Αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης έδωσε το υπουργείο Οικονομικών Αξιολόγηση : ένα όπλο καταστροφής
Απολύσεις – εξπρές με λουκέτα στο Δημόσιο
Δημόσιο ώρα μηδέν
Απολύσεις – εξπρές με λουκέτα στο Δημόσιο
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν πλέον και μεγάλοι δημόσιοι φορείς, όπως η ΕΡΤ, ενώ διευρύνονται και οι δεξαμενές των προς αποχώρηση υπαλλήλων μέσω της σκέψης για «ξαφνικό θάνατο» σε δομές που οδηγεί σε αυτόματη κατάργηση των θέσεων εργασίας.
Τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαιτέρως στενά, με δεδομένο ότι μέσα στον Ιούνιο θα πρέπει να οριστικοποιηθεί η λίστα με τους φορείς από τους οποίους θα προκύψουν οι 2.000 υπάλληλοι που θα απολυθούν καθώς και οι 12.500 υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει νέα εμπλοκή με την τρόικα.
ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ. Μετά τη δυστοκία και τις καθυστερήσεις που καταγράφηκαν από τα υπουργεία στην υπόδειξη προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συγκεκριμένων φορέων προς κατάργηση, έχει αναλάβει τώρα το Μαξίμου να τρέξει το εγχείρημα.
Στο πλαίσιο αυτό αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό της αναδιάρθρωσης των δομών της ΕΡΤ ή του κλεισίματος κάποιων, ενώ ανάλογη τύχη θα έχουν και άλλες ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου.
Παρά τις αντιδράσεις που έχει πυροδοτήσει η συζήτηση και τις επιφυλάξεις από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, κρίνεται αναγκαίο να προχωρήσει η εξυγίανση τέτοιων εταιρειών και να γίνει ένα «νοικοκύρεμα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, όσον αφορά τη λειτουργία τους.
Η επιτάχυνση των διαδικασιών αυτών, δεδομένου ότι οι μεγάλοι φορείς είχαν αρχικά τοποθετηθεί στη δεύτερη φάση συγχωνεύσεων και καταργήσεων, προέκυψε μετά τη διαπίστωση πως δεν καλύπτεται ο απαιτούμενος αριθμός υπαλλήλων προς απόλυση ή διαθεσιμότητα μόνον μέσα από «μικρά» νομικά πρόσωπα.
Παράλληλα, τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων δεν οδηγούν σε σημαντικό αριθμό υπαλλήλων προς διαθεσιμότητα – ακόμη και με το οργανόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ολοκληρώνεται σύντομα. Ανάλογη θα παραμείνει η εικόνα και με την ανακοίνωση των οργανογραμμάτων των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη – είναι τα τελευταία σε εκκρεμότητα καθώς απαιτούνταν «ειδικοί χειρισμοί» λόγω της φύσης των αρμοδιοτήτων τους.
Για τον λόγο αυτόν αναζητούνται άλλες δεξαμενές υπαλλήλων μέσα από την κατάργηση θέσεων σε διάφορους φορείς. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από μερικές ημέρες ζητήθηκε να γίνει πλήρης καταγραφή του προσωπικού που απασχολείται σε όλα τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου των δήμων.
ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ. Υπάρχουν, ειδικότερα, σκέψεις να συμπεριληφθεί και αυτή η κατηγορία στις καταργήσεις, στις συγχωνεύσεις ή στη μεταφορά αρμοδιοτήτων τους σε ιδιώτες. Τέτοιο παράδειγμα αποτελούν, μεταξύ άλλων, οι δομές για προγράμματα όπως Βοήθεια στο Σπίτι ή τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.
Ακόμη όμως και στις περιπτώσεις δομών που θα συγχωνευθούν η αξιολόγηση για την επιλογή όσων θα κριθούν πλεονάζοντες και θα αποχωρήσουν θα γίνει με διαδικασίες-εξπρές, μετά και την απόφαση να παγώσει η συμπλήρωση ερωτηματολογίων και η περιγραφή θέσεων.
Με τα νέα δεδομένα θα κρίνονται οι υπάλληλοι του ίδιου κλάδου (π.χ. διοικητικού, λογιστικού ή άλλων) και απλώς όσοι διαθέτουν τα λιγότερα ουσιαστικά προσόντα θα τίθενται αμέσως σε διαθεσιμότητα.
Δεν αρκούν οι επίορκοι
Ο αριθμός των επιόρκων που θα τεθούν σε οριστική αργία δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τον στόχο των 2.000 αποχωρήσεων. Δεν λείπει εξάλλου και η δυσφορία για την καθυστέρηση προώθησης από το υπουργείο Δικαιοσύνης της νομοθετικής ρύθμισης που θα επιταχύνει την εκδίκαση υποθέσεων υπαλλήλων ώστε να μην παραμένουν επί σειρά ετών με προσωρινές διαταγές.
Ο αριθμός των επιόρκων που θα τεθούν σε οριστική αργία δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τον στόχο των 2.000 αποχωρήσεων. Δεν λείπει εξάλλου και η δυσφορία για την καθυστέρηση προώθησης από το υπουργείο Δικαιοσύνης της νομοθετικής ρύθμισης που θα επιταχύνει την εκδίκαση υποθέσεων υπαλλήλων ώστε να μην παραμένουν επί σειρά ετών με προσωρινές διαταγές.