Δημόσιο: πως θα γίνει η επιλογή για τη διαθεσιμότητα

Το ΑΣΕΠ θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επιλογή των υπαλλήλων που θα βγουν σε διαθεσιμότητα. Ειδική επιτροπή με προεδρεύοντα στέλεχος του ΑΣΕΠ θα καθορίσει με μοριοδότηση το πλεονάζον προσωπικό του Δημοσίου απ’ όπου θα προκύψουν οι 12.500 “έφεδροι” ως τον Ιούνιο και άλλοι τόσοι μέχρι το τέλος του έτους.
Με ευθύνη του Γ.Γ. κάθε υπουργείου θα προσδιοριστεί ο αριθμός των θέσεων ανά υπουργείο οι οποίες είτε πλεονάζουν είτε λείπουν.
Στη συνέχεια θα αναλάβει ρόλο η επιτροπή υπό τα υπηρεσιακά συμβούλια με προεδρεύοντα μέλος του ΑΣΕΠ για να αποφασίσει για την κατάργηση των οργανικών σχέσεων. Η επιλογή των υπαλλήλων θα γίνει με κριτήρια και μοριοδότηση και το προσωπικό με τα λιγότερα προσόντα θα βρεθεί σε καθεστώς εφεδρείας.
Για έναν χρόνο οι έφεδροι θα λαμβάνουν το 75% του μισθού τους και θα έχουν δικαίωμα μέσω ΑΣΕΠ να διεκδικήσουν νέα θέση στο Δημόσιο, αν δεν το επιτύχουν αυτό θα απολύονται και οι αμοιβή τους τον χρόνο της διαθεσιμότητας θα εκλαμβάνεται ως αποζημίωση για την απόλυση.
Μέσα απ΄ την ίδια διαδικασία θα προκύψουν και οι πλεονάζουσες θέσεις οργανισμών και φορέων οι οποίες θα καταργηθούν.
Το κρυφό σχέδιο για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων – Από που και πότε θα γίνουν οι απολύσεις
– Δεν αρκούν οι υπάλληλοι που υπηρετούν σε οργανισμούς και φορείς που κλείνουν
– Στο στόχαστρο τώρα οι υπάλληλοι Νομικών Προσώπων του Δημοσίου
– Ολόκληρο το χρονοδιάγραμμα των απολύσεων που παρέδωσε η Ελλάδα στην τρόικα
Στο… plan B πέρασε η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Οι οργανισμοί προς κατάργηση ή συγχώνευση δεν έχουν παρά μερικές εκατοντάδες υπαλλήλους εκ των οποίων δεν μπορούν να απολυθούν περισσότεροι από 200 ως 300 και έτσι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εξευρεθούν οι 2.000 υπάλληλοι που θα δουν την έξοδο ως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο κατ’ επιταγή της τρόικας.
Έτσι αναζητείται άλλη λύση.
Η λύση αυτή δεν είναι άλλη από τα ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ που βρίσκονται υπό την εποπτεία της κεντρικής κυβέρνησης.
Ήδη έχει ζητηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου να γίνει η χαρτογράφηση όλων των ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ που βρίσκονται στην δικαιοδοσία τους.
Στόχος είναι να εντοπιστούν τα νομικά πρόσωπα απ’ όπου μπορούν να καταργηθούν θέσεις υπαλλήλων. Κατάργηση της θέσης σημαίνει και άμεση απόλυση καθώς δεν υπάρχει συνταγματικό κόλλημα.
Από τα Νομικά Πρόσωπα φαίνεται ότι θα συμπληρωθεί ο αριθμός των πρώτων 2.000 υπαλλήλων που θα βρεθούν εκτός Δημοσίου.
Με βάση έγγραφο του Eurogroup το χρονοδιάγραμμα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήωλν έχει ως εξής:
Γ’ τρίμηνο 2013 : 2.000 υπάλληλοι
Δ’ τρίμηνο 2013: 2.000 υπάλληλοι
Α’ τρίμηνο 2014: 1.000 υπάλληλοι
Β’ τρίμηνο 2014 4.000 υπάλληλοι
Γ’ τρίμηνο 2014: 2.000 υπάλληλοι
Δ’ τρίμηνο 2014: 4.000 υπάλληλοι
Με βάση το παραπάνω χρονοδιάγραμμα θα απολυθούν συνολικά 15.000 υπάλληλοι ως το τέλος του 2014.
Παράλληλα ως τα τέλη του Ιουνίου θα πρέπει και πάλι βάσει συμφωνίας με την τρόικα να έχουν βγει σε διαθεσιμότητα 12.500 υπάλληλοι, μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη έχει εντοπιστεί ένας αριθμός 19.000 υπαλλήλων από τους οποίους θα επιλεγούν οι πρώτοι 12.500 ενώ άλλοι τόσοι υπάλληλοι θα ακολουθήσουν μέχρι τα τέλη του έτους.