Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Δύο σενάρια για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο

Comments Off on Δύο σενάρια για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο
Δύο σενάρια για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο

Μείωση στα «ρετιρέ» και μική αύξηση στους χαμιλόμισθους, ή «μαχαίρι» στους υψηλόμισθους και οριζόντια περικοπή σε όλους
Αθήνα

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το νέο μισθολόγιο, το οποίο σύμφωνα με εκτιμήσεις θα προκαλέσει «θύελλα» στο Δημόσιο. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει, μετά και τις πιέσεις που ασκούνται από την Τρόικα, να φέρει προς έγκριση στο υπουργικό Συμβούλιο τις διατάξεις του νέου συστήματος αμοιβών στον δημόσιο τομέα, το αργότερο ως τις 15 Ιουλίου 2011, στην περίπτωση βεβαίως που ολοκληρωθούν ομαλά οι διαδικασίες για το Μνημόνιο 2.

Ηδη, η επιτροπή που έχει συσταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπως αναφέρουν πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το «ΒΗΜΑ», μετά και από σχετικές προβολές, έχει καταλήξει σε δύο βασικά σενάρια για τις υπό διαμόρφωση αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων μετά την ενσωμάτωση ή κατάργηση των ειδικών επιδομάτων.

Το ποιο από τα δύο σενάρια θα υιοθετηθεί τελικά, εξαρτάται από την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης στην οποία, όπως όλα δείχνουν, θα προσμετρηθεί η ανάγκη κάλυψης της «μαύρης τρύπας» των εσόδων του τρέχοντος έτους και οι όροι τους οποίους θα θέσει τελικά η Τρόικα για την εκταμίευση της δόσης του δανείου.

Δέσμευση πάντως του υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση είναι ότι με το νέο μισθολόγιο δεν θα υπάρξει μείωση της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου. Στόχος της κυβέρνησης, μετά τη μείωση των υπαλλήλων που υπηρετούν στο Δημόσιο, είναι να μειωθεί από 22 δις. ευρώ στα 16 δις. ευρώ, γεγονός που κατατάσει τη χώρα μας σε μία από τις χαμηλότερες θέσεις των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΟΣΑ.

Παρά ταύτα, περίπου το 20% των υπαλλήλων, τόσο του στενού δημόσιου τομέα όσο και των ΔΕΚΟ (στόχος της κυβέρνησης είναι το νέο μισθολόγιο να ισχύσει και εκεί), που σήμερα θεωρούνται τα «ρετιρέ του Δημοσίου», θα υποστούν σημαντική μείωση στις αποδοχές τους.

Τα δύο σενάρια

Τα δύο σενάρια τα οποία έχει εκπονήσει η επιτροπή που επεξεργάζεται το νέο μισθολόγιο είναι τα εξής:

Το πρώτο προβλέπει μείωση των αποδοχών ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων, που θεωρούνται σήμερα υψηλά αμειβόμενοι, μέσω της ενσωμάτωσης ή κατάργησης των ειδικών επιδομάτων και, παράλληλα, μικρή αύξηση των αποδοχών των χαμηλά αμειβόμενων υπαλλήλων. Το σενάριο αυτό που στηρίζει, εκτός των άλλων και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης, όπως προκύπτει τουλάχιστον από σχετικές δηλώσεις του, θεωρείται και το πιο ήπιο.

Το δεύτερο σενάριο που στηρίζεται κυρίως από τους «σκληρούς» της κυβέρνησης, προβλέπει τη δραστική μείωση των αποδοχών στους υψηλά αμειβόμενους υπαλλήλους του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ με παράλληλη ωστόσο οριζόντια περικοπή, έστω και μικρή, στις αμοιβές όλων ανεξαιρέτως των υπαλλήλων του Δημοσίου.

Η θύελλα όμως, που θα προκαλέσει το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, όπως αναφέρουν πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», θα προκληθεί κυρίως μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταστήσει πράξη δύο αρχές στις αμοιβές των υπαλλήλων:

Η πρώτη αρχή, περί της ανάγκης εφαρμογής της οποίας συμφωνούν όλοι, είναι ότι οι «υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα και το ίδιο αντικείμενο εργασίας θα αμείβονται το ίδιο, ανεξάρτητα που υπηρετούν».

Η αρχή αυτή εκτιμάται ότι δεν θα επηρεάσει μόνον τους υπαλλήλους με τα υψηλά επιδόματα, όπως είναι εκείνους του υπουργείου Οικονομικών ή των ΔΕΚΟ που θα υποστούν σημαντική περικοπή στις αποδοχές τους, αλλά θα οδηγήσει και σε μεγάλες μισθολογικές ανακατατάξεις σε ολόκληρο το εύρος του δημόσιου τομέα. Κι αυτό γιατί με το ισχύον μισθολογικό χάος υπάρχουν υπάλληλοι οι οποίοι, παρότι έχουν τα ίδια προσόντα, αμείβονται διαφορετικά ακόμη και εντός του ίδιου υπουργείου.

Η δεύτερη αρχή είναι ότι το επίδομα θέσης δεν θα χορηγείται σ΄ όλα ανεξαιρέτως τα διευθυντικά στελέχη του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, όπως συμβαίνει σήμερα, χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια, αλλά με βάση την απόδοσή τους και μετά από αξιολόγησή τους. Η ρύθμιση αυτή, παρότι όπως όλα δείχνουν, θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα – δεν θα εφαρμοστεί αμέσως αλλά μετά από ένα μεταβατικό διάστημα προσαρμογής -, θα επιφέρει σοβαρές ανακατάξεις στο μισθολογικό μωσαϊκό του Δημοσίου.

Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, θεωρούν ότι αυτή η ρύθμιση θα λειτουργήσει ως σοβαρό κίνητρο για την αύξηση της απόδοσης των δημοσίων υπηρεσιών, η οποία μπορεί να καταστεί πράξη ιδιαίτερα μετά την καθιέρωση του νέου αξιοκρατικού και διαφανούς συστήματος προαγωγών των στελεχών του Δημοσίου.