Αριθμητική και Ιστορία

Εξαγωγές, δεκαετή ομόλογα, και Χ. Σμιτ προειδοποιούν
Η πρόσφατη προειδοποίηση πιθανής νέας υποβάθμισης της Ελλάδας από τη S&P επιβεβαίωνε ότι οι αγορές δεν αμφισβητούν τόσο την αποφασιστικότητα της Αθήνας και του Δουβλίνου, αλλά και της Λισαβόνας και της Μαδρίτης, να πάρουν σκληρά μέτρα αποκατάστασης δημοσιονομικής ευταξίας όσο την προβλεψιμότητα της στάσης της Γερμανίας στη στήριξη των προβληματικών χωρών.
Ετσι το πρόβλημα του νότου ή των PIIGS μετεξελίχθηκε σε γερμανικό πρόβλημα που κινείται στη λογική της αυτοεκπληρούμενης προφητείας: Οι αγορές δυσπιστούν, οι τράπεζες των προβληματικών χωρών έχουν στενότητα δανεισμού στη διατραπεζική αγορά, άρα συρρικνωμένη ρευστότητα στο εσωτερικό των χωρών τους και τέλος μειωμένα φορολογικά έσοδα…
Την αυταπάτη ότι η χονδροκομμένη ηγεμονική ρητορική του Βερολίνου θα γίνεται σε βάρος τρίτων ήλθαν χθες να διαψεύσουν δύο αριθμοί: Πτώση των εξαγωγών της Γερμανίας κατά 1,1% τον Οκτώβριο κυρίως λόγω της συρρίκνωσης της ζήτησης στην Ευρωζώνη και εκτίναξη του επιτοκίου του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου από 2,4% σε 3%, μια αύξηση που αποδίδεται στην αβεβαιότητα για τη βούληση του Βερολίνου να στηρίξει την Ευρωζώνη. Η αύξηση του επιτοκίου δανεισμού της Γερμανίας εκμηδενίζει την επιχειρηματολογία με την οποία οι Μέρκελ ?Σόιμπλε απορρίπτουν την έκδοση ευρω-ομολόγου.
Η πιο σοβαρή όμως προειδοποίηση για την ανευθυνότητα της πολιτικής Μέρκελ εμπεριέχεται στην πρόταση Ρεν για νέο stress test των τραπεζών στην Ευρωζώνη: Εκεί θα φανούν ανάγλυφες οι επιπτώσεις της συμπίεσης του νότου, καθώς το γερμανικό τραπεζικό σύστημα είναι εκτεθειμένο με τις μεγάλες ποσότητες κρατικών ομολόγων των δημοσιονομικά προβληματικών χωρών.
Τα παραπάνω είναι μαθήματα απλής αριθμητικής και συνιστούν στο επόμενο κρίσιμο διάστημα το σοβαρότερο παράγοντα που μπορεί να αφυπνίσει την πολιτική και επιχειρηματική ελίτ της Γερμανίας για τους κινδύνους του απορριπτικού αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού της καγκελαρίου.
Αν όμως η αριθμητική δεν αρκεί, υπάρχουν και τα μαθήματα Ιστορίας που έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε μια χώρα με το βεβαρημένο ιστορικό παρελθόν της Γερμανίας, μια πραγματικότητα που αν την αγνοεί η σημερινή καγκελάριος, την υπενθυμίζει ο προκάτοχός της Χέλμουτ Σμιτ: «Λόγω του ναζισμού και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η Γερμανία έχει να πληρώσει ένα χρέος για πολύ καιρό ακόμη για όλη τη διάρκεια του 21ου αιώνα και ίσως και του 22ου. Οι Γερμανοί συμπεριφέρονται σαν να ήταν οι ισχυρότεροι ? στην πραγματικότητα είναι πιο ευάλωτοι από ό,τι νομίζουν», επισημαίνει σε προχθεσινή του συνέντευξη.
Με την πολιτική της η Μέρκελ υπονομεύει τις εξαγωγικές επιδόσεις και αυξάνει το κόστος δανεισμού της χώρας, πυροδοτεί δυναμική ευρύτατης αντιγερμανικής συσπείρωσης στην Ευρώπη, αλλά ακόμη χειρότερα παρουσιάζει στην κοινή γνώμη της πιο ευνοημένης από την ΟΝΕ χώρας μια ψευδή πραγματικότητα, την εικόνα της συνετής Γερμανίας που πληρώνει για τους ανεύθυνους εταίρους της.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η γερμανική κοινή γνώμη εισπράττει μια «εικονική πραγματικότητα»: Στις αρχές Νοεμβρίου του 1918, η υπό τους Χίντεμπουργκ και Λούντεντορφ στρατιωτική ηγεσία της Γερμανίας εν όψει της διαφαινόμενης στρατιωτικής ήττας πίεσε ασφυκτικά την κυβέρνηση για άμεσο τερματισμό του πολέμου. Λίγους μήνες μετά, οι ίδιοι στρατιωτικοί ηγήτορες κατασκεύασαν το μύθο του πισώπλατου χτυπήματος της πολιτικής ηγεσίας που στέρησε από το στρατό μια βέβαιη νίκη….
Μαθήματα
«Οι Γερμανοί στην πραγματικότητα είναι πιο ευάλωτοι από όσο νομίζουν», επισήμανε ο Χ. Σμιτ και οι αριθμοί επιβεβαιώνουν: Πτώση των εξαγωγών της Γερμανίας κατά 1,1% τον Οκτώβριο και εκτίναξη του επιτοκίου του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου από 2,4% σε 3%.
Πηγή: Ημερησία