Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Αυξήσεις στην εργασία, μειώσεις στους μισθούς

Comments Off on Αυξήσεις στην εργασία, μειώσεις στους μισθούς
Αυξήσεις στην εργασία, μειώσεις στους μισθούς

Αλλάζει το εργασιακό τοπίο για τους νέους εργαζομένους. Αποφασίστηκαν τρεις αλλαγές που φέρνουν χαμηλότερους μισθούς και μεγαλύτερη ευελιξία στα ωράρια, τη στιγμή μάλιστα που η ανεργία καλπάζει στην Ελλάδα
Χαμηλότερους μισθούς για τους νέους εργαζόμενους και μεγαλύτερη ευελιξία στα ωράρια εργασίας έρχονται μετά τη συνάντηση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκας Κατσέλη, στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και κλιμακίου και εμπειρογνωμόνων της τρόικας.

Ειδικότερα, η αμοιβή των νέων, ηλικίας από 18 έως 25 ετών που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας θα μπορεί να είναι έως και 20% χαμηλότερη από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Επεκτείνεται από τους 4 στους 6 μήνες η χρονική περίοδος της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, κατά την οποία παρέχεται η δυνατότητα εφαρμογής συνδυασμού αυξημένης και μειωμένης απασχόλησης, χωρίς να καταβάλλονται υπερωρίες.

Αυξάνεται, τέλος, η ισχύς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Οι διετείς συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που μπορούσαν να ανανεωθούν έως 2 φορές όπως προέβλεπε το Π.Δ 180 του 2004, μετατρέπονται σε τριετείς.

Επισηµαίνεται ότι και τα νέα στοιχεία του ΣΕΠΕ (Επιθεωρητές Εργασίας) για το 2011 δείχνουν ότι οι µετατροπές των συµβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε συµβάσεις µερικής και “εκ περιτροπής” εργασίας οδηγούν σε µείωση έως 50% στους µισθούς των εργαζοµένων.

Έτσι, µέσω των ατοµικών συµβάσεων εργασίας (4 στις 10 συµβάσεις είναι µε µερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία) έχουν οδηγήσει στο σπάσιµο του κατώτατου ορίου της ΕΓΣΣΕ των 740 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για την 4ωρη εργασία (που κυριαρχεί σε ποσοστό 61,33% µεταξύ των συµβάσεων µερικής απασχόλησης) ο µέσος µισθός είναι 457,67 ευρώ, για την 3ωρη απασχόληση 356,07 ευρώ και για τη δίωρη 253,38 ευρώ. Ο µέσος µισθός για τις συµβάσεις 5ωρης εργασίας έφτασε τα 544,27 ευρώ.

Στο μεταξύ, ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση, στην Αθήνα, θα ολοκληρωθούν σύντομα.

“Έχει γίνει καλή πρόοδος. Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία, μέσα στις επόμενες ημέρες”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ραγδαία μεταστροφή του κλίματος στην αγορά προκάλεσαν οι πληροφορίες του διεθνούς Τύπου για ευρωπαϊκή λύση στην ελληνική κρίση χρέους εντός μάλιστα του Ιουνίου με τη χορήγηση νέου δανείου, αλλά και από το γεγονός ότι ανάβει “πράσινο φως” για τη χορήγηση της πέμπτης δόσης του δανείου των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς “κλειδώνει” η συμφωνία για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με την τρόικα.
Πηγή:News 247