Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Εκατοντάδες χιλιάδες βροντερά «όχι» στην κοινωνική εξαθλίωση

Comments Off on Εκατοντάδες χιλιάδες βροντερά «όχι» στην κοινωνική εξαθλίωση
Εκατοντάδες χιλιάδες βροντερά «όχι» στην κοινωνική εξαθλίωση

Ξεχείλισαν το Σύνταγμα και οι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας από τη μεγαλύτερη απεργιακή συγκέντρωση

Επίθεση των ΜΑΤ με δακρυγόνα, πετροπόλεμος, φωτιές, αλλά μεγάλος όγκος των διαδηλωτών παραμένει στο Σύνταγμα

Τελευταία ενημέρωση: 17:08 Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011
των ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ, ΑΡΓΥΡΩΣ ΜΩΡΟΥ

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των τελευταίων ετών βρίσκεται σε εξέλιξη στο κέντρο της Αθήνας, με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να απαντούν με τη συμμετοχή τους στο κάλεσμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων και κοινωνικών φορέων. Η πλατεία Συντάγματος, όλοι οι γύρω δρόμοι ακόμα και τα πεζοδρόμια, είναι πλημμυρισμένα από κόσμο από νωρίς το μεσημέρι. Η αστυνομία επιτίθεται συνεχώς στο συγκεντρωμένο πλήθος, το οποίο όμως οπισθοχωρεί για λίγο και επανέρχεται, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και κρότου-λάμψης ενώ οι διαδηλωτές έχουν βάλει μεγάλες φωτιές στους σωρούς σκουπιδιών που βρίσκονται στους κεντρικούς δρόμους.

  Οι συγκεντρωμένοι διαδηλωτές είναι εκατοντάδες χιλιάδες, έχουν κατακλύσει σχεδόν ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας, η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για 400-000 με 500.000, ενώ θυμηδία έχουν προκαλέσει οι εκτιμήσεις της αστυνομίας οι οποίες μιλούν για 75.000-80.000 συγκεντρωμένους.

Πετροπόλεμος από τη μεριά των διαδηλωτών, πολλά χημικά από την αστυνομία, αυτή την ώρα γύρω από το Σύνταγμα, μέχρι και την αρχή της Βουκουρεστίου.

 

Μέχρι στιγμής υπάρχουν αναφορές για τρεις εισαγωγές σε νοσοκομεία, οι δύο από ξυλοδαρμό εκ των οποίων ο ένας μεταφέρθηκε στο Τζάνειο και ο άλλος στον Ευαγγελισμό ενώ το τρίτο άτομο έπαθε έμφραγμα κατά τη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης και έχει μεταφερθεί στο Γενικό νοσοκομείο Γ. Γεννηματά. Η αστυνομία δηλώνει πως υπάρχουν και 14 τραυματισμένοι αστυνομικοί.

Μετά τις 14.30, οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να απωθήσουν τον κόσμο με ευκαιρία την ολοκλήρωση της πορείας του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα. Λίγα λεπτά αργότερα δημιουργήθηκαν μικροεπεισόδια μπροστά από τα λουλουδάδικα μέχρι την οδό Σέκερη. Οι αστυνομικές δυνάμεις πέταξαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα, ενώ ομάδες συγκεντρωμένων απάντησαν με πέτρες και βόμβες μολότοφ. Ο κόσμος δεν έχει αποχωρήσει, παρόλα τα χημικά ενώ χειροκροτεί συνεχώς, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

Φωτιά έπιασε ένα φυλάκιο των αστυνομικών, έξω από τη Βουλή, η οποία έσβησε σχεδόν αμέσως.

Γύρω στη 1 το μεσημέρι, σημειώθηκε μικροένταση που ξεκίνησε φραστικά μετάξύ 2 ομάδων διαδηλωτών, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Πατησίων, η οποία έληξε λίγα λεπτά αργότερα πριν πάρει έκταση.

Σήμερα πρώτη ημέρα των κινητοποιήσεων, τα συνδικάτα της ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ ξεκίνησαν τις συγκεντρώσεις τους στις 11:00 στο Πεδίον του Άρεως και συνέχισαν με πορεία προς τη Βουλή, ενώ την ίδια ώρα ξεχωριστή συγκέντρωση και πορεία προς τη Βουλή είχε προγραμματίσει και το ΠΑΜΕ το οποίο συγκεντρώθηκε στο Σύνταγμα.

Αύριο η συγκέντρωση των απεργών θα γίνει στις 11:00 το πρωί στο Σύνταγμα.