Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Βερναρδάκης: Θα μονιμοποιήσουμε τους συμβασιούχους μέσω ΑΣΕΠ (βίντεο)

0 σχόλια
Βερναρδάκης: Θα μονιμοποιήσουμε τους συμβασιούχους μέσω ΑΣΕΠ (βίντεο)

Τόσο προσωρινή όσο και μόνιμη λύση για τους συμβασιούχους καθαριότητας αλλά και παιδικών σταθμών, κοινωνικών δομών, σίτισης, φύλαξης κλπ των ΟΤΑ, προαναγγέλει μέσω του Α΄μέρους συνέντευξής του στην aftodioikisi.gr, o υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Ο κ. Βερναρδάκης, μέσω της πρόσφατης ρύθμισης του οποίου όταν ήταν αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, παρατάθηκαν έως 31.12.2017 οι συμβάσεις καθαριότητας στους ΟΤΑ, τονίζει ότι σύντομα θα λυθεί το θέμα με τους τέσσερις αιρετούς που δεν υπογράφουν τις παρατάσεις των συμβάσεων καθαριότητας αλλά και με αποφάσεις Επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι οποίες δεν εγκρίνουν τα κονδύλια για τη μισθοδοσία συμβασιούχων. «Αυτοί (σ.σ. οι αιρετοί) που δεν έχουν εφαρμόσει το νόμο είναι παρανομοι και αναγκαστικά θα ελεγχθούν. Είναι παράνομοι και για τη διαδικασία που ακολουθούν και για το πρόσχημα με το οποίο δικαιολογούνται. Δικαιολογούνται υποτίθεται με τις δηλώσεις κάποιων Επιτρόπων που από 1.1.2017 δεν έχουν τέτοια αρμοδιότητα. Η αρμοδιότητα του ΕΣ δεν είναι προληπτική και μάλιστα στις δαπάνες μισθοδοσίας. Είναι κατασταλτική και μάλιστα δειγματολειπτική και μάλιστα σε ειδικές αναθέσεις μεγάλων έργων, συμβάσεων κοκ. Επίσης στηρίζονται σε μία απόφαση του ΕΣ που αφορούσε το νόμο του 2015 και όχι τους επόμενους νόμους», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Βερναρδάκης. Παράλληλα αποκαλύπτει ότι «έχει γίνει ήδη η συνάντηση με την πρόεδρο του ΕΣ και οι συστάσεις της ηγεσίας του ΕΣ και προς αυτές τις μεμονωμένες περιπτώσεις θα είναι προς το  σεβασμό της νομιμότητας. Κεντρικά το ΕΣ κατανόησε πλήρως το πρόβλημα που υπάρχει και είμαστε σε ένα καλό δρομο για να συνεννοηθούμε. Τι επόμενες ημέρες λογικά θα έχουμε λύση και των τελευταίων εκρεμμοτήτων που έχουμε στο θέμα», προσθέτει.

Όσον αφορά την τροπολογία που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση σχετικά με τα δεδουλευμένα των συμβασιούχων, ο κ. Βερναρδάκης διευκρινίζει ότι «εάν χρειαστεί θα υπάρξει ρύθμιση. Δεν θα δουλέψει κανεις και θα μεινει απλήρωτος. Είναι παρανοϊκό να δουλεύει κάποιος εργαζόμενος και μάλιστα στο Δημοσιο χωρίς ο δήμαρχος να του έχει ανανεώσει τη σύμβαση. Προσφέρει μάυρη εργασία; Αυτό είναι παράνομο», προσθέτει.

Νομοθετική πρωτοβουλία για μονιμοποιήση συμβασιούχων

Επιπλέον, ο υπουργός Επικρατείας, επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr, προαναγγέλει ότι  «εφόσον αποτυπωθούν οι ανάγκες των δήμων για καθαριότητα, παιδικούς σταθμούς, σίτιση, φύλαξη κλπ στα οργανογράμματά των δήμων η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για να  προσληφθούν οι εργαζόμενοι αυτοί με μόνιμη σχέση εργασίας». Διαβάστε τον διάλογο:

Aftodioikisi.gr: Προτίθεστε να προχωρήσετε σε κάποιος δαγωνισμό του ΑΣΕΠ ώστε να προσληφθούν οι εργαζόμενοι αυτοί με μόνιμη σχέση εργασίας;»

-Χρ. Βερναρδάκης: Βεβαίως, κάπως έτσι θα γίνει. Ετοιμάζεται ήδη μια νομοθετική πρωτοβουλία σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών  και το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για να δούμε την καλύτερη, αξιοκρατική και διαφανή διαδικασία που, προφανώς, θα λάβει υπόψη της και τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ για να λυθεί μια και καλή το ζήτημα και να μηντο έχουμε κάθε χρόνο με παρατάσεις. Δεν μπορεί να δουλεύει κανείς με παρατάσεις. Πρέπει να έχει ο κάθε άνρθωπος έναν ορίζοντα, έναν οικογενειακό προγραμματισμό. Δεν γίνεται να συνεχίζεται αυτή η κατάταση.

-Να υποθέσω ότι σε αυτό τον διαγωνισμό θα έχουν «προτεραιότητα» οι άνθρωποι που ήδη εργάζονται;

Προφανώς. Θα ξεκινήσουμε από τογεγονός ότι την εργασία τη σημερινή που μπορει να είναι τρια, τέσσερα και πέντε χρόνια θα πρέπει να τη σεβαστούμε. Και από εκεί και πέρα πρέπει να δώσουμε και τη δυνατότητα αλλά σε ένα καθαρό πεδίο για τους ορισμένου χρόνου και σε έναν καινούργιο κόσμο που έχει τη δυνατότητα και την ανάγκη να δουλέψει, να δουλέψει. Και τα δύο θα συμβούν. Το ένα δεν είναι ανταγωνιστικό με το άλλο…Αυτός ο κατακερματισμός των εργασιακών σχέσεων στους δήμους είναι κατά τη γνώμη μου από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που έχουν συμβεί στις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα. Και μάλιστα υπό την κάλυψη του ελληνικού Δημοσίου. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί

-Εχετε μια εκτίμηση για πόσους ανθρώπους μιλάμε στους δήμους; Μια τάξη μεγέθουν για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, στη σίτιση, στους παιδικούς σταθμούς κλπ

Υπάρχουν εκτιμήσεις που ανεβάζουν τους εργαζόμενους με συμβάσεις στους δήμους σε 10.000. Μόνο στο δήμο της Αθήνας ίσως να φτάνει τα 200-300 άτομα, ενώ στη Θεσσαλονίκη ίσως και τα 500. Αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σιγουρος γιατί το τοπίο είναι θολό σκόπιμα

-Όλοι αυτοί, σύμφωνα με την δική σας οδηγια μπορούν να μπουν στα νέα οργανογράμματα των δήμων;

Βεβαίως. Και υπάρχει ένα θεμα που είναι κρισιμο. Υποκρύπτεται μια ιδεολογική και μία οικονομική διαφωνία. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Είναι τόσο δυσκολο να προβλέψει ένας δήμος πόσους οδηγούς απορριμματοφορων χρειάζεται; Και παίζουμε με τους συμβασιούχους που την πληρώνουν. Ανθρώπους που ο ίδιος ο δήμαρχος τους επέλεξε. Ο δήμαρχος Κασσάνδρας για παραδειγμα, που σήμερα αρνείται να εφαρμόσει το νόμο. Γιατί σήμερα έρχεται και λέει α΄θα το δω, έχω πρόβλημα, ένώ έχει ανάγκες λειτουργικές. Δηλαδή, αν τους διώξει θα πάψουν αν υπάρχουν οι ανάγκες; Όχι δεν παύουν. Τι υποκρύπτεται όμως εδώ; Υποκρύπτεται η πολιτική των εργολαβικών εταιρειών. Αυτό είναι το πρόβλημα. Αυτό είναι το πρόβλημα που επί της ουσίας κρύβεται πίσω από τους περίφημους αυτούς τους τρεις, τέσσερις Επιτρόπους που γνωματεύουν αρνητικά. Ένας δήμος που λειτουργεί με συμβασιούχους τι θέλει να έρθει κάποια στιγμή να σου πει. Εφόσον δεν έχω οργανικές θέσεις, άστο να το λύσω το θέμα με την ανάθεση σε εργολαβική εταιρεία. Κομμάτια ολόκληρα της αρμοδιότητας που έχει ο δήμος στην υγεία, στην κοινωνική πολιτική, στην καθαριότητα να τα δώσω σε ιδιώτες. Αυτή είναι η στρατηγική. Πίσω από το πρόσχημα ότι ένας Επίτροπος είπε δεν θα πληρώσει, κρύβεται η στρατηγική ορισμένων δημάρχων να αναθέσουν αυτές τις υπηρεσίες σε εργολαβικές συμβάσεις. Αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει.

Tη βούληση της κυβέρνησης να εφαρμοστεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που εξομοιώνει τα δικαιώματα των αορίστου χρόνου με αυτά των συμβασιούχων, στο ελληνικό Δημόσιο, εκφράζει στο Β΄μέρος της συνέντευξής του στην aftodioikisi.gr ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Χριστόφορος Βερναρδάκης: «Πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα. Κομβικό σημείο είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στο Δημόσιο, οι οποίες θα πρέπει να έχουν αναλογική εφαρμογή και στους ορισμένου χρόνου. Είναι προφανές αυτό», λέει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο κ. Βερναρδάκης τονίζει ότι με το νόμο για την κινητικότητα στην ουσία λύνεται το πρόβλημα τη διαφοροποίηση που υπήρχε στο Δημόσιο μεταξύ των μόνιμων και των περίπου 45-50.000 εργαζόμενων αορίστου χρόνου και οδηγούμαστε σε δύο σχέσεις εργασίας, των αορίστου χρόνου που καλύπτουν οργανική θέση και των συμβασιούχων που, όπως είχε τονίσει στο Α΄μέρος της συνέντευξης, στόχος είναι να μειωθούν. «Εκ των πραγμάτων (σ.σ. το πρόβλημα με τις πολλές σχέσεις εργασίας στο Δημόσιο) έχει λυθεί δια μέσου του νόμου για την κινητικότητα, καθώς ορίζει ότι κάθε Οργανισμός του Δημοσίου έχει ένα Οργανόγραμμα που αποτυπώνει τις οργανικες θέσεις. Δηλαδή, έχουμε μία οργανική θέση και έναν υπάλληλο με συγκεκριμένη σχέση εργασίας που πατάει πάνω στη θέση εργασίας. Με αυτό τον τρόπο δεν χρειάζεται να μετονομάσουμε μία σχέση εργασίας αορίστου χρόνου που ήταν 40-50.000 με το μόνιμο τακτικο προσωπικό. Αυτό το πράγμα λύνεται. Με τα νέα οργανογράμματα κάθε οργανική θέση θα έχει μία σχέση εργασίας είτε καύπτεται από τους αοριστου χρόνου είτε καλύπτεται από το παλίο μόνιμο τακτικό προσωπικό. Επομένως δεν χρειάζεται κάποια αλλαγή και δεν θα τεθεί θέμα αλλαγής του Συντάγματος στο ζήτημα αυτό», λέει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο υπουργός Επικρατείας προαναγγέλει άμεση λύση στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με την απόλυση εργαζόμενων από τους προσωρινούς πίνακες του ΑΣΕΠ, λόγω του διορισμού στη θέση τους συναδέλφων τους από τους οριστικούς πίνακες: «Θα δοθεί λύση αυτή την εβδομάδα. Καθυστέρησε για κάποιο λόγο νομοτεχνικό αλλά θα λυθεί. Θα δημιουργηθούν προσωποπαγείς θέσεις», λέει χαρακτηιστικά.

«Όσοι μιλουν για 27.000 προσλήψεις στο Δημόσιο είναι άσχετοι»

Τέλος, ο κ. Βερναρδάκης απαντά στις καταγγελίες της ΝΔ περί 27.000 προσλήψεων στο Δημόσιο το 2016 χαρακτηρίζοντας «άσχετους» όσους ισχυρίζονται κάτι τέτοιο με βάση μια δειγματολητπική έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ:  «Είναι εξοργιστικό ότι αναφέρονται σε 27.000. Αναφερόμενοι πού; Αναφερόμενοι σε μία δειγματοληπτική έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ. Όταν κάνεις μία δειγματοληπτική έρευνα και έχεις μια εκτίμηση ποσοστού έχει ένα συν-πλην. Αυτό το συν-πλην λέει ότι είναι συν 27.000 θεσεις εργασίας και θα μπορούσε να είναι και πλην. Δηλαδή έχει ένα συν και ένα πλην το ποσοστό που προκύπτει από τη δειγματοληπτική έρευνα. Εδώ μιλαμε οι άνθρωποι είναι άσχετοι. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί συζητάμε.  Αλλά το βασικότερο είναι το εξής. Υπάρχει το εργαλείο της απογραφής, ανοιχτό σε όλους τους ανθρώπους. Παρακολουθούμε από το 2013 τον αριθμό των εργαζομένων στο ελληνικό Δημόσιο. Τι λέει αυτό. Ότι από τον Οκτώβριο του 2015 στον Οκτώβριο του 2016 είχαμε μείωση 2.000 υπαλλήλων στο τακτικό προσωπικό. Λιγότεροι κατά 2.000 είναι και οι υπάλληλοι στο έκτακτο προσωπικό», τονίζει ο υπουργός Επικρατείας.

Παράλληλα ο κ. Βερναρδάκης υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχώρησε σε προσλήψεις  γιατί «όταν ένα Δημόσιο έχει χάσει γύρω στις 400.000 ανθρώπους από το 2010 όλες οι δομές του είναι υποστελεχωμένες. Τι είπε ο Μητσοτάκης όταν πήγε στον Ευαγγελισμό; Ότι οι άνθρωποι δουλεύουν ηρωϊκά. Επομένως; Υπάρχει κανείς Έλληνας η Ελληνίδα που λέει ότι δεν πρέπει να κάνεις προσλήψεις στην Υγεία; Αυτός που το πιστεύει να σηκωθεί να το πει ευθεως. Και για ποιο λόγο το πιστευει αυτό το πράγμα. Μήπως το πιστέυει γιατί εξυπηρετεί συμφέροντα ιδιωτικής υγείας; Είναι δυνατόν ο πρόεδρος της ΝΔ στον Ευαγγελισμό να βλέπει με τα μάτια του τις ελλείψεις και προς τιμην του να απονέμει τα εύσημα στους εργααζόμενους αλλά η πολιτική της ΝΔ να είναι μην κάνετε προσλήψεις στην Υγεία την ώρα που προσπαθούμε να την σηκώσουμε στα πόδια της;», καταλήγει ο υπουργός Επικρατείας.

Πηγή: Aftodioikisi.gr

Διαβάστε ακόμη:

Σε «ελεύθερη πτώση» ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων από το 2011
22/11/2016

Περίπου κατά 370.000 άτομα μειώθηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι από το 2011 έως το 2016, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν  μέλη του ΔΣ της ΑΔΕΔΥ, ενόψει της 24ωρης γενικής απεργίας την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν, το 2011 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων ανερχόταν σε 936.000, ενώ σήμερα μαζί με τους ένστολους είναι 567.000. Με αυτό τον τρόπο οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ θέλησαν να καταδείξουν τις ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν σε καίριους τομείς του δημόσιου τομέα και να αιτιολογήσουν το αίτημα τους για ανάγκη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, κυρίως στο χώρο της Υγείας της Παιδείας των Ασφαλιστικών Ταμείων και των Κοινωνικών Υπηρεσιών.