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Για τα δημοσιονομικά, σχετικά με το κενό του 2013 θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστεί, αλλά δεν θεωρείται πολύ μεγάλο, ενώ αυτό της τριετίας 2014 – 2016 θα εξετασθεί τον Σεπτέμβριο, μετά τις γερμανικές εκλογές. Η τρόικα δεν προτίθεται να κάνει μεγάλες εκπτώσεις σε ό,τι αφορά τις μείζονες μεταρρυθμίσεις σε μια περίοδο κατά την οποία έχει τρωθεί το κύρος της, εξαιτίας των γνωστών εκθέσεων του ΔΝΤ.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να προσδιορίσει τι κατά τη γνώμη της είναι εφικτό να γίνει έως το τέλος Ιουλίου πριν από την εκταμίευση των επόμενων δόσεων.

Η ίδια η τρόικα όμως έχει μεταξύ άλλων ζητήσει να είναι προαπαιτούμενα:

1. Η διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων. Ούτως ή άλλως, η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να παρουσιάσει λίστα ονομάτων έως το τέλος Ιουνίου. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει ελάχιστα. Να σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει θέσει σε διαθεσιμότητα άλλους 12.500 δημοσίους υπαλλήλους.

2. Η άμεση ενσωμάτωση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Ο νόμος έχει ψηφιστεί, αλλά δεν έχουν εκδοθεί οι αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις, ενώ από ελληνικής πλευράς έχουν γίνει απόπειρες να αλλάξει η σχετική πρόβλεψη του Μνημονίου. Η τρόικα θεωρεί ότι κάποιοι δεν θέλουν να ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως η Γ.Γ. Εσόδων και να «προικιστεί» με τα εργαλεία που απαιτούνται για αποτελεσματικούς ελέγχους.

3. Προαπαιτούμενο θα είναι, επίσης, η πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έως τις 15 Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, η τρόικα εκτιμά ότι το κενό δεν υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ φέτος, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα εισπραχθούν τα έσοδα που έχουν προβλεφθεί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η «τρύπα» που έχει δημιουργηθεί από τον ΕΟΠΥΥ. Από το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα. Για το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, η θέση της τρόικας παραμένει ότι δεν υπάρχουν σε αυτή τη φάση δημοσιονομικά περιθώρια, αλλά ακόμη και να υπήρχαν, η μείωση του ΦΠΑ θα ήταν αντιπαραγωγικός τρόπος για να χρησιμοποιηθούν.

Ενα άλλο «αγκάθι» είναι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Αυτή τη στιγμή εξετάζεται το κατά πόσον η διαφαινόμενη αποτυχία στην είσπραξη 2,6 δισ. ευρώ φέτος αποδίδεται σε κακό σχεδιασμό και εκτέλεση από την ελληνική πλευρά ή σε εξωγενείς παράγοντες (γεωπολιτικά και διπλωματικά «παιχνίδια»). Η εισήγηση των στελεχών της τρόικας που βρίσκονται στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ είναι πως για την αστοχία δεν ευθύνεται η ελληνική πλευρά. Στο πλαίσιο αυτό, ο στόχος δεν θα αλλάξει. Θα αναζητηθεί τρόπος κάλυψής του μέσω αναθεώρησης του προγράμματος, με το να υλοποιηθούν νωρίτερα αποκρατικοποιήσεις που είχαν προγραμματιστεί για αργότερα.