Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Απολογισμός δράσης της ΠΕΥΦΑ

Comments Off on Απολογισμός δράσης της ΠΕΥΦΑ
Απολογισμός δράσης της ΠΕΥΦΑ

Μετά τις εκλογές της ΠΕΥΦΑ το 2006 και θεωρώντας ότι γίνεται μια ειλικρινής προσπάθεια προκειμένου να βγει το σωματείο μας από το τέλμα που βρισκόταν, αποδεχτήκαμε την συμμετοχή στο Νέο Προεδρείο, για να συμβάλλουμε με τις δυνάμεις μας σε μια ουσιαστική επανίδρυ­ση της ΠΕΥΦΑ.

Τότε ζητήσαμε και επιβάλλαμε να συμφωνήσουμε σε ένα πρόγραμμα δράσης, καταθέτοντας ένα μίνιμουμ πρόγραμμα πέντε θέσεων, οι οποίες ίγιναν αποδεκτές και με χρονικό ορίζοντα την θητεία των τριών ετών. Οι θέσεις ήταν:

1) Τροποποίηση του οργανισμού σε ότι αφορά τους αρχαιοφύλακες ζητώντας:

α. γραφεία φύλαξης ανά μουσείο και

αρχαιολογικό χώρο

β. τμήμα ανά εφορία

γ. Διεύθυνση φύλαξης   πληροφόρησης πάταξης αρχαιοκαπηλίας

2) πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με απόλυτη αξιοκρατία και μοριοδότηση του έκτακτου προσωπικού

3) Νυχτερινό επίδομα

4) Αύξηση των πέραν του πενθημέρου

5) Ειδικό επίδομα για τους αρχαιοφύλακες

Δυστυχώς ο απολογισμός αυτής της τριετίας κάθε άλλο παρά προσφέρεται για πανηγυρισμούς και νίκες διότι δεν έλυσε αλλά συσσώρευσε ακόμα περισσότερα προβλήματα για τους αρχαιοφύλακες.

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΠΕΝΘΗΜΕΡΟΥ

Οι ευρηματισμοί και οι παλινωδίες για να αυξηθούν, μετά από 6 χρόνια, με 7 ευρώ καθαρά τα πέραν του πενθημέρου, είναι παροιμιώδεις. Αρκεί να θυμηθούμε τις κινητοποιήσεις του 2007, τότε που «πιέ­στηκε» η πλειοψηφία του σωματείου μας από τις “καλές προθέσεις” της πολιτικής μας ηγεσίας, καθώς υπήρξαν εγγυήσεις, όπως έλεγαν.

Επανήλθαν το καθολικό Πάσχα του 2008 με νέες κινητοποιήσεις οι οποίες δεν έγιναν ποτέ, γιατί πήραμε νέες εγγυήσεις.

Εξαγγέλθηκαν νέες κινητοποιήσεις τον Μάιο 2008, αλλά πριν την προγραμματισμέ­νη αποχή, στις 18/5 μας κάλεσε ο Γ. Γραμματέας σε συνάντηση. Αρνηθήκαμε να παραβρεθούμε ως Δημοκρατική Συνεργα­σία, επειδή στις 17/5, μια μέρα νωρίτερα από την συνάντηση, οι δημοσιογράφοι γνώριζαν και έγραφαν για την αναστολή των κινητοποιήσεων της ΠΕΥΦΑ και παρά την απαίτηση μας να γίνει διάψευση, μας απάντησαν αρνητικά. Τελικά υποχώρησαν κάτω από τα 60 ευρώ, ενώ είχαμε συμφω­νήσει ομόφωνα ότι δεν θα υποχωρήσουμε και πήραμε αυτή την “τιμητική αύξηση” των 7 ευρώ για τις προσφερόμενες υπηρεσίες μας στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους όλης της χώρας εργαζόμενοι 365 μέρες το χρόνο

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ

Ένα τόσο σοβαρό, θεσμικό, διαχρονικό αίτημα των αρχαιοφυλάκων δεν αντιμετω­πίστηκε με την ανάλογη σοβαρότητα. Ουδέποτε τέθηκε σοβαρά για επίλυση και φτάσαμε μέχρι το σημείο, ακόμα και στον οργανισμό του 2003, τον οποίο είχαμε χαρακτηρίσει ελλιπέστατο σε σχέση με τους αρχαιοφύλακες, αφού προέβλεπε μόνο γραφείο ανά εφορία, να έχουν καλυφθεί όλες οι θέσεις των άλλων κλάδων και σε σχέση με τα γραφεία φύλαξης, να μην έχουν ακόμα καλυφθεί οι υπάρχουσες θέσεις και έτσι όπως πάει θα μείνουν ανενεργές.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Τίποτα δεν έγινε και οτο θέμα αυτό που αφορά τις προσλήψεις μόνιμου προσωπι­κού. Δυστυχώς έχουν να γίνουν στον κλάδο μας από το 1994, γεγονός που τον οδηγεί σε συρρίκνωση, διάλυση και ιδιωτικοποίηση.

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ

Και αυτά τα αιτήματα μπήκαν στις καλένδες. Ουδέποτε επί της ουσίας διεκδικήθηκαν. Ξεχάστηκαν και επανήλ­θαν σαν νέοι στρατηγικοί στόχοι της Νέας Τριετίας. Δυστυχώς η πλειοψηφία του ΔΣ οδήγησε, τους περισσότερους νυχτοφύ­λακες εκτός ΠΕΥΦΑ. Οι νυχτοφύλακες, παρασυρόμενοι από κακούς συμβούλους, ίδρυσαν σωματείο, διασπώντας έτσι την ενότητα των εργαζομένων στο χώρο μας. Συνοψίζοντας, όχι μόνο δεν τήρησαν το πλαίσιο που ψηφίσαμε και το οποίο αποδείξαμε ότι δεν διεκδίκησαν με κανένα τρόπο, αλλά μας έγιναν μια σειρά επιθέσεις εκ των οποίων ανέκυψαν επιπρόσθετα προβλήματα, που δυστυχώς δεν αντιμετω­πίστηκαν με την ανάλογη σοβαρότητα.

ΩΡΑΡΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

Η πολιτική ηγεσία πριν από λίγους μήνες, σε συνάντηση με την εκτελεστική Γραμματεία της ΠΕΥΦΑ, μας ανακοίνωσε ότι ανέθεσε μελέτη στο πανεπιστήμιο Αθήνας, για νέα ωράρια λειτουργίας των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων. Προτείνει η έναρξη να αρχίζει την 10.00 πμ με 10.30 πμ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η λήξη της μονοβάρδιας θα είναι την 4,30 μμ με 5.00 μμ και της διπλοβάρδιας 9.30 μμ με 10.00 μμ.

Όπως καταλαβαίνετε είναι ωράριο εξαντλητικό και απάνθρωπο για τους εργαζόμενους που εξυπηρετεί μόνο τα μεγάλα συμφέροντα που δραστηριοποιούνται γύρω από τον τουριομό (ταξιδιωτικά γραφεία, κρουαζιερόπλοια, κα.)

Η πρόταση αυτή τελικά δεν έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία του ΔΣ αλλά δυστυχώς η παράταξη της ΔΑΚΕ και κάποιοι μέσα από την ΠΑΣΚ την έβλεπαν θετικά, παίρνοντας κάποια μικρά ανταλλάγματα.

Με την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας πιστεύουμε ότι άμεσα θα ξανατεθεί το ζήτημα αυτό και έπρεπε ήδη να είχαμε επεξεργαστεί οαν ΔΣ ένα πλαίσιο που να κλείνει τις πόρτες σε κάθε τέτοια επίδοξη προσπάθεια.

Επίσης παρόλο που η Δημοκρατική Συνεργασία υπέβαλε τις προτάσεις της στο ΔΣ της ΠΕΥΦΑ, αυτές δεν εισακούστηκαν με αποτέλεσμα να μην έχουν δοθεί λύσεις σε προβλήματα όπως:

α)την εγκύκλιο για τα προγράμματα εργασίας (ερμηνευτική Παναγίδη) που έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα σε πολλές εφορίες, και ειδικότερα με τον υπολογισμό των πέραν του πενθημέρου.

β) την εγκύκλιο του ΤΑΠΑ προς τους αρχαιοφύλακες διαχειριστές, που τους καθιστά υπεύθυνους για οποιαδήποτε καταστροφή, είτε για τα εισιτήρια, είτε για τα πωληταία είδη, από φυσική ή οποιαδήποτε άλλη καταστροφή, ή ακόμα και κλοπή. Και ανά πάσα στιγμή μπορούν να βρεθούν αντιμέτω­ποι χωρίς δική τους ευθύνη, με τεράστια προβλήματα, διεκδικώντας το ΤΑΠΑ από αυτούς τα αντίστοιχα χρήματα.

γ) το «έγγραφο Βασιλοπούλου”, που έδινε εντολές στους προϊστάμενους των εφοριών, να μετακινούν φυλακτικό προσωπικό, από άλλα μουσεία, στον απεργιακό χώρο προκει­μένου να ανοίξει, ουδέποτε αποσύρθηκε.

Είναι πολλά που θα μπορούσαμε να πούμε αλλά δυστυχώς και αυτή η τριετία του ΔΣ ήταν μια χαμένη τριετία που όχι μόνο δεν έλυσε προβλήματα αλλά συσσώρευσε πολλά περισσότερα.

Δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε, με μισή στην κυριολεξία κατάκτηση την αύξηση των 6 ευρώ στα πέραν του πενθημέρου και να δανειζόμαστε από τους άλλους “επιτυχίες”, όπως το πολιτιστικό επίδομα, προκειμένου να έχουμε κάτι να πούμε και να κάνουμε θετικό απολογισμό.

Δεν μπορεί να προσπαθούμε να επιλύ­σουμε τα προβλήματα του κλάδου μας με την λογική «κυνηγάμε τον ορίζοντα και όσο προχωράμε προς σε αυτόν, αυτός άλλο τόσο να απομακρύνεται».

Πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι τις ευθύνες τους γιατί συσσωρεύονται ακόμα πιο επικίνδυνες και εκρηκτικές καταστάσεις σε σχέση με τα εργασιακά μας δικαιώματα. Πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να συνειδητοποι­ήσουν ότι είναι και οι ίδιοι υπεύθυνοι με τις επιλογές που κάνουν για το μέλλον μας.

Παναγιώτης Τσιντώνης

Γιάννης Δελνιώτης

Μέλη ΔΣ ΠΕΥΦΑ

νέα Πνύκα / Τεύχος 4 / Μάρτιος 2009