Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Ενημέρωση για τον οργανισμό από την ΠΟΕ-ΥΠΠΟ

Comments Off on Ενημέρωση για τον οργανισμό από την ΠΟΕ-ΥΠΠΟ
Ενημέρωση για τον οργανισμό από την ΠΟΕ-ΥΠΠΟ

Αθήνα 19/2/2013

Συνάδελφοι,

Την Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου  πραγματοποιήθηκε Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας με κεντρικό θέμα το σχέδιο του Οργανισμού του Υπουργείου. Η Δημοκρατική Συνεργασία παραβρέθηκε και σας ενημερώνει για τα κύρια σημεία της συζήτησης.

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Από τις 15.9.12 η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ σε γενικό Συμβούλιο έθεσε έγκαιρα τους βασικούς άξονες-στόχους της για τον Οργανισμό.

Η πρόταση του Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τον Οργανισμό δηλώνει τη συνολική απαξίωση του Πολιτισμού, περικόπτει τις οργανικές δομές κατά 65%, υποβαθμίζει μέχρι εξαφάνισης το ΥΠΠΟ, εάν δεν υπάρχει η οικονομική διαχείριση όλα θα μένουν στο «μεταξύ μας» και σε επίπεδο μελέτης, αφού όποιος έχει το χρήμα θα προχωρά και στην έγκριση, στο διοικητικό ούτε μια απόσπαση δεν θα γίνεται σε επίπεδο ΥΠΠΟ, η απλή διεκπεραίωση θέλει τουλάχιστον 3 μήνες, δεν υπάρχουν οι περιφερειακές υπηρεσίες.

Η άποψη της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ για το σχέδιο είναι να γυρίσει πίσω χωρίς να ασχοληθεί κανείς μαζί του. Ο Τζαβάρας είπε ότι δεν θα ασχοληθεί και ότι το Οργανόγραμμα του ΥΠΠΟ θα γίνει μόνο για το ΥΠΠΟ και με τη σύμπλευση των εργαζομένων. Το ίδιο είπε και ο ΥΠ. Παιδείας στο Μανιτάκη. Σε συνάντηση με το Σαμαρά συζητήθηκε για πρώτη φορά η αυτονόμηση του ΥΠΠΟ. Υπάρχουν προτάσεις των Γενικών Δ/ντών για τον Οργανισμό προς το Τζαβάρα. Η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ περιμένει το τελικό σχέδιο του Οργανισμού να δοθεί από την Πολιτική Ηγεσία στους εργαζόμενους για διαβούλευση.

Η θέση της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ για τον Οργανισμό βασίζεται σε 3 άξονες:

  1. Όχι απολύσεις. Κατ’ εξαίρεση εδώ και 3 χρόνια έχουμε υποδεχθεί μεταταγέντες από άλλους κλάδους. Δεν κάνουμε πίσω σ’ αυτό. Υπάρχουν τεράστια κενά και ζητά το ΥΠΠΟ κάλυψη θέσεων
  2. Να μην χαθεί μέρος του έργου και των αρμοδιοτήτων του ΥΠΠΟ γιατί αν γίνει αυτό υπάρχει κίνδυνος απολύσεων. Η διαφορά με τα άλλα Υπουργεία είναι ότι το ΥΠΠΟ εκτελεί έργο σε όλη την επικράτεια. Αποδεικνύεται από τα έργα του ΕΣΠΑ που εκτελούνται ή είναι σε ωρίμανση και τα οποία συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη.
  3. Αυτονόμηση του ΥΠΠΟ. Η συγχώνευση με το παιδείας δεν έχει αποφέρει τίποτα εδώ και 6 μήνες.

Ξεκίνησαν συναντήσεις μεταξύ της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ και των πολιτικών κομμάτων. Ήδη έγινε συνάντηση με τον Κουβέλη ο οποίος είπε ότι στη συνάντηση των αρχηγών σήμερα θα βάλει το θέμα της αυτονόμησης του ΥΠΠΟ και έχει αποδεχθεί τους άξονες της Ομοσπονδίας. Αύριο συνάντηση με Παπαρήγα και θα ακολουθήσουν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αύριο όλοι στην Απεργία με προσυγκέντρωση στις 10: 30 στο ΥΠΠΟ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Οργανισμός ενος Υπουργείου είναι ένας ολοκληρωμένος νόμος με δομές, καθήκοντα, προσωπικό. Η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ έχει κάνει μια μελέτη για την κατανομή του προσωπικού ανά ειδικότητες και ανά Νομό. Στο ΥΠΠΟ σήμερα υπηρετούν 6500 εργαζόμενοι από 10000 τ0 2003.

ΤΩΡΑ

4 γεν. Δ/σεις

ΣΧΕΔΙΟ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ

4 γεν. Δ/σεις

ΤΩΡΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

3 γεν. Δ/σεις

22 Δ/σεις

9 Δ/σεις

100 Οργανικές Μονάδες

63 Οργανικές Μονάδες

678-680 τμήματα

480 τμήματα

63 τμήματα

Άρα έχουμε μείωση της τάξεως του 60%  και παράλληλα αριθμητική και ποιοτική συρρίκνωση-υποβάθμιση. Σαφώς και είναι χειρότερη πρόταση από του Γερουλάνου. Να μη χαθούν αρμοδιότητες για τον Πολιτισμό γιατί αυτό συνεπάγεται απολύσεις για το προσωπικό. Οι συγχωνεύσεις να γίνουν με κριτήρια χωρίς κατάργηση αρμοδιοτήτων. Το ΥΠΠΟ πριν το μνημόνιο 3 ήταν χώρος υποδοχής προσωπικού καθώς πάντα υπάρχουν ανάγκες σε προσωπικό, ειδικά με τη μείωση των συμβασιούχων, τη μείωση των υπαλλήλων του από 10000 σε 6500. Σημαντικό επιχείρημα σε αυτό είναι η εξαίρεση των ΔΕ  για το 2012 και το εξειδικευμένο προσωπικό που πρέπει να παραμείνει για τα έργα ΕΣΠΑ. Ο χαρακτήρας του Πολιτισμού πρέπει να παραμείνει Δημόσιος.

ΤΣΙΝΤΩΝΗΣ: Να πάμε σε κινητοποιήσεις  ενωμένοι όλοι οι κλάδοι, όλες οι Ομοσπονδίες  με συντονισμό των Ομοσπονδιών σε όλο το Δημόσιο τομέα διαφορετικά οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην ήττα. Όλοι οι κλάδοι να αγωνιστούμε ενωμένοι να ενοποιηθεί η συνείδηση των εργαζομένων σε κοινά αιτήματα, με ευθύνη όλων και της Ομοσπονδίας,  όχι το κάθε πρωτοβάθμιο σωματείο μόνο του, όχι ατομική διάσωση που ισοδυναμεί με το δεν κάνω τίποτα. Ναι στις κινητοποιήσεις και μάλιστα σκληρές από ΄δω και πέρα. Συμμετοχή στην αυριανή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ και ανοικτές ημερομηνίες απεργιών ανάλογα με τις εξελίξεις.

Τελικά αποφασίστηκε:

Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 20 Φεβρουαρίου

Αναμονή της κατάθεσης από την Πολιτική ηγεσία του Προσχεδίου και ανάλογα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων