Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Αποχαιρετισμός στον συνάδελφο Πάνο Βοσνίδη

0 σχόλια
Αποχαιρετισμός στον συνάδελφο Πάνο Βοσνίδη
Τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου, στις 4.00 μ.μ., αποχαιρετούμε τον Πάνο Βοσνίδη. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον Ι.Ν. Προφήτη Ηλία στην Αγία Παρασκευή.
Επιθυμία της οικογένειας είναι, αντί στεφανιών, να δοθούν τα όποια ποσά για την ενίσχυση του Γυμνασίου που λειτουργεί στο Ειδικό Κέντρο Κράτησης Νέων Αυλώνα, με κατάθεση στον λογαριασμό του Δικτύου Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης Αγίας Παρασκευής Attica Bank gr4601602660000000085149300
Panos_Vosnidis
Δελτίο Τύπου της ΓΔΑΠΚ Αποχαιρετισμός στον Πάνο Βοσνίδη εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Η Προϊσταμένη και οι συνεργάτες του Γραφείου της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς εκφράζουν την απέραντη λύπη τους για τον αδόκητο, αιφνίδιο και άδικο χαμό ενός εξαιρετικού μέλους της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του αρχαιολόγου Παναγιώτη (Πάνου) Βοσνίδη, ο οποίος υπήρξε ένας από τους πλέον διακεκριμένους συναδέλφους στον χώρο της μαχόμενης αρχαιολογίας και των Μουσείων. Πρωτεργάτης της μουσειακής εκπαίδευσης άφησε σημαντικό και καινοτόμο έργο στον χώρο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων τόσο στο Τμήμα Εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, όσο και στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο όπου εργαζόταν τα τελευταία χρόνια.
Ευγενικός, προσηνής, χαμογελαστός, μαχητικός, και πάντα άριστα επιστημονικά κατηρτισμένος, ο Πάνος διεκδίκησε και πέτυχε με την πολλαπλή δραστηριότητά του μια καλλίτερη θέση του ελληνικού κρατικού (δημόσιου) μουσείου στη συνείδηση των επισκεπτών του, ανέδειξε τις εκπαιδευτικές δυνατότητες και τις ευκαιρίες που παρέχονται μέσα από συντονισμένες και καλά τεκμηριωμένες επιστημονικά δράσεις για αρτιότερη και πιο αποτελεσματική μουσειακή εκπαιδευτική διαδικασία και το εξ αυτής κοινωνικό όφελος. Η επιστημονική κοινότητα από σήμερα είναι φτωχότερη, το κενό της απώλειας δυσαναπλήρωτο. Εκφράζουμε στη σύζυγο, τον γιο του και στους οικείους του τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) Π. ΒΟΣΝΙΔΗΣ (1969-†2020)
IN MEMORIAM

Από σήμερα το Μουσείο μας έγινε φτωχότερο… Ένας δικός του άνθρωπος, ο αγαπητός σε όλους μας αρχαιολόγος Πάνος Βοσνίδης, έφυγε αναπάντεχα αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό στην οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους του στο ΥΠ.ΠΟ.Α. και στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, όπου υπηρέτησε επί είκοσι συναπτά έτη.

Panos_Vosnidis2
Από τους πρωτεργάτες στην καθιέρωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και οργάνωσης μουσειακής ιστοσελίδας στο Μουσείο μας, ο Πάνος, με την έντονη προσωπικότητά του, υπήρξε από τα βασικότερα στελέχη του. Λειτουργούσε με απόλυτη υπηρεσιακή συνέπεια στο Τμήμα Εκθέσεων, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης, αθόρυβα, αποτελεσματικά και με αφοσίωση στο έργο του που για εκείνον ήταν αληθινό λειτούργημα. Με την έντονη προσωπικότητά του, το ανήσυχο πνεύμα του και την ήρεμη και συγχρόνως ευγενική παρουσία του, ο Πάνος επιμόρφωσε με ιδιαίτερη επιτυχία πλήθος εκπαιδευτικών, φοιτητών, μαθητών και γονέων στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου, πολλά από τα οποία ήταν και δικές του ιδέες. Αγαπητός σε όλους μας, ο Πάνος διακρινόταν για τη συναδελφική αλληλεγγύη του, το λεπτό του χιούμορ, την άρτια επαγγελματική του κατάρτιση και την ιδιαίτερη επικοινωνία, που ανέπτυσσε με τα παιδιά.

Panos_Vosnidis3
Απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, συμμετείχε ενεργά στις ανασκαφές του καθηγητή Αντώνη Ζώη στη Βασιλική Ιεράπετρας στην Κρήτη, απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εξειδικεύτηκε στις μουσειολογικές σπουδές, στις οποίες αφιέρωσε μέχρι τέλους τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα.
Εκφράζοντας τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά σου, πολυαγαπημένε μας συνάδελφε σου ευχόμαστε καλό “ταξίδι”!

Για τον Πάνο

Ανακοίνωση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης (Ε.Α.Κ.)

Με ανείπωτη θλίψη αποχαιρετούμε το σύντροφό μας Πάνο Βοσνίδη, που πέθανε αιφνιδίως σε ηλικία μόλις 50 χρονών. Ο Πάνος, ένας άνθρωπος σπάνιος και σεμνός, με καθάριο βλέμμα και καρδιά, μειλίχιος και γελαστός, ένας όμορφος άνθρωπος, είχε διαλέξει από νωρίς να στρατευτεί στην υπόθεση της ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος σε αγωνιστική και ανταγωνιστική κατεύθυνση.

Ήταν παρών στο μεγάλο κίνημα των συμβασιούχων στο Υπουργείο Πολιτισμού, μέλος των εκλεγμένων, μέσα από θυελλώδεις Γενικές Συνελεύσεις, Επιτροπών Αγώνα και των Απεργιακών Επιτροπών και ιδρυτικό μέλος της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης που γεννήθηκε τότε, στις αρχές του αιώνα μας. Με αξιομνημόνευτη σταθερότητα και συνέπεια, με αξιοζήλευτη οξυδέρκεια και κριτικό πνεύμα, παρέμεινε πάντα συνδικαλιστικά ενεργός, τόσο στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων όσο και στον Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων.

Ο Πάνος, ο αγαπημένος μας σύντροφος και φίλος, ήταν πάντα εκεί, βάζοντας πλάτη στα μικρά και τα μεγάλα της συλλογικής μας προσπάθειας, παράδειγμα γνήσιου και ανιδιοτελούς αγωνιστή. Τον ίδιο δρόμο, της ανιδιοτελούς προσφοράς και της κοινωνικής ευθύνης, είχε διαλέξει και ως αρχαιολόγος της Υπηρεσίας: αρχικά στη θρυλική ομάδα των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Πρυτανείου και την επόμενη εικοσαετία στο Βυζαντινό Μουσείο, συγκαταλέγεται στους πρωτοπόρους του σχεδιασμού και της υλοποίησης δεκάδων δράσεων μουσειακής εκπαίδευσης και επικοινωνίας, όχι μόνο για σχολικές ομάδες, αλλά και για κάθε λογής «ευάλωτη κοινωνική ομάδα».

Ο Πάνος, ο ακριβός μας σύντροφος, έφυγε ξαφνικά και μας ράγισε την καρδιά. Θα μας λείψει το γέλιο του και το σαρκαστικό του χιούμορ, η θετική του σκέψη και το φωτεινό του πρόσωπο. Ο απρόσμενος θάνατός του σκοτείνιασε τον κόσμο γύρω μας.

Αγαπημένε μας Πανούλη, μόνο μια υπόσχεση μπορούμε να δώσουμε: θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις το δρόμο που μαζί βαδίσαμε τόσα χρόνια. Για να γίνει ο κόσμος μας πιο φωτεινός κι ανθρώπινος. Όπως τον ήθελες. Είμαστε δίπλα στη σύντροφο της ζωής σου και συντρόφισσα μας Ελένη και στον Μάριο. Δε θα σε ξεχάσουμε ποτέ!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr

 Αθήνα, 10/1/2020

Αποχαιρετισμός στον συνάδελφο Πάνο Βοσνίδη

 Με βαθιά οδύνη αποχαιρετούμε τον εξαιρετικό και πολυαγαπημένο συνάδελφό μας Παναγιώτη (Πάνο) Βοσνίδη ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 50 ετών.

Ο αιφνίδιος θάνατός του στερεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία έναν άνθρωπο ευσυνείδητο, αισιόδοξο, εργατικό, ζεστό, συναδελφικό και αγαπητό σε όλους τους συνεργάτες του.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αποχαιρετά το ενεργό, δραστήριο και μαχητικό μέλος του, και τον επί τρία χρόνια Ταμία του Συλλόγου τα έτη 2014-2017.

Panos_Vosnidis4

Ο Πάνος Βοσνίδης υπήρξε πρωτεργάτης της μουσειακής εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Παρά το νεαρό της ηλικίας του ο Πάνος εργάστηκε από τη δεκαετία του 1990 στο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, σχεδιάζοντας πρωτοποριακές και διαχρονικές μουσειοπαιδαγωγικές εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα  σε αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής. Στη συνέχεια ανέλαβε με άλλους συναδέλφους, τη δημιουργία του γραφείου εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών, στο οποίο έδωσε όλη τη δημιουργική του πνοή παιδαγωγώντας χιλιάδες μαθητές, ενήλικες και επισκέπτες.

Ο Πάνος Βοσνίδης εκτός από υποδειγματικός εργαζόμενος υπήρξε πάντα μπροστά σε όλες τις δράσεις και τις κινητοποιήσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων αλλά και του Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού με αυτοθυσία και ανιδιοτέλεια. Θα μας λείψει πάνω απ’ όλα το αισιόδοξο πηγαίο χαμόγελό του. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στη σύζυγό του και συνάδελφο Ελένη, τον γιό του Μάριο, την υπόλοιπη οικογένεια και τους οικείους του.

82540787_1320393924827424_8004301146761986048_o

 Διαβάστε σχετικά: