Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Δελτίο Τύπου Ενιαίου συλλόγου

Comments Off on Δελτίο Τύπου Ενιαίου συλλόγου
Δελτίο Τύπου Ενιαίου συλλόγου
ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠ.ΠΟ. ΑΤΤΙΚΗΣ – ΣΤΕΡΕΑΣ & ΝΗΣΩΝ
Αθήνα, 10/10/2013

Δελτίο Τύπου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 10 Οκτωβρίου η προγραμματισμένη στάση εργασίας των εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού, που προκήρυξε ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων. Παρά τη βροχή, δεκάδες απεργοί συμμετείχαν και στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου την Ακρόπολης Αθηνών.
Σκοπός της απεργίας και της συγκέντρωσης η καταγγελία για τις 200 απολύσεις εργαζομένων (σχεδιαστών, εργατών και άλλων κλάδων εργαζομένων) από το ήδη τραγικά υποστελεχωμένο ΥΠΠΟΑ. Τα κεντρικά πανώ της συγκέντρωσης έγραφαν «ΟΧΙ στις απολύσεις» και “success sorry”, παραφράζοντας την πρωθυπουργική ρήση για την «επιτυχία» της μνημονιακής πολιτικής που εφαρμόζεται στη χώρα. Το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν «Παιδεία, Υγεία, Πολιτισμό – αυτοί θα τα πουλήσουνε για κανα δυο ευρώ!».
Στους εκατοντάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες διανεμήθηκε δίγλωσσο (ελληνικά – αγγλικά) φυλλάδιο με τον τίτλο «ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ». Μεταξύ άλλων στο κείμενο αναφέρεται:
«Δεν είμαστε υπεράριθμοι, δεν θα γίνουμε θυσία στα σχέδιά τους.
Μας ζητούν 200 απολύσεις, χωρίς κανένα σχέδιο, χωρίς καμία λογική. Απολύσεις προσωπικού που δουλεύει χρόνια στην πολιτιστική κληρονομιά, όπως οι σχεδιαστές των ανασκαφών και οι εργάτες, που αγαπάει τη δουλειά του και την κάνει όσο πιο καλά μπορεί (…)
Βοηθήστε μας να σταματήσουμε αυτό το έγκλημα!
Όταν επισκέπτεσαι έναν αρχαιολογικό χώρο, όταν πηγαίνεις σε ένα μουσείο, όταν πηγαίνεις σε μια συναυλία, έχεις ποτέ σκεφτεί πόσοι άνθρωποι έχουν δουλέψει για να μπορέσεις εσύ να απολαύσεις την επίσκεψή σου; Δεν είναι μόνο αυτοί που βλέπεις: οι φύλακες, οι ξεναγοί, οι ταξιθέτες. Είναι πολλοί περισσότεροι: Επιστήμονες που ανέσκαψαν, μελέτησαν και ερμήνευσαν. Εργατοτεχνίτες που έκαναν την ανασκαφή. Μηχανικοί που φρόντισαν την αναστήλωση. Συντηρητές που έφεραν και πάλι στη ζωή τα ευρήματα. Αυτοί που σχεδίασαν την έκθεση του Μουσείου, αυτοί που το κρατούν καθαρό, αυτοί που υποστηρίζουν διοικητικά τη λειτουργία του. Αυτοί είμαστε.
Τα μνημεία έχουν φωνή, τη δική μας!
Ένωσε τη φωνή σου με τη δική μας, για να πούμε όχι στις απολύσεις, όχι στην πολιτική που ιδιωτικοποιεί τα πάντα και παράγει μόνο φτώχεια. Χτες ήταν στην Ελλάδα, σήμερα είναι σε όλη την Ευρώπη. Πρέπει να τους σταματήσουμε.»

Οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟ θα συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις
και τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την ενημέρωση της κοινής γνώμης
και για ανατροπή αυτής της πολιτικής.